Tip na výlet: Oblík, Srdov a Brník v Českém středohoří
Foto: autorka

Tip na výlet: Oblík, Srdov a Brník v Českém středohoří

13. 5. 2020

Oblík je jeden z magických kopců v jižní části Českého středohoří, pár kilometrů od Loun. Právě tam začíná zelená turistická značka. Ta vás dovede po 8 km do výše Oblíkových 509 m a až se skulíte na druhý její konec, s překvapením zjistíte, že jste došli na její samý konec a jste rovnou v Mnichově.

Ne, nebojte se, žádné čáry vás nepřenesly stovky kilometrů, tento Mnichov je maličká vesnička o několika číslech, s půvabným kostelíkem sv. Jiří. Kouzla a čáry přesto Oblík ve svém repertoáru má. Aspoň já jsem o tom přesvědčená. Však jsem vás na Oblík už jednou zvala. Jižní svahy brzy zjara žlutě rozsvítí sluníčka hlaváčků a konikleců. Můj dnešní tip směřuje do dnů květnových, kdy se Oblík převlékl a hraje na vaše city v barvách modrých, žlutých a fialových, zarámovaných sytou jarní zelení.

Můj výlet započal u autobusové zastávky v obci Raná, ze které máte Oblík pěkně před sebou a víte, do čeho jdete. Poté, co překonáte živou silnici, pustíte se polní cestou k hoře. Zvolna stoupáte už odkvetlými starými třešňovými sady vzhůru. Cesta se stáčí doprava a brzy narazíte na zelenou turistickou značku od Loun. Kamenitá cestička se zužuje a kroutí jako hádě. A co je hlavní, nutí vás zhluboka dýchat a nabírat do plic rozmanité jarní vůně. Oči nemůžete odtrhnout od neuvěřitelné směsi barev. Nahoře kvete poslední trs hlaváčků. Nezapomeňte se zastavit u energetického bodu a vyzkoušet jeho sílu. Vrchol nabízí překrásné pohledy na České středohoří a jižně na Louny. K západu jako na dlani máte další magické kopce - Ranou a Milou. Východním směrem do střapatého středohorského obzoru míří další dva kopce, s Oblíkem tvořící řadu - Srdov (482 m) a Brník (371 m). Sedím v suché trávě, popíjím kávu z termosky, dělím se s mravenci o svačinu, kolem poletuje otakárek. Nemůžu se vynadívat a rázem se rozhoduji prozkoumat, jestli se dají Srdov s Brníkem obejít. Na Srdov jsem se už jednou pokoušela vylézt, ale přiznám se, že od vrcholových skalisek jsem se vrátila zpátky dolů.

Sestup z Oblíku po druhé straně je pohodlný a za chvíli jste dole. Turistická značka zatáčí doleva do Mnichova, ale neznačená cesta vede dál loukami k Srdovu. Cestou nacházím v porostu několik divizen brunátných. Cesta se pozvolna mění v sotva znatelnou, ale zjevně používanou cestičku. Chvíli přemýšlím, jestli tudy chodí jen zajíci nebo taky lidi a v tom se za Srdovem objeví třetí vrchol v řadě - Brník. Tady zjišťuji, že do sedla mezi Srdovem a Brníkem vede další cesta od Chraberců. Dávám se po ní a v sedle si zavýsknu, protože se mi zdá, že vyběhnout si odtud na Brník je brnkačka. Leč stejně jako u Srdova, výstup na úplný vrchol vzdávám těsně před cílem při vědomí, že mám ráda svoje kosti všechny pěkně pohromadě a nepolámané. Chtělo by to příště vzít na výlet i turistické hůlky. Vůbec mě to nemrzí, protože Brník tone ve žluti, protkané vkusně vlajícími stříbřistými vlasy kavylu.

Cestička mě dovede do Mnichova a odtud už jednak jede autobus nebo prostě po svých jdete dál, teď už po silnici do Rané, kocháte se překrásnou krajinou a doufám, že si budete říkat spolu se mnou: tohle nám dal pán bůh za odměnu.

 Související: Oblík nebo Hoblík?

Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Bartošová
Tomu říkám aktivní seniorka! A k tomu tak dobře fotí!
František Matoušek
Ještě musím pochválit fotografie. Skvělé ! A to chodíš sama ?
František Matoušek
Rád se s Tebou vždycky projdu, protože vím, že to bude zajímavé.
Eva Mužíková
To je nádhera.
Eliška Murasová
Ali, tak jsem si s Tebou zašla na ten krásný výlet, paráda. Jak moc je to fyzicky náročné, asi dost-8km na Oblík do kopce a pak ještě další trasa, myslím, že bych to neudýchala, ale krze Tvé úžasné fotky jsem mohla pobýt v mně neznámé krajině, díky.
Marie Měchurová
Včera jsem psala komentář a není tady, asi jsem nedala vložit. České Středohoří je moc hezké a my jsme ho zatím ještě neprošli. Děkuju za tip - až pojedeme do Děčína, vystoupíme v Lovosicích a někam určitě doputujeme. Chceme taky využít půjčovnu kol na nádraží v Mělníku nebo v Litoměřicích. Hezké fotky i článek.
Alena Tollarová
Děkuji za vaše milé komentáře. Na Srdov vede cesta i z druhé strany ze sedla mezi ním a Brníkem, ale neměla jsem dost času její schůdnost prozkoumat. Oblík je od Řípu vzdálený, na takový výlet potřebuji celý den. Jedu vlakem do Lovosic a odtamtud autobusem do Kozlů, kde navazuje spoj do Rané. Cesta Lovosice-Raná trvá 1,05 hod. Nejrychlejší by samozřejmě bylo auto, ale cesta autobusem má také svoje kouzlo. Tak kdo jede? :)
Hana Rypáčková
Nedivím se, že svůj kraj miluješ....
Marie Novotná
Je ještě nějaká pěšinka kolem Řípu,po které jsi nešla ? :-) Je to krása.Třeba jí ještě někdy uvidím.Díky za tip a fotečky.
Elena Valeriánová
U nás máme také Mnichov, je to část Vrbna pod Pradědem. Ale další názvy bychom u nás asi nenašli. Kdo ví, třeba bych byla překvapená. Čekala jsem na další procházku s tebou a zase jsem spokojená. Děkuji. Teď teprve jdu na bonbónky, na fotky vlastně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%