Malý český výrobek u mě vítězí už přes 40 let
Foto: autorka

Malý český výrobek u mě vítězí už přes 40 let

26. 6. 2020

Řekne-li se placenta, většina si představí plodové lůžko, které opouští tělo matky spolu s novorozencem. Já se chci ale zmínit o jednom českém výrobku, který se takto jmenuje. Je to tyčinka na rty Placenta, jakýsi vylepšený "jelení lůj", který používám zcela pravidelně již více než 40 let.

Nemíním zde dělat reklamu značce kosmetiky Regina. Spíše reaguji na zdejší zveřejněný redakční článek o tom, jak se oprostit od spousty zbytečné, drahé a málo účinné kosmetiky, na kterou řada z nás sází v touze vylepšit a hlavně omladit svůj vzhled. Za sebe mohu říct, že po období až přehnaného zájmu o dovezenou značkovou kosmetiku všeho druhu, nám dříve nedostupnou a o to lákavější, spěji vedle oblékání i v této rovině víc a víc k minimalismu. Není to jen tím, že se, jak se říká, ztenčily mé příjmy, ale důvodem je i poznání smyslu reklamy a jakési celkové prohlédnutí, co pro mě je a není přínosné.

Tyčinka na rty Placenta však patří k tomu, co zaručeně do zbytečných věcí neodložím. Objevila jsem ji a začala používat místo čistého jeleního loje kdysi ve svých učitelských začátcích v Českých Budějovicích. Od počátku jsem s ní byla velmi spokojena. Nemohu souhlasit s tvrzením, že stejný účinek by mi poskytlo i máslo, olej, mastný krém. Když po několika letech, jak už to v socialistickém obchodě občas bylo, výrobek náhle zmizel z prodejen, pořádně mě to potrápilo. Okoralé a dokonce opuchlé rty si nedaly ničím domluvit. Po několika dnech se tyčinka opět objevila a byla jsem "zachráněna". Jednou jsem si ji zapomněla přibalit na služební cestu do Berlína. Nakonec jsem si tam koupila nejdražší pomádu značky Labello, která mi trochu pomohla, ale nebylo to ono. Od té doby mívám 2 - 3 exempláře na různých místech, kdybych jednu tyčinku zapomněla nebo ztratila.

Jak jsem zjistila, začala se Placenta vyrábět už v roce 1962 a je označena jako Top výrobek s tradicí. Její cena se sice dnes již vyšplhala na více než 40 Kč, ale to mě v tomto případě neodradí. Zkrátka jsme si nějak sedly.

Možná namítnete, proč tolik řečí kvůli jednomu balzámu na rty. Mohu vás ujistit, že mi v tomto příspěvku šlo především o to, poukázat na kvalitu našich českých výrobků, které si ničím nezadají se spoustou dovezeného značkového drahého zboží, které se na nás valí ze všech stran a u kterého většinou skutečně platíme hlavně za značku.

Máte i vy nějaký osvědčený český výrobek, který u vás poráží zahraniční konkurenci? Napište nám o něm.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milena Mejsnarová
Ano, indulona s měsíčkem je skvělá na ruce.Ja ale vzpomínám na indulonu modrou. Když bylo potřeba, tak se ruce v kožených rukavicích namazaly modrou indulonou, pořádně promnuly a mohlo se vyrazit na lyže. Ruce byly chráněny a pokud byly namazané indulonou i boty na běžky, tak do nich mokro neproniklo. Byla hodně mastná, jen ruce se musely řádně otřít. A pokud svítilo slunce, posloužila i na obličej. Pro nás tehdy dvacetileté to bylo "Něco".......
Daniela Řeřichová
Za mne Ryor a Dermacol.
Alena Tollarová
Tyčinku na rty mám v každém batůžku, protože pusu potřebuji občas přemáznout. Není to zrovna Placenta, kterou jsem kdysi měla a úspěšně jsem na ni zapomněla. Ale teď se na ni zaměřím a určitě si ji koupím. V kosmetice nedám dopustit na českou značku Dermacol.
Danka Rotyková
Zuzko, díky za váš tip. Určitě ji vyzkouším. A stejně jako Vlaďka i já mám na ruce nejraději měsíčkovou Indulonu. Je bezvadná, rychle se vpíjí a tolik nezamastí případné oblečení. Dámy, máte ********************
Vladislava Dejmková
Používám dlouhá léta Indulonu na své suché ruce. Dnes se vyrábí řada druhů - preferuji tu s měsíčkem.
ivana kosťunová
Zuzko, vypadá to dost podobně, ale není tam ta kytička
Eva Mužíková
Já používám úspěšně na rány Ondřejovu mast, kterou mi kdysi poradila Danka 0., malý kelímek vydrží v chladu dlouhou dobu a je zaručeně hojivý. Na pejska proti klíšťatům je spolehlivý kokosový olej / ale u něj si nejsem jistá, je li to náš výrobek. / Stačí si s ním namazat ruce a vetřít pejskovi do srsti.....
Zuzana Pivcová
Ivano, nebyla to značka Apiko?
Dana Puchalská
Zuzano, nedám dopustit na výrobky od firmy Ryor a potom Indulonu. Je to jistota. Jeden čas jsem měla problémy s pletí a tak jsem si kupovala v lékárně vazelínu Lenniens, má citrónovou vůni.
Irena Mertová
Též používám. Nic jiného mne nenapadá, také snad pivo. Doufejme, že nebudou měnit recepturu. Nebo nepřesunou výrobu jako třeba u piškotů Opavia, které nyní již nejsou dobré.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.