Výlet do Nelahozevsi
Úvodní foto: autorka

Výlet do Nelahozevsi

10. 8. 2020

Výlet za Jendovým dětstvím a mládím jsme zahájili v Kralupech nad Vltavou, kde jsme poseděli v cukrárně s jeho dlouholetým kamarádem. Poté jsme se vydali do Nelahozevsi. Byla jsem tam poprvé.

Krásný zámek mě překvapil svou majestátností. Pochází ze 16. století. Patří k nejvýznamnějším pozdně renesančním objektům v Čechách. Okouzleně jsem si prohlížela jeho nádhernou výzdobu i přilehlé okolí. Travnatou cestou kolem zámku nás provázela kočička. Brzy jsme zjistili, že má několik kamarádek. Také jsme objevili jejich domov u zchátralého domku. Doufali jsme, že je o ně na panství Lobkowiczů dobře postaráno.

Když jsem se dostatečně vynadívala, sešli jsme pod zámek k Památníku Antonína Dvořáka, tedy domu, v němž se skladatel narodil a prožil své dětství. Své dětství a mládí prožil v tomto domě i můj průvodce. Velice na mě zapůsobilo, když jsem viděla okno, z něhož vyhlížela paní Zelenková svého synka; jak o tom Jenda píše ve svých vzpomínkách.

Po chvilce dojetí jsme odjeli k dalšímu Jendovu oblíbenému místu, Marině Vltava. Nealko pivo a dvojka bílého vína s lahví sodovky nám v parném dni přišly velmi vhod. Podívali jsme se na kotvící lodě a prošli se kus cesty lesem mezi řekou a tratí. Vltava ovšem byla mezi bujnou vegetací špatně vidět. Jenda mě dovedl k tunelu, na místo, kde se před mnoha lety učil se spolužačkou na maturitu. Nakonec jsme ještě sešli k řece.

Vrátili jsme se plni krásných dojmů. Fenka Britney nás přivítala radostným štěkotem. Zdálo se, že se ani nezlobí, že jsme ji nevzali s sebou.

Potěší nás, když se vydáte na výlet s námi.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Cestujte a poznávejte společně dál. Vždyť přece ve dvou se to lépe táhne...
Jana Šenbergerová
Pěkný výlet, potěšil.
Irena Mertová
Hezký výlet :-). Ten tunel jsem také fotila, mám ho na FD pod názvem Tunel jménem čas...
Elena Valeriánová
Před pár lety jsme na zámku byli a moc se nám tam líbilo. Věrko, děkuji za připomenutí.
Dana Puchalská
Věrko, děkuju za krásnou procházku. Ani já jsem tam nikdy nebyla. Proto Ti děkuju.
Alena Vávrová
Návštěvu zámku v Nelahozevsi mohu doporučit všem milovníkům umění a historie. Jsou tam soustředěny umělecké sbírky šlechtic. rodu Lobkowiczů. Byla jsem tam dvakrát.
Věra Ježková
Moc vám děkuji. Cestování s Jendou je báječné. A jsem velmi ráda, že poznávám neznámé kraje.
Soňa Prachfeldová
Moc se mi výlet s vámi oběma líbil. Je vidět, že ve dvou se lépe šlape a jezdí po výletech. Pohoda z vás vyzařuje. Honza možná i z těchto výletů dá dohromady malou cestopisnou povídkovou knížku .
František Matoušek
V Nelahozevsi, na zámku jsme byli kdysi dávno, troufnu si to odhadnout tak na rok 1986. Přitom jsme okoukli i domek A. Dvořáka. Bohužel ostatní místa jsem dnes navštívil poprvé. Děkuji za hezké fotogafie a také za to, že jsem ta místa mohl navštívit bez vydání jakékoliv energie, protože tahle vedra... ! ?
Naděžda Špásová
Věrko, moc hezké fotky a určitě jste si to s Jendou užili. O návštěvě Nelahozevse taky uvažujeme, dcera jí má v seznamu výletů. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%