Výlet do Úštěku
Úvodní foto: autorka

Výlet do Úštěku

8. 10. 2020

Přiznám se, že o Úštěku jsem nevěděla zhola nic. Jen jsem měla mlhavé povědomí, že takové město existuje. Když ho Jenda zvolil za cíl našeho dalšího výletu, mluvil nadšeně zejména o jakýchsi ptačích domkách. Protože jsem měla se svým průvodcem Českým středohořím ty nejlepší zkušenosti, ochotně jsem souhlasila. A to jsem samozřejmě netušila, že první písemné svědectví o Úštěku jako městě při obchodní cestě do Litoměřic pochází již z 11. století a ve 14. století bylo obehnáno hradbami a patřilo pánům z Dubé.

Město se mi zalíbilo na první pohled svou polohou. Poté mě upoutal kostel sv. Petra a Pavla v horní části náměstí. Původně byl gotický, později byl přestavěn do barokní podoby. Nadšena jsem byla ze štítových domů, pocházejících z 15. století. Poskytují představu o podobě menšího středověkého města.

Kolem synagogy, která byla jádrem staré židovské čtvrti, jsme sestoupili pod kýžené ptačí domky. V polovině 19. století si je postavili na svahu pískovcové skály italští stavební dělníci, kteří pracovali především na stavbě dráhy. Sklepy vydlabali ve skále. Zvláštností domků je, že ze zadní strany mají několik pater, zatímco z přední strany (ulice 1. máje) lze dosáhnout až na okap. Část byla bohužel zakryta lešením. Jsou vskutku unikátní a působí romanticky, ale bydlet bych tam nechtěla.

Po návratu na náměstí jsme si odpočinuli u kávy. Poté jsme se vydali do části náměstí za kostelem. Potěšilo nás, když jsme objevili nám již známý pomník s  pluhem na počest poslance rakouského parlamentu Hanse Kudlicha, který se významně zasloužil o zrušení nevolnictví. Otevřel se nám také pohled na další cíl naší cesty – Ostré.

Nejdřív jsme se ale zajeli podívat k jezeru Chmelař. Je to sice rybník, ale říká se mu jezero; asi to zní líp. Pohled na tuto vodní plochu, o rozloze 67 hektarů, a za ni byl krásný.

A následovalo Ostré. Nebo Kalvárie. V tom jsem měla celou dobu zmatek. Jenda používal střídavě oba názvy. Kromě toho Ostré je rodu středního, což je nezvyklé. Znám Ostrou u Lysé nad Labem. Kalvárie pro mě byla spíš synonymem křížové cesty než vrchu (název je odvozen od Golgoty, na níž byl ukřižován Ježíš). Kde jsem vlastně byla, jsem si ujasnila až doma při psaní tohoto článku. Nevadí. Bylo to tam nádherné a Jenda za nic nemůže.

Tak tedy. Ostré je poutní místo na vrchu Kalvárie, ve výšce 398 metrů. Bylo založeno jezuity v letech 1704 – 1707. Prostřední z trojice kaplí je kaple Božího hrobu, po stranách jsou kaple Povýšení a Nalezení sv. Kříže. Výhled odtamtud je překrásný; je vidět i vzdálený Říp. Moc se mi líbila i zastavení křížové cesty při výstupu do strmého kopce.

Hrad Helfenburk, ukrytý v lesích poblíž Úštěku, jsme neměli v plánu navštívit. Chtěli jsme se na něj ale podívat z vyhlídky. To nám znemožnila rozkopaná a zatarasená cesta. Při zpáteční cestě mě upoutal velký tmavě šedý balon, který se vznášel nad jednou horou. Bohužel nebylo možné zastavit, abych si ho vyfotila.

S výletem jsme byli moc spokojeni; ostatně jako vždy. A já slibuji úštěckým patriotům, že na jejich město nezapomenu.

 

Zdroje:

Pinc, F.: Výlety severočeským krajem. Severočeské krajské nakladatelství, 1961.
https://www.mesto-ustek.cz/
https://www.stredohori.cz/detail/kalvarie-ostre-u-usteka
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kalv%C3%A1rie_(Ostr%C3%A9)

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Pane Jaroslave, děkuji vám za informaci. Před časem vysílala ČT 2 Místopis; o místech se zajímavými názvy. Článek by byl jistě prima. Tak se do něj pusťte. :-)
Jaroslav Kolín
Paní Věro, tu knížku vydala Mladá fronta v roce 1982 v edici Malé encyklopedie. Je to zajímavé čtení, možná by stálo za to věnovat původu některých našich zeměpisných jmen samostatný článek.
Věra Ježková
Soni a Eliško, děkuju. Pane Kolíne, děkuji i vám. Po původu názvu města jsem se pídila při psaní článku, ale na webu jsem se dopídila pouze k jeho německé variantě. Vámi citovanou knížku neznám.
Jan Zelenka
I já všem děkuji za zájem o naše výlety. Snad se ještě něco povede, pokud nám to virus a Prymula nezatrhne. Pane Kolín, díky za vysvětlení původu názvu Úštěk. Nenapadlo mě se po tom pídit.
Jaroslav Kolín
Zaujalo mě, proč se Úštěk jmenuje Úštěk. Že by tam měli uštěkané psy? V knížce Zeměpisná jména Československa se píše, že prvotní podoba jméně zněla Úšč nebo Húšč, později v lidovém nářečním úzu Oušť. Místní jméno prošlo zajímavou vývojovou řadou: Úšč - Úščko - Úšček - Úštěk. Motivem pojmenování byla poloha obce nad soutokem dvou potoků. Úštěk je zdrobnělina od Ústí (s významem "malé resp. menší Ústí"); objevuje se už v roce 1541 (z Oušťku), ale ještě v roce 1850 jméno úředně znělo Úšť. Teprve v roce 1869 je vystřídala podoba Ouštěk, pospisovnělá v roce 1921 na úřední Úštěk. Němci přejali české jméno v podobě Auscha...
Soňa Prachfeldová
Nádherné městečko s okolím, jezdíme tam části, naposledy jsme byli před loňskymi Vánocemi, kdy se z věže kostela snášeli andělé. To asi letos nebude, kéž by bylo. Krásné fotky Věrko.
Eliška Murasová
Věrko, byla jsem tam jako Irenka asi před 30 léty, pamatuji si jen hradby a ptačí domky. Ted jsem vstoupila , díky Tobě, opět do tohoto města.
Věra Ježková
Děkuji. :-)
Daniela Řeřichová
Věro, opět moc pěkná reportáž a fotky parádní, skvěle ilustrují text, jako bych byla s vámi. Jak tady již zaznělo, byl by to třeba pěkný výlet s íčkem za čerty a anděly.☺
Irena Mertová
Byla jsem tam před 30 lety. Tedy , ten prokouknul!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%