Dvě hádanky o holičích
Ilustrační foto :pixabay. com

Dvě hádanky o holičích

22. 4. 2020

V současné době se o holičích a kadeřnicích mluví často, protože jsou diky současné situaci nedostupní. A ještě asi nějakou dobu nedostupní budou. Třeba vám tyto dvě hádanky trochu zkrátí čekání, než se holičství a kadeřnictví zase otevřou..

První hádanku jsem našla na jednom zahraničním serveru, proto je její výsledné řešení v dolarech:

Hádanka 1 - holič s malou tržbou

Do holičství přišel muž, aby si nechal ostříhat vlasy. Poté, co byl hotový, zeptal se holiče: "Kolik dlužím?" a holič řekl: "Dáte mi dvojnásobek toho, co mám v pokladně a já vám vrátím deset dolarů". Poté přišel do holičství druhý muž, aby si nechal ostříhat vlasy.  Když byl hotový, zeptal se holiče: "Kolik jsem dlužen?" a holič řekl: "Dáte mi dvojnásobek toho, co mám v pokladně a já vám vrátím deset  dolarů."  Třetí muž přišel do holičství, aby si nechal ostříhat vlasy. Poté, co byl hotový, zeptal se holiče:  "Kolik jsem dlužen?" a holič řekl: "Dáte mi dvojnásobek toho, co mám v pokladně a já vám vrátím  dolarů." Když se pak holič podíval do pokladny, neměl tam vůbec nic. 

Kolik měl holič v pokladně, když ráno začínal? 

 

Druhou hádanku jsem objevila v mnoha variantách také na řadě zahraničních serverů, vždy však byla jen o dvou holičích. Až na jednom českém serveru jsem našla jednu variantu se třemi holiči. 

Hádanka 2 - tři holiči v jednom městě

Představte si, že jste přijeli do nějakého neznámého města a přepadla vás neodolatelná potřeba nechat se ostříhat. Ve městě jsou jen a právě tři holiči. Jak to vypadá u jednotlivých holičů? První má ve svém krámku vzorně uklizeno a na hlavě má perfektní účes. Z drbů jste se o něm ovšem dozvěděli, že před časem svedl ženu druhému holiči. V krámku druhého holiče jste narazili na stejnou scenérii. Perfektní účes, vzorně uklizeno, je ale docela zatrpklý (jak by ne, když mu utekla žena, že). Není však příliš dobře oholen a na tváři má několik drobných poranění od břitvy. U třetího holiče je obraz úplně jiný. Holič je sice veselý chlapík, ale na zemi se válí hromada vlasů jen narychlo smetená na hromádku. Na hlavě má nepříliš povedený sestřih, je však dokonale a hladce oholen.

I když jsou místní obyvatelé jsou obecně velice sdílní, hodnotit holiče se jim příčí. Od nich se nic nedozvíte.  Navíc právě začala siesta a v žádném z holičství  není žádný zákazník…

Ke kterému holiči byste zašli? A proč? 

 

Fotohádanky
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Žichovská
Děkuji, nic se neděje, chybička se někdy vloudí, ale hádanku jsme nakonec společnými silami vyřešily.
Vladislava Dejmková
Ano, máte pravdu. Když jsem se nad tím zamyslela znovu, tak můj výpočet odpovídá situaci, kdy první zákazník platí dvojnásobek toho co je v pokladně, druhý a třetí zákazník platí dvojnásobek toho, co předcházející zákazník. Tahže zadání hádanky bylo špatné. Omlouvám se.
Zdenka Žichovská
Tak má pravdu p. Lišková a Váš výpočet je špatně. Ve 22:58 jsem obě možnosti napsala, jak se říká, po lopatě.
Vladislava Dejmková
Holič chtěl dvojnásobek toho, co má v pokladně... (ne toho, co zaplatil zákazník před ním)
Zdenka Žichovská
Kdyby chtěl holič po druhém a třetím zákazníkovi dvojnásobek toho co zaplatil zákazník před ním.............
Zdenka Žichovská
Dobrá, v tom případě je někde CHYBA V ZADÁNÍ hádanky. Počítáte tady jen s denní tržbou, ale ne s tím co zůstalo v pokladně po každém zákazníkovi. 1.zákazník zaplatil dvojnásobek toho co bylo v pokladně 8,75 x 2 -10 = 7,5. V pokladně je 8,75 + tržba 7,5 = 16,25 2. Druhý zákazník zaplatí dvojnásobek toho co první -10, To je 2 x 7,5 -10 = 5. V pokladně je stále ranních 8,75 + tržba 5. A 3. zákazník zaplatil dvojnásobek toho co druhý zákazník - to je 2 x 5 -10 = 0. Denní tržba je 0, ale v pokladně je stále 8.75 jako ráno. Pokud budu počítat podle napsaného zadání hádanky má pravdu Věra Lišková. Podrobně: Ráno je v pokladně 8.75 - první zákazník zaplatí 17,50 -10 = 7,50 + 8,75. V pokladně zůstalo tržba 7,50 + 8,75 ranní suma =16,25 . Druhý zákazník zaplatí dvojnásobek toho co je v pokladně 16,25 x 2 = 32,5 -10 =22,5. To je zůstatek v pokladně po 2. zákazníkovi . Třetí zákazník zaplatí 22,5 x 2 = 45 -10 = 35. To je zůstatek v pokladně po 3. zákazníkovi. Tedy ani 0, ani 8,75!!!
Vladislava Dejmková
Ano, holič měl mít ráno v pokladně 8,75.
Zdenka Žichovská
Hádanku jsem zatím nevyřešila, ale podle toho uvedeného podrobnějšího výpočtu by měl mít holič v pokladně sumu s kterou ráno začínal, tedy 8,75 - ne nulu. Nebo jsem špatně pochopila zadání?
Jan Zelenka
Pěkné příklady, jen kdyby se mi chtělo dnes myslet. Rád jsem se nechal poučit.
Věra Lišková
Děkuji za vysvětlení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%