MiniEUROLAND v Klodzké kotlině
Pavel Kopřiva a autorka

MiniEUROLAND v Klodzké kotlině

15. 8. 2020

Poprvé jsme tuto „atrakci“, která se nachází v Kladské kotlině blízko města Kladsko, navštívili v dubnu 2018. Jde o velmi zdařilé spojení parku miniatur s arboretem o rozloze 20 000 m2.

Byl chladný a větrný den a v MiniEUROLANDU se teprve chystali zahájit sezonu. Už jsme tam mohli vidět upoutávky na každoroční Festival květů, ale protože se teprve prováděla úprava záhonů před výsadbou květin, moc jich tam k vidění nebylo.

O to víc nás ohromilo, co jsme tam mohli vidět letos. Festival se konal v červenci, ale veškerá květinová výsadba, která čítá asi 70 000 rostlin různých barev, je stále v plném květu. Nejvíce tam bylo možné vidět netýkavku balzamínu, kytičku, kterou znaly už naše babičky. Tehdy se ale označovala jako lízinka, sultánka, případně ančička a neměla tolik barevných variací jako dnes. Té konkurovaly surfinie, petúnie, begónie (voskovky), muškáty. Pomalu odkvétaly nádherné hortenzie.

Nechybí tam odpočinkové koutky ani hřiště pro děti. Není nouze o nádherné dřeviny, často vzácné nebo zajímavě tvarované.  Alespoň část exponátů jsme v závislosti na světelných podmínkách zachytili fotoaparátem. Pastva pro oči, pohlazení pro duši.
Posuďte sami.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Peerová
Děkuji Jani za soustrast, Věrka mi moc chybí, stále se s jejím odchodem nemohu vyrovnat...Ale bylo to její přání a nezvratné rozhodnutí...Netušila jsem, že jste se znaly, jsem ráda, že to Aťka dala všem na vědomí....Jarmila
Jana Šenbergerová
Děkuji za vaše reakce. Tato oblast Polska kdysi patřila k českému království. Kromě lázeňského města Kudova Zdroj je tu další, Polanica Zdroj, které jsme také navštívili. V Zoubkovicích jsme si prohlédli nejen Křivou věž (viz FD 12. 8.), ale také okolí z jejího vyhlídkového ochozu.
Marta Badalcová
Byla jsem loni v létě celý týden v Kudowě Zdroji na dovolené,krásné městečko kousek od Náchoda,procestovali jsme i okolí a byli nadšeni,navštívili i tento skvost miniatur .V Kudowe je krásný park,farma na pstruhy s restaurací,japonská zahrada,žabí muzeum,muzeum hraček, výborná kuchyně,milí lidé a není tam pro nás draho,vřele DOPORUČUJI.Polsko mě okouzlilo
František Matoušek
Ani jsem netušil, že "něco" takového máme kousek za hranicemi. Díky.
Eva Mužíková
Také se mi fotky moc líbí. Ráj pro děti i dospělé...
Martina Růžičková
Díky! Také jsem si prohlížení fotek moc užila :-).
Libor Farský
Také děkuji. Moc si tento výlet užívám!
Soňa Prachfeldová
Moc hezké.
Jitka Hašková
Moc krásné. Děkuji za procházku skrze fotky.
Marie Seitlová
Moc hezké, už jsem koukla kde to je. Krásně dozdobené květinami, měli jste krásný výlet.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...