Pálava - místo, kam se vždy ráda vracím
Foto: autorka

Pálava - místo, kam se vždy ráda vracím

7. 4. 2020

Naše Morava je krásná celá, ale přesto je místo, které miluju nade vše. Jezdíme tam skoro každý rok vždy v květnu - to je tam příroda nejkrásnější. Tímto místem je CHKO Pálava s hřebenem Pavlovských vrchů.

Naši pouť začínáme v obci Dolní Věstonice, kterou proslavila vnadná Věstonická Venuše. Po trošku náročnějším stoupání se dostaneme na Děvičky na Dívčí hrádek, který se tyčí na skále nad vinařskou obcí Pavlov a nad Novomlýnskými nádržemi. Prostřední Mušovské jezero vzniklo zatopením obce Mušov. Uprostřed vodní plochy zůstal na malém ostrůvku jen osamocený kostelík.  Při hezkém počasí se po uměle vytvořené nádrži pod hradem prohánějí desítky bílých plachetnic. 

Když se nabažíme kouzelných výhledů, pokračujeme po hřebenovce přes Pavlovské vrchy k další dominantě - železnému vysílači. Na tomto místě se nám otevřou jako na dlani další obzory s kouzelnou moravskou krajinou, posázenou vinohrady. Jarní příroda se předhání, aby nás upoutala rašícím nebo rozkvetlým stromem, tu žlutými blatouchy a kamzičníky, petrklíči, maceškami nebo fialovými kosatci, které probarvují zelenou step.  V tuto dobu kvetou na Pálavě i kaštany, které krásně ladí s bílými nebo šedými skalními stěnami. 

Naše cesta obvykle končí v obci Kletnice, nad níž se tyčí další skalnaté útvary a na nich Sirotčí hrádek.

Po náročné cestě uvítáme občerstvení a dobré pivečko. S vínem ještě počkáme, autobus nás odveze do nedalekého Mikulova, kde si ho teprve vychutnáme se všemi jeho vůněmi. Když máme štěstí, tak nám k tomu ochutnávání zahraje i cimbálová muzika. 

Bylo by škoda nenavštívit místní zámek, židovský hřbitov a Kozí hrádek s krásně rozkvetlými šeříky.  

Tou poslední třešničkou na dortu je poutní místo s kostelíkem  -  Svatý kopeček, ze kterého je nezapomenutelný pohled na mikulovský zámek a na celé město. Vidíme i kousek za hranice do sousedního Rakouska. 

I večerní Mikulov je plný kouzelných překvapení, obzvláště, když vám v každém sklípku nabídnou naše moravské  - tu naši bílou Pálavu nebo některou z vyhlášených červených odrůd.  Tak na zdraví a na naši krásnou zem, posázenou vinohradem !!

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Morava je nádherný kraj . Pro mě nezapomenutelná byla dovolená v Bořeticich, toulání se okolo vinic, všude spousta merunék, návštěvy ve sklípcích a nádherné výlety po okolí.
František Matoušek
Milé připomenutí místa, kde jsme byli před 10 lety na dovolené. Bydleli jsme přímo v Pavlově a na kolech projeli blízké okolí včetně okruhu kolem nádrží. Autem jsme navštívili Mikulov, Lednici, Valtice a trochu vzdálenou Kroměříž (využili jsme toho, že toto město bylo blíž z Pavlova než od nás z Mladé Boleslavi). Počasí nám tehdy přálo.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pálava je jedna z oblastí kam se ráda vracím. Doufám, že až se bude moci cestovat pojedu se podívat do Mikulova.
Jana Šenbergerová
Jsem moc ráda, že jsem to před lety mohla vidět na vlastní oči. Bylo to zjara, všude samý květ, Mikulov a okolí zažíval invazi chroustů. Vypadalo to tam, jako by se slétli z celého světa. Děkuji za připomínku krásných míst.
Květa Řičánková
Manžel byl z vesnice přímo pod Pálavou.Několikrát jsme ji prošli i v zimě. Nebyla jsem tam už možná víc jak 15 roků.
Alena Tollarová
Kousek jižní Moravy včetně Mikulova jsme projeli, když jsme s manželem byli na návštěvě u Evy B., jinak ji vůbec neznám. Tolik bych si přála, abychom si to mohli zopakovat - Eva k nám, my zase k ní ...
Hana Nováková
Taky jsem krajem jen projížděla a mrzelo mě, že tu nemohu zůstat. Vše kolem Pálavy je tak krásné, že až se tají dech a k tomu trochu vínečka a moravská písnička. Co si člověk krásnějšího v době odpočinku může přát. Děkuji za článek
Marie Seitlová
Touto krajinou jsem jen projížděla, ale líbila se mi. Článek je pěkný i fotky.
Eliška Murasová
Maruško, jé to jsem se ráda díky Tobě vrátila ve vzpomínkách. Před 10 léty jsme tam byli ve Velkých Pavlovicích s partou na kolech, dnes už bych to nedala. Mikulov, Svatý kopeček, Kozí hrádek,... všechno jsme viděli. Dokonce jsem si dohledala fotky.Nedivím, že ta místa miluješ.
Eva Mužíková
Maruško, tak tento nádherný kraj jsem nikdy nenavštívila. Já Moravu vlastně neznám vůbec. Škoda.. Krásné povídání, krásně fotky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%