Vzpomínka na Beatles
Ilustrační foto: pixabay.com

Vzpomínka na Beatles

10. 12. 2020

V souvislosti s uplynutím 40 let od tragické smrti Johna Lennona jsem i já zavzpomínal na událost, která změnila výrazným způsobem můj život. Mezi svým 12 - 13 rokem jsem si v r. 1963 chtěl po příchodu ze školy naladit nějakou jinou hudbu, než se hrála v pořadu "Hrajeme druhé směně", a najednou jsem byl "zasažen" přímo do srdce: Wait, oh yes, wait a minute mr. Postman .....!

Od té doby jsem poslouchal Radio Luxembourg každé odpoledne a z jedniček a dvojek na mých vysvědčeních se postupně stávaly dvojky a trojky. Odmítl jsem si stříhat vlasy a jedinou mou starostí bylo shánění riflí a dalších výstředních módních doplňků.

Od 16 let jsem v Plzni nevynechal žádnou diskotéku a chudák maminka přestávala postupně doufat, že její" Vašík" bude jednou panem doktorem nebo alespoň učitelem. Podobně působila hudba Beatles a ostatních vznikajících skupin na značnou část naší tehdejší mládeže a na "zlaté šedesátky" vzpomíná i naše seniorská generace jen v dobrém. To by naše dnešní děti a vnoučata "zírala", jak nám to tehdy slušelo a jak jsme řádili při skladbách "Stounů, Led Zeppelin" a dalších, převážně anglických skupin!

Naše dívky byly tenkrát daleko krásnější, než ty současné, které jsou "pokreslené jako chodské truhly!" Jen se, dámy, pochlubte fotografiemi z té doby a rázem v očích vašich mladých "stoupnete v ceně!"

Dnes  na youtube poslouchám převážně vybrané árie z oper slavných Italských skladatelů, ale občas si tak trochu "odskočím", abych si poslechl své oblíbence z mladých let. Zároveň se v mezích možností snažím sledovat současnou moderní hudbu, aby jsem si získal pozornost své vnučky, a když mě pochválí slovy, že" děda je moderní", dmu se pýchou ! Hudba je prostě fenomén a v téhle "mizérii" nám dokáže vždy zvednout náladu!

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
V osmé a deváté třídě jsme objevily Beatles a bylo vymalováno. Hned jsme se o ně podělily, můj idol byl Paul. Od té doby jsem inklinovala spíš k zahraničním skupinám a zpěvákům. Zůstalo mi to do dnešní doby, sleduju Óčko a další hudební kanály se zahraničními interprety. Beatles jsou stále bezkonkurenční.
Daniela Řeřichová
Pane Soukupe, moc děkuji za připomínku hudby naší generace. Co se dalo, nahrávali jsme na Sonet Duo. Brácha byl kvůli háru permamentně ostouzen. Nezapomenutelný zážitek s manželem pro nás byl koncert Rolling Stones v Praze 1995.
Jana Šenbergerová
Beatles byli jedinou hudební skupinou, která mě zaujala a o níž jsem věděla něco víc. Rádio Luxembourg jsem poslouchala jen pozdě v noci, když rodiče už spali, a to i přesto, že stanice byla neustále rušena a utíkala mi. Tam jsem registrovala spíš italské zpěváky a jejich tklivé romantické písně. Tento týden dávali na Tv Art několik filmů o Beatles, na které jsem se ráda znovu podívala. Nikdy jsem nepochopila, co měly fanynky na jejich koncertech z toho, že je přeřvávaly, místo aby si jejich písničky se zatajeným dechem poslechly. Mám hudbu ráda, ale nejsem jí nijak "postižená".
Irena Mertová
Zdá se mi, že tehdy pro nás hudba znamenala daleko víc (hlavně ta zápaďácká), než dnes, ale možná se mýlím. Já jsem tím taky žila, sháněli jsme desky, hráli na kytaru, nahrávali na magneťák ... hezké vzpomínky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.