Silvestr je den, kdy počasí umí pořádně překvapit
Ilustrační foto: Jan Kutílek

Silvestr je den, kdy počasí umí pořádně překvapit

30. 12. 2020

Pamatujete na Silvestr roku 1978? Kdo si večer vyrazil do společnosti v lehkém oblečení, při návratu se nestačil divit. Z odpoledních plus deseti teplota během pár hodin klesla na minus dvacet. Podobných překvapení poslední dny roku připravily více.

Ten památný přelom roku 1978 a 1979 je v tabulkách meteorologů zapsán jako rekordní, protože šlo o nejsilnější rychlé ochlazení, jaké kdy bylo od začátku pozorování počasí na českém území evidováno. Že šlo o Silvestra je náhoda, nicméně právě to je den, kdy se meteorologové dopředu zdráhají dělat dlouhodobé předpovědi. Poslední dny roku totiž bývají mrazivé stejně tak jako téměř jarní, sněží v nich, prší i svítí slunce. Silvestr je totiž tak trochu Apríl.

Kdo už Silvestrů zažil desítky, může zavzpomínat.

Podle společnosti Meteocentrum byl výjimečný například Silvestr roku 1996, kdy ani ve dne nebylo více než minus deset stupňů a místy v noci bylo až minus patnáct. Tak mrazivý totiž bývá zřídkakdy.

Zajímavé byly Silvestry roku 2005 a 2010, kdy bylo hodně sněhu. Ale samozřejmě se situace lišila místo od místa, takže například v Ostravě se v roce 2011 lidé radovali a vesele sáňkovali, protože jim tam napadlo třicet centimetrů, zatímco na některých místech země ten den nebylo po sněhu ani památky.

Většinou na Silvestra není moc sněhu, není ani výrazná zima. Proto je už zmíněné ochlazení z roku 1978 v meteorologickém světě dodnes považováno za zajímavou událost a pamětníci si vzpomínají, že výrazně zasáhlo do života mnoha lidí.

Například Němci dodnes ten den označují za den sněhové katastrofy, protože tam na severu napadlo sněhu tolik, že byl téměř paralyzován běžný život. Čeští meteorologové už tehdy tušili, co nás čeká a tak v rozhlase a v televizi varovali lidi, kteří se chystali noc strávit mimo domov, aby se připravili na prudké ochlazení. A to bylo opravdu prudké. Některé stanice zaznamenaly, že se za noc změnila teplota o třicet čtyři stupňů.

Výsledek? Zamrzla Labská vodní cesta, uhlí v elektrárnách, praskaly vodovodní trubky, situace v zásobování energiemi začala být špatná. Mrazy pak trvaly měsíc, takže se děti radovaly, protože  byly vyhlášeny prázdniny, kterým se tehdy říkalo uhelné. Jinými slovy, nebylo uhlí, tak se nemuselo do školy.

Naopak loni teploty na Silvestra místy rostly k deseti stupňům a ráno lidi vracející se z oslav místy překvapila ledovka.

Silvestr si tedy sice většina  lidí představuje jako den, kdy je krajina  bílá a mráz kreslí na oknech čarokrásné obrázky, ale tuhle představu mají už jen z knížek a filmů. Realitou je, že počasí je poslední den roku zpravidla dobrodružné a ne moc vlídné.

počasí Silvestr
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Růžena Kuželková
Také si na to pamatuji. Slavili jsme u kamarádů a protože cesta domů byla z kopce,tak celou cestu jsme absolvovali po "zadní části těla" byla to legrace měli jsme sníh až ....
Věra Ježková
Silvestrovské počasí si nepamatuji, ani z toho památného roku. Na Silvestra jsem nikam nevyrážela. Uhelné prázdniny jsme neměli. Na libeňském gymnáziu jsme ve velkých mrazech sedávali u žhavých kamen, v kabátech, čepicích a rukavicích. Jak probíhala výuka, už nevím.
Dana Puchalská
Na Silvestra 1978 si pamatuji moc dobře.
Věra Halátová
31.12.1978? Ano, pamatuji. Byli jsme na horách. A tady teplota klesla na mínus 25 stupňů celsia. Ráno jsme měli všichni zamrzlá auta, protože na Silvestra nejprve pršelo. Silnice byla krásně zmrzlá, hladká. Někteří, kteří se nemohli dostat klíčkem do zámku auta, měli bezva nápad, polili kliku teplou vodou. A pak v roce 1979, na konci roku, v zimě, bylo tady nádherně, spousta sněhu, metrové závěje. Rok 2005? To už si tak moc nevybavuji. To byla "ladovská zima"? Večer to odházím, narovnám záda, ráno se probudím a zas, ...... padá.
Margita Melegova
Pamatuji, vecer bylo teplo nechali jsme otevrene okno ale to rano, perina byla najednou kratka jak jsem pod ni schovavala i hlavu.
Marie Faldynová
Přímo Silvestr 78 si nevybavuji, ale uhelné prázdniny přesně. V létě 78 se nám narodil syn a v lednu 79 jsem se náhle stala matkou tří dětí. Na celý měsíc. Moje dvě předškolní neteře u mne byly dokud je švagrová zase nemohla dát do školky. Uvědomila jsem si, jak je všechno relativní: když holčičky odjely, náhle jsem nevěděla co s časem a ušila jsem si nové kalhoty. Do té doby mne moje jedno miminko zcela zaměstnalo :-)
ivana kosťunová
Silvestr 78 se mi také vryl do paměti. Slavili jsme u kamaráda na vesnici, ráno byla kalamita, autobusy nejezdily, a nás tedy vezla domů kamarádova maminka, která byla abstinentka. Zvládla to perfektně, dokonce jsme cestou nabrali ještě dva nešťastníky, kteří sjeli ze silnice a uvízli ve sněhu.
Jana Kollinová
Pamatuji si na přelom roku 1978. Na Silvestra jaro, na Nový rok Peklo. Musela jsem do Prahy a po cestě lemované havarovanými vozy jsem jela vstříc vlastnímu karambolu. Skončila jsem v příkopu jako několik aut za mnou.
Anna Potůčková
Bylo mně 19 let a to jsme byly na Silvestrovské noci. Místo domů jsme šly spát k sestřenici v obci, kde se tato zábava konala a domů jely ranním autobusem.
Dana Kolářová
... a zamrzla voda. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.