Konec srandy. České zdravotnictví je na pokraji kolapsu. Zavírají se školy, restaurace, skončila kultura i sport
Ministr zdravotnictví Roman Prymula informuje o nových opatřeních. FOTO: stream ČT

Konec srandy. České zdravotnictví je na pokraji kolapsu. Zavírají se školy, restaurace, skončila kultura i sport

13. 10. 2020

Česko je na světě druhou zemí, ve které se koronavirus šíří nejrychleji. Roste nejen počet nakažených, ale i lidí ve vážném stavu. A s nemocí covid-19 již zemřelo více než tisíc lidí. To jsou důvody, proč se vláda rozhodla omezit život v Česku.

Od dnešní půlnoci dochází k dalším razantním omezením, které mají zastavit šíření nemoci covid-19 v České republice. Zavírají se základní, střední i vysoké školy a přecházíse na distanční výuku. Zavírají se v celé zemi bary a restaurace, které budou moci mít jen výdejní okénko na jídlo, a to do 20.00 hodin. A zakazuje se popíjení alkoholu na veřejně přístupných místech. Nejméně na 14 dní pak pokračuje zákaz veškeré kulturní a sportovní činnosti. Lidé se venku i ve vnitřních prostotách budou moci setkávat maximálně v počtu šesti osob.

Nově se budou již od dnešního dne nosit roušky nejen ve vnitřních prostorách a v hromadné dopravě, ale také na venkovních zastávkách a nástupištích hromadné dopravy. To je výčet základních opatření, které vláda po dlouhém jednání včera schválila.

„Máme jen jeden pokus, jak zastavit pandemii a ten musí být úspěšný. Nejbolestivější opatření, o kterém jsme rozhodli, je uzavření škol," uvedl včera na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. "Nemáme před sebou rok, nemáme měsíc. Daná opatření se musí projevit do čtrnácti dnů. Nikdo nepředpokládal, že akcelerace z minulého týdne bude taková, jaká je,“ doplnil ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Podle něho je zdravotnictví na okraji kolapsu. Data, která má vláda k dispozici, totiž predikují rychlý nárůst pacientů s těžkým průěhem nemoci covid-19, které už nemocnice nebudou jednoduše zvládat. Proto se už také vláda o víkendu zajímala, zda okolní země budou moci Česku v případě nutnosti nabídnout své lůžkové kapacity.

Pokud se průměrné reprodukční číslo nákazy covidem-19 za týden sníží na hodnotu 0,8, budou podle ministra Prymuly tato nově přijatá opatření zmírněna. Reprodukční číslo udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Pokud je menší než jedna, epidemie postupně slábne.

Česká republika je na světě už na druhém místě v rychlosti šíření koronaviru v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Jen za včerejšek přibylo 4310 nových případů onemocnění, přičemž v příštích dnech se očekávají ještě vyšší nárůsty nově nemocných a také hospitalizovaných.

 

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Stoklasová
Četla jsem a plně s tímto souhlasím : Žádná vláda, žádný administrativní aparát a žádný zdravotní systém nemůže vyhrát souboj s koronavirem, pokud lidé nebudou zodpovědní a nepřizpůsobí své chování kritickému stavu, byť za cenu dočasné ztráty plného osobního komfortu. My starší toto respektujeme, ale bohužel někteří mladí to neumí.
Petr Dvořák
PONDĚLNÍ GLOSY 12.10.2020 Miroslava Macka: Vzpomínáte na tu hrůzu v letech 2015, 2017, 2018 a 2019, kdy nebyl žádný jarní lockdown a proto v prvních 33 týdnech roku zemřelo více lidí než za stejné období letos? To byl děs, co?
Ladislav Vesecký
Bravo paní Kuželková. *********
Antonín Nebuželský
Nemá to snadný, držím palce.
Danka Rotyková
Nikoho se nezastávám, mohlo být lépe, ale to by u nás nesměli být hlupáci. Dnešní vláda vč. minulého ministra Vojtěcha, se snažila opravdu hodně, žádná jiná vláda to předtím nezažila. Ale kritizovat opozice dovede, ačkoli na to není ani čas, ani nálada. Pan Fiala a spol. by měli být slušnější a vyčkat s neustálou kritikou na dobu po skončení epidemie. Chtěla bych ho vidět, jak by si on poradil s vychytralými českými Švejky. Přeji všem dobré zdraví a klid.
Růžena Kuželková
Od "demožumpy" slyšíme jenom "plačky",nezaznamenala jsem jediný důvod od nich co by prospělo.Už by mohli skončit s tím neustálým "hrabáním" se ohledně vlády.Kdyby byli na jejich místech,tak nevím,nic kloudného z nich nevypadlo,pouze a jenom "bláboly" a to,že je hůř,tak za to mohou ti,kteří nedodržují pravidlo a jenom "melou hubou"! A když skončí v nemocnici,tak se kají viz Pospíšil a jemu podobní.Nejprve ze sebe dělají "haury" a když je to skolí,tak najednou jim rozum začal fungovat.Rozčilují mě ty jejich řeči o tom,že vláda nic pořádného nedělá - to se jim to "kecá" bez zodpovědnosti",tady ukazují to své pravé JÁ. .
Petr Dvořák
Paní Řezáčová, v podstatě nejsme ve sporu. Hodně tomu dnešnímu stavu přispívá, že náš národ má rád dvě polohy. Tu první jako tupý dodržovatel všech nařízení, ale . . . . To je ta Švějkovská poloha. A tu druhou jako národ tvářící se loajálně, ale ve skutečnosti jsou záškodníci a sabotéři. Tuto polohu docela přesně vystihnul Reinhard Heydrich: "Češi jsou smějící se bestie." Přeji pěkný den, hodně zdraví a duševní síly v této neobyčejné době.
Hana Řezáčová
Pane Dvořáku, máte do jisté míry pravdu, ale jak chcete nasadit koncepci, přesné plánování, rozvahu proti nepříteli, který nic nedodržuje a dělá si s námi co chce ... Je to vše trochu rum-bum :-) , jak píšete, ale nevím, jestli je v lidských silách to teď dělat jinak ... O zdravotnictví se také bojím ... Hlídání školních dětí se snad nějak podaří zajistit (na jaře to taky fungovalo), aby rodiče zdravotníci nechyběli "na place", ale jakmile budou přibývat zdravotníci na neschopence a zároveň noví pacienti, tak nevím nevím ... Medici, sestřičky žákyňky mohou zastat jen nějakou práci - hygiena pacientů, krmení apod., jakmile "dojdou" sestřičky s kvalifikací na JIP, tak bude zle ... Ale snad nastavená opatření teď pomohou nárůst infekce snížit (ještě by se mohla zavřít obchodní centra, ale dál už nevím) ...
Petr Dvořák
Paní Řezáčová, to svědčí o tom, že jsou přece jenom poněkud bezkoncepční chaoti. Říkám tomu systém rum-bum. Docela by mě zajímalo, jak si představují např. fungování zdravotnictví, když stoupá počet nakažených sester a lékařů a od středy jich další počet zůstane doma s dětmi. VIZ článek "Počet zdravotníků nakažených koronavirem se za týden zdvojnásobil, nemocnice se přitom chystají na nápor pacientů. " https://www.seznamzpravy.cz/clanek/prosime-vsechny-o-pomoc-nemocnice-ceka-tezka-zkouska-123932#dop_ab_variant=0&dop_req_id=9NejYBiXcod-202010131211&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Hana Řezáčová
Pane Dvořáku, ministr Prymula vyhlašoval opatření, která měla začít platit od tohoto pondělí, ve čtvrtek ... V pátek byl ten obrovský nárůst pozitivních testů (přes 8600), to ho asi přimělo k tomu, že opatření urychleně v pondělí zpřísnil a doplnil ... Tak to aspoň vidím já ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.