Lidé si teď snad budou více vážit práce kuchařů, říká Jiří Švestka z hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou
Jiří Švestka, šéfkuchař Hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou

Lidé si teď snad budou více vážit práce kuchařů, říká Jiří Švestka z hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou

12. 6. 2020

Je už celkem běžné, že si místo své dovolené vybíráme mimo jiné i kvůli kulinářským zážitkům.  Pokud jste vyznavači tradiční i moderní kuchyně, navštivte hotel Horizont v Peci pod Sněžkou. Jiří Švestka, tamní šéfkuchař, vám předloží speciality z grilu ale třeba i cuketové špagety.

Hotel Horizont je kromě kvalitních služeb proslulý především díky své kuchyni. Nabízíte speciality regionální krkonošské kuchyně. Je o ně stále zájem a co by hosté měli v první řadě ochutnat?
Regionální krkonošské speciality na našem jídelním lístku samozřejmě nabízíme a jedná se o dlouhodobě nejžádanější položky. Nesmí chybět tradiční krkonošské kyselo - polévka z chlebového kvásku, nebo náš oblíbený Krakonošův oheň s bramboráčky. Používáme i mnohé regionální produkty, jako zajímavý příklad zmíním místní kozí sýr na tataráčku z červené řepy. Pracujeme třeba i s čerstvými houbami, již léta je pro nás sbírá místní certifikovaný houbař.

Která jídla z moderní kuchyně Vás oslovují a která jste zařadil pro hosty na jídelníček?
Na moderní kuchyni mám rád jednoduché kombinace zeleniny a ne příliš tučných mas. Proto jsme na jídelní lístek zařadili například grilované medailonky z vepřové panenky podávané na cuketových špagetách s řapíkatým celerem, doplněné chilli a opékanými batáty.

Zařazujete na jídelníček i pochoutky pro malé strávníky typu hranolky, hamurgery a pizzu?
Pro naše nejmenší hosty máme k dispozici speciální dětský jídelní lístek, kde se snažíme o zdravější kombinace toho, co mají děti rády. Nejoblíbenější je však u dětí svíčková na smetaně a smažené kuřecí řízečky se šťouchanými bramborami. Pizza se objevuje jen jednou za čas na našem večerním bufetu. V letní sezoně však míváme různé sladké knedlíčky a nesmím zapomenout na dukátové buchtičky.

A jakou kuchyni upřednostňujete Vy sám a co máte nejraději na talíři?
Vzhledem k tomu, že moje kořeny jsou na Jižní Moravě a můj otec, vynikající kuchař, čerpal inspiraci v klasických receptech mé babičky, mám velmi rád třeba pomalu pečený bůček doplněný kedlubnovým zelím a bramborovo-žemlovým knedlíkem. Takže osobně to s těmi méně tučnými masy zase nepřeháním.

Bude podle Vašeho názoru nutné upravovat nabídku v hotelových restauracích s ohledem na to, že klientela bude převážně tuzemská? Mají vůbec Češi nějaké speciální požadavky na stravu?
Hotel Horizont měl vždy velký podíl tuzemské klientely a cílil na ni již v minulosti, takže náš jídelní lístek je - dle mého názoru  - vyvážený a na své si zde přijdou jak milovníci klasické české kuchyně, tak příznivci moderních trendů. Nezapomínáme ani na celiaky, část jídel je bezlepkových a uspokojíme i vegetariány.

Připravili jste pro letní sezonu nějaké novinky?
Jídelní lístek obměňujeme dvakrát do roka a to vždy před letní a před zimní sezónou. K tomu připravujeme ještě každý měsíc speciální víkendové nabídky. Na letošní léto zařadíme například kuřecí supreme se zeleninovou pohankou, rajčatové rizoto nebo marinované kachní prsíčko podávané s bramborovo-cuketovým pyré a doplněné rybízovou omáčkou. Horkou letní novinkou bude nový gril a speciální nabídka postavená na grilovaných specialitách na naší terase.

Kolik kuchařů řídíte?  A co Vás na Vaší práci nejvíce baví?
Pod mým vedením pracuje patnáctičlenný tým. A co mě na práci nejvíce baví? Nejspíše možnost kreativity u plotny, řízení a komunikace s lidmi. A samozřejmě práce s hostem a následně jeho uznání, když se nám podaří uspokojit jeho chutě a představy.

Myslíte si, že coronavirová pandemie naučí lidi více šetřit potravinami a více si jich vážit?
Troufnu si říct, že určitě ano. Spousta lidí byla nucena si sama vařit doma a uvědomila si, jaké jsou ceny surovin a kolik úsilí musí vynaložit, než něco dobrého vytvoří. Věřím a doufám, že většina z nich nyní dokáže lépe ohodnotit dobrou práci kuchařů.

gastronomie
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
I já přeju všem v hotelu pěknou a úspěšnou sezónu. Vím o čem píšu. Manžel je u oboru. Ovšem teď už je šéfkuchař v. v.
Daniela Řeřichová
Moc držím palce a ráda někdy zavítám.
Dana Hošková
Vážím si každé práce, která je poctivá a kvalitní.
Jitka Caklová
K nadpisu: Hlavně aby na to vážení-si vůbec měli. Myslím že každý si začne vážit hlavně té své, aby se uživil.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.