Vzpomínka na Beatles
Ilustrační foto: pixabay.com

Vzpomínka na Beatles

10. 12. 2020

V souvislosti s uplynutím 40 let od tragické smrti Johna Lennona jsem i já zavzpomínal na událost, která změnila výrazným způsobem můj život. Mezi svým 12 - 13 rokem jsem si v r. 1963 chtěl po příchodu ze školy naladit nějakou jinou hudbu, než se hrála v pořadu "Hrajeme druhé směně", a najednou jsem byl "zasažen" přímo do srdce: Wait, oh yes, wait a minute mr. Postman .....!

Od té doby jsem poslouchal Radio Luxembourg každé odpoledne a z jedniček a dvojek na mých vysvědčeních se postupně stávaly dvojky a trojky. Odmítl jsem si stříhat vlasy a jedinou mou starostí bylo shánění riflí a dalších výstředních módních doplňků.

Od 16 let jsem v Plzni nevynechal žádnou diskotéku a chudák maminka přestávala postupně doufat, že její" Vašík" bude jednou panem doktorem nebo alespoň učitelem. Podobně působila hudba Beatles a ostatních vznikajících skupin na značnou část naší tehdejší mládeže a na "zlaté šedesátky" vzpomíná i naše seniorská generace jen v dobrém. To by naše dnešní děti a vnoučata "zírala", jak nám to tehdy slušelo a jak jsme řádili při skladbách "Stounů, Led Zeppelin" a dalších, převážně anglických skupin!

Naše dívky byly tenkrát daleko krásnější, než ty současné, které jsou "pokreslené jako chodské truhly!" Jen se, dámy, pochlubte fotografiemi z té doby a rázem v očích vašich mladých "stoupnete v ceně!"

Dnes  na youtube poslouchám převážně vybrané árie z oper slavných Italských skladatelů, ale občas si tak trochu "odskočím", abych si poslechl své oblíbence z mladých let. Zároveň se v mezích možností snažím sledovat současnou moderní hudbu, aby jsem si získal pozornost své vnučky, a když mě pochválí slovy, že" děda je moderní", dmu se pýchou ! Hudba je prostě fenomén a v téhle "mizérii" nám dokáže vždy zvednout náladu!

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Beatles - fenomén ale i ostatní pecky že 60 a 70 let. Hrají se pořád. Takovou životnost nemají žádné novodobé kapely, to je samá syntetika .
ivana kosťunová
S tou poslední větou víc než vřele souhlasím, škoda že zde na portále se hudba moc nechytá. Já mám nejraději Imagine od Lennona
Naděžda Špásová
Perný den jsem viděla v patnácti a byl to první film, na kterém jsem byla večer a bylo to v Podbořanech.
Václav Soukup
To jste musel pane Zelenka žít někde na samotě u lesa ! V šedesátých letech pořádala VB hony na " máničky ", naše bigbeatové skupiny vznikaly jako " houby po dešti ", probíhaly koncerty a festivaly / Olympik, Mefisto Beatmeni a další /. Legendární film" Perný den" se promítal ve všech městech a chodili jsme na něj třeba i 3x a více !
Dana Puchalská
I já patřím k těm, kteří měli rádi Beatles. A můj favorit byl George. Jak už psala Daniela, jejich písničky jsme si nahrávali a pásek s jejich hudbou byl tak opotřebovaný až to bylo jakési šumění a ne hudba. A ten magnet'ák mám ještě dnes doma schovaný. Sice už na něm nic nepouštím, ale nostalgie je silnější.
Jan Zelenka
Beatles byli hudbou našeho mládí. To však neznamenalo, že bych po jejich vzoru měnil svůj způsob života. Jen jsem je víc poslouchal, než ostatní hudbu. Nepamatuji si, že by se někdo v mém okolí choval jinak a opičil se po nich. Ale hudba to byla magická a ještě dnes při poslechu Beatles mi jezdí mráz po zádech.
Naděžda Špásová
Zuzko, já mám ráda film Help. :-)
Zuzana Pivcová
My jsme v tomhle věku objevily se sestrou Svobodnou Evropu, kde se také každé odpoledne vysílaly písničky, jen v celou hodinu, když byly zprávy, nastoupila rušička. První SP s Beatles a Rolling Stones jsem dostala od Holanďana a to byly poklady. Nejraději jsem měla opravdu Beatles. Dokonce u nás běžel film Perný den. Líbil se mi víc než Žlutá ponorka.
Hana Nováková
Beatles byli moji oblíbení, jejich písně si ráda poslechnu i dnes. Hezký článek
Daniela Řeřichová
Naďo, pro mne to byl George Harrison.☺

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.