Skvělé zprávy o účinnosti vakcín
Ilustrační foto: pixabay.com

Skvělé zprávy o účinnosti vakcín

3. 3. 2021

Řada lidí stále pochybuje, zda se má nechat očkovat proti covid-19. Poslední zprávy, které přicházejí ze zemí, v nichž se masivně očkuje, však veškeré pochybnosti o účinnosti vakcinace vyvracejí.

Čerstvé výsledky studie, jíž zpracovali vědci v Izraeli, dokazují, že vakcína konsorcia Pfizer/BioNTech vykazuje účinnost 94 procent. Studie v praxi zahrnovala kolem 600 tisíc vakcinovaných obyvatel a stejný počet osob, které naočkovány nebyly. Jedna dávka vakcíny prokazovala úspěšnost 57 %. Po druhé dávce se úspěšnost dostala na 94 %. Výsledky této studie zveřejnil renomovaný časopis New Englad Journal of Medicine a byly tedy podrobeny oponentuře.

Předběžné výsledky další izraelské studie, které zveřejnila agentura Bloomberg, navíc ukazují, že vakcína Pfizer může zastavit covid-19 a tedy omezit přenos koronaviru. Vakcína, zabránila téměř v 90 procentech případů nákaze koronavirem. První výsledky jsou povzbudivé, protože ukazují, že vakcína zabraňuje bezpříznakovým (asymptomatickým) jedincům šířit koronavir. To znamená, že očkovaný člověk nejenže s vysokou pravděpodobností přesahující 94 procent neonemocní covicem-19, ale i kdyby náhodou onemocněl a nevěděl o tom, protože by nevykazoval příznaky nemoci, nepřenese koronavir na lidi ve svém okolí. Zhruba čtyři pětiny případů covidu-19 bylo přitom v Izraeli během studie způsobeno přenosnějším kmenem, tzv. britskou variantou.

„Toto jsou data, která potřebujeme, abychom mohli odhadnout potenciál pro dosažení kolektivní imunity pomocí vakcín,“ uvedla Raina MacIntyreová, bioložka z University of New South Wales v Sydney.

V Izraeli je nyní již alespoň jednou dávkou covidové vakcíny naočkována téměř polovina populace. Izraelské úřady již dříve uvedly, že injekce Pfizer/BioNTech byla z 99 procentech účinná v prevenci těžkého průběhu nemoci a úmrtí na virus.  

„Je pravděpodobné, že vakcína, která je v 89 procentech účinná při prevenci infekce, bude účinná při eliminaci viru covid-19 v populaci, kde je dosaženo vysokého proočkování,“ doplnila Helen Petousis-Harris, vakcinoložka z University of Auckland.

Vynikající zprávy o účinnosti covidových vakcín přicházejí i z Velké Británie. Tato ostrovní země přitom proočkovala už 20 milionů prvních dávek. Jak uvedl server Daily Mail s odvoláním na britské zdravotnické úřady, vakcíny od společností Pfizer a AstraZeneca jsou podle nejnovější analýzy účinné i při jediné dávce. Už tehdy snižují nutnost hospitalizace o 90 procent.

Nová čísla vycházejí ze srovnání množství hospitalizací u lidí, kteří už svou první dávku vakcíny dostali, a těch, kteří ještě ne. Tato data tedy vysvětlují, jak doplnil Daily Mail, proč počty lidí v nemocnicích, včetně nejstarší skupiny, rapidně klesají. Počet úmrtí v Británii u lidí nad 75 let klesl o 40 procent. Téměř nule se také přiblížilo množství lidí nad 85 let odkázaných kvůli covidu na intenzivní péči. Oxfordská AstraZeneca se ukázala být o něco efektivnější než Pfizer.

Další studie ze Skotska zaměřená na vakcínu od společnosti AstraZeneca potvrdila, že po čtyřech týdnech od obdržení první dávky vakcíny se riziko hospitalizace snížilo o 94 procent.

Nyní už nám zbývá jen doufat, že očkování se konečně rozběhne i v Česku.

 

Marcela Alföldi Šperkerová

 

 

 

 

 

koronavirus zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Já už tohle všechno ani nečtu. Kdyby byla vakcína bezpečná a s 50% účinnosti, tak ji beru . Myslím na těch 27 tisíc mrtvých - tak ti by ji vážení brali všemi deseti. Proto nechápu, že asi třetina seniorů ji - podle dnešní ankety na i60 - pořád ještě nechce. A k těm projevům covidu: přece každý jsme jiný člověk, ne cihla, tak jak můžete předpokládat, že u všech se nemoc projeví stejně??
Milan Milan
Doporučuji všem přečíst dnešní článek na Novinkách. Tak trochu to asi zchladí nadšení. Přehledně: Jak vakcíny chrání před přenosem viru. Jistotu nedává žádná https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ochrana-vakcin-pred-prenosem-se-ukazala-uz-mockrat-porad-to-ale-nestaci-145539?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
Věra Halátová
70 mi ještě není. Nemohla jsem se tedy registrovat na přednostní očkování pro Covid 19. No, a tak, ke své smůle, jsem onemocněla, ve středu jsem byla na testech a jsem Covid 19 pozitivní. Příznaky mám zcela jiné, než jsou všude na internetu popisovány. Prý by se o mne měla začít zajímat OHES, dnes je to 3. den po testování a zatím nevím co mám dělat, kromě toho, že jsem doma a nevycházím. Nevím, jak dlouho to bude nebo má trvat, a co mám dělat pak, až se budu cítit zdravá. Já určitě nespekuluji o tom, jaká vakcína, jaké následky, nevymýšlím si svoje osobní teorie. Nejsem lékař ani biochemik. Takže, až budu zdravá a bude to možné, hned se nechám proti koronaviru očkovat. Myslím si, že každodenní pohled na smuteční rozloučení pohřebních služeb je dostatečnou výzvou k tomu, aby se lidé očkovat nechali.
Dana Procházková
Náš obvodní lékař upozorňuje, že se osoby starší 70 let mohou u něj zaregistrovat, ale nebude si možné vybrat vakcínu. Myslím si, že než se někam zaregistrujeme, měli bychom vědět jakou vakcínou se bude očkovat. Zajímalo by mne, zda je možné někde najít jakou vakcínou očkují např. očkovací centra v jednotlivých krajích.
Krejcar Stanislav
Rozhodně přínosný článek pro českou populaci. Jak zpráva ukazuje, tak v devadesáti procentech není třeba se bát očkování proti covidu. A to i vakcínami vyrobenými a používanými v Evropě . Většina z nás nejsme odborníky farmaceuty, ani odbornými lékaři. jsme stále masírováni redaktory a medii jež jsou na tom podobně tedy neználkovsky. pan Zeman s Babišem fandí ruskému Sputniku, já mu tolik nevěřím a proto budu rád pokud budu jako jedinec mít možnost osobní volby. Vakcinace se nebojím jsem věková kategorie 60+ a rozhodně mám svůj život rád a své zdraví také. Levičákům přeji použít Sputnik V a pravičákům Zeneca a Pfaiser. Dle svého uvážení a porady profesionálů.
Václav Soukup
Nedivte se paní Hano, že lidé mají zájem o informace ohledně účinnosti jednotlivých vakcín. Nejde totiž o nic jiného, než o jejich zdraví ! Ten článek si svou přehnanou " jásavostí " o připomínky prostě řekl.
Milan Milan
To vyznívá jako reklamní kampaň zastánců očkování a výrobce vakcín, nebo snad PR na zakázku politiků? A taky by mně zajímalo jak se to dělá. Jak se prokazuje, že neočkovaní by neměli lehký průběh, nebo že bezpříznakový nic nešíří a nezůstali by taky v pohodě??? Karanténa je přece pouze preventivní opatření. Vždyť běžně projdou miliardy virů a bakterií denně naším organismem, plícemi, žaludkem......ale onemocní jenom část.
Hana Řezáčová
V rozvojovém světě umírá ročně až 2,5 milionu dětí na nemoci, kterým by šlo očkováním předejít ... ČR byla první stát na světě, který začal v r. 1960 očkovat proti dětské obrně, byli jsme průkopníky v očkování proti záškrtu, na který ještě umíraly děti, které by teď byly sedmdesátníci - tj. naše generace ... Nechápu proč nyní, když je evidentně celosvětový problém se závažnou infekční chorobou, tolik lidí na očkování hledá "muchy" ...
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám pár přátel v Izraeli v mém věku a mám zprávy od nich. Byli očkováni a všichni se cítí velmi dobře. Mají tzv.zelené karty, které je opravňují ve vstupu k dříve uzavřeným službám. Velké problémy s očkováním byli mezi tzv.ortodoxními Židy, Já osobně se nechám očkovat ihned jak na mně přijde řádně řada. Zaregistrována už jsem. Jinak v Izraeli je svoboda tisku a tak jako u nás, tak i tam se občas objeví v různých plátcích bulváru Blesk zaručené zprávy". Moje 85 let kamarádka byla u nás očkována minulé pondělí vakcinou Moderna a je v naprostém pořádku. Její sestra 81 let dostala vakcínu Pf. - bohužel dostala covid, ale má to jen slabý průběh.
Václav Soukup
To Portugalsko mně uniklo, ale není důvod Vám pane Raška nevěřit. Na čem se ale určitě shodneme, je fakt, že kolem Astrazenecy je nejvíce rozporuplných informací. Rusko zřejmě dopředu tuší, že z politických důvodů by byla žádost o schválení Sputniku odkládána a možná i neschválena. Navíc má obrovské množství objednávek z Jižní Ameriky i dalších států světa. Já jsem se včera též zaregistroval, protože nechci být neustále testován.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.