Krásné staré páry. Jejich focení je v módě
Zdroj fotografií: pinerest.com

Krásné staré páry. Jejich focení je v módě

20. 5. 2020

Fotografují se převážně děti, mladé páry, těhotné ženy. Ale že by si někdo nechal udělat krásnou profesionální fotografii  babičky a dědečka? Ještě nedávno výjimečná, neobvyklá věc. Jenže i v tomto směru se něco mění.

V nejrůznějších databázích fotografií, která využívají média, i na sociálních sítích se čím dál častěji objevují fotografie starých párů. Hodně starých pánů a dam, kteří jsou nafoceni podobně, jako se nechávají zvěčňovat krásní mladí lidé. V pěkné přírodě, v objetí, v romantickém prostředí či v nějaké zábavné, veselé situaci. Přibývá fotografů, které jako objekty zajímají staří lidé. Zajímají je víc, než roztomilé děti či krásné mladé dívky.

Jednou z průkopnic tohoto trendu je londýnská fotografka Sujata Setia, která vystavuje v různých zemích světa právě snímky párů v hodně vysokém věku. Cestuje po celém světě a oslovuje dlouholeté manželské dvojice. Pak je stylizuje do pozic, v jakých se obvykle fotí novomanželé. Muž například předává ženě květinu. Nebo před ní klečí. Nebo se společně dívají do dálky. Procházejí se po rozkvetlé louce.

Sujata nejdříve fotila děti, svatby, pak rozjela projekt, kdy zvěčňovala prarodiče a vnoučata. Uvědomila si, že se často nechává fotit babička, ale dědeček se drží v pozadí, pózovat nechce. A tak začala lidi přemlouvat, aby se nechávali fotit jako páry. V sedmdesáti, v osmdesáti, v devadesáti letech. Říká, že jí tato práce přinesla nejen věhlas jako fotografce, ale především ji nesmírně obohatila, protože při ní vyslechla spoustu příběhů, které jí při focení staří lidé vyprávěli. Inspirovala mnoho fotografů, a tak snímků seniorských párů přibývá.

Může to být i inspirace pro všechny lidi, kteří rádi fotí. Proč si neudělat snímek nejstarších příbuzných, kamarádů, známých, sousedů? Proč nepožádat osmdesátiletý pár z rodiny či ze sousedství, aby se nechal profesionálně vyfotit? Proč si při příležitosti oslavy výročí svatby nepozvat profesionálního fotografa a nenechat si takový krásný stylizovaný snímek, jaký si obvykle pořizují novomanželé, nechat udělat? Pro radost, pro legraci, na památku dětem, vnoučatům.

Tady je malá inspirace, jak krásné snímky seniorských párů ve světě vznikají. I  když je třeba počítat s tím, že ti lidé budou zpočátku říkat: Kdo by se koukal na starého dědka a babku?

fotografování stárnutí
Hodnocení:
(4.2 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Fotky starých lidí se mi moc líbí. Hlavně párů, z kterých vyzařuje vzájemná láska. Když se ženil syn, dostali krásné přání. Na titulní stránce mladý krásný pár a na zadní straně staří sedící na lavičce a drželi se za ruce. Nádhera, až mi vyhrkly slzy, toto nikdy nezažiji.
Zdenka Hartigová
S textem článku souhlasím, ale fotky mi připadají aranžované a kýčovité. Pokud chcete vidět pravdivé tváře a vztahy starých lidí, dejte si do vyhledávače Vladdumitrescu.ro - jeho fotky jsou uvěřitelné a krásné.
Marie Pudichová
Naďo,musím ti oponovat. Vidět staré páry, jak se k sobě hezky chovají, jsou si oporou je moc krásné. Vidět ve vrásčitých tváří vzájemnou lásku a úctu, umět to zachytit je cennější, než krásný mladý pár dovádějící na pláži. Alespoň pro mne.
Libuše Křapová
krásné fotky, krásní lidé :-)
Alena Tollarová
Fotit staré páry je určitě krásné i těžké zároveň - stejně jako focení mladých párů a dětí. Rozdíl vidím v ochotě nechat se fotit. Najděte mi deset párů starších lidí, kteří se rádi nechají zvěčnit v pěkném aranžmá. Já bojuji s nejstarším členem rodiny tak, že ho musím fotit víceméně tajně, aby vůbec potomci věděli, jak vypadala.
Naděžda Špásová
Na stáří není nic krásného, fotky se mi nelíbí, díváte se na staré lidi na ulici? Ano, je hezké, když je láska ve vztahu ještě po 60 letech, ale to je tak všechno.
Soňa Prachfeldová
Mě se líbí staré manželské páry a vkusně je nafotit , vyzdvihnout jejich symbiózu je kus umění.
Eva Hynkova
Nádhera, proč nefotit seniory??Mají kus života za sebou a dnes jsou vzácností manželské páry. Pro mne je to i umělecký zážitek.
Zdenka Soukupová
Mně se to líbí. Určitě takové fotky budou mít po létech cenu pro potomky.
Danka Rotyková
Nejvíc se mi líbí fotka, která je v záhlaví nad článkem. Je to velké štěstí a radost. Ta je vidět partnerům ve tváři.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.