Když si muž myslí, že nabral druhý dech
Ilustrační foto: Pexels

Když si muž myslí, že nabral druhý dech

20. 3. 2021

Nemusím chodit daleko, stačí si otevřít internet a bez dlouhého hledání objevím články o starších mužích, kteří si na stará kolena domů přivedli mladou ženu. Mnoho podobně věkově rozdílných párů tvrdí, že jejich soužití je založeno na lásce. Asi je to někdy pravda.

Přiznám se, že je mi opravdu hodně jedno, zda ta či ona letitá celebrita, ať mužského nebo ženského pohlaví, se dá dohromady s o hodně mladší osobou opačného, nebo stejného pohlaví. Jak jsem stačila zaznamenat, předpokládám, že většinou se jedná o staršího muže, nikoliv opačně. I když i takové případy se najdou. V našem českém prostředí asi nejznámější starší muži s mladšími ženami jsou Karel Gott, Karel Šíp, Otakar Vávra. I ve světě bychom našli věkové rozdíly. Herec Harrison Ford žije s kolegyní o 22 let mladší, Michael Douglas má doma ženu od 25 let mladší.

Nechci se šťourat v životě potomků těchto párů, kteří v drtivě většině svého otce neuvidí na maturitním plese, nebo na své svatbě. Nechci se zabývat úvahami, že mladší žena u staršího muže hledá zralost, nové životní zkušenosti, nezávislost, potřebu ochrany, respekt, životní energii. Ani nechci rozvíjet teorie, že mladé ženy v náručí starších mužů jsou často kvalifikovány jako zlatokopky. Do mysli těch ani oněch nikdo nevidí, skutečné důvody jsou věcí jen samotných aktérů takovýchto vztahů.

Ať jsem pátrala, jak jsem pátrala, nikde jsem nenašla článek o mladici, která se zamilovala do seniora, jenž se živí jako instalatér, kominík, učitel na základní škole nebo strojvedoucí. Že by tyto a jiné „obyčejné“ profese nebyly tak atraktivní? Nebo je to skutečností, do které platové třídy jsou pracovníci těchto profesí zařazeni? Nevím, neznám, proto nemohu hodnotit, posoudit, analyzovat. Mohu se jen domnívat, a o moje myšlenky na toto téma určitě nikdo nestojí. Nechám na každém, kdož se tímto tématem bude chtít zabývat.

Vyprávěla mi známá, že v jejich domě bydlí šedesátiletý bývalý úředník nějaké státní instituce. Někde na rodinné dovolené u moře se zadíval do paní o 29 let mladší, ucítil druhou mízu, se zbytky svého šarmu onu ženu obloudil, rozvedl se, bývalá manželka se odstěhovala a jemu zůstal dvoupokojový byt. Dlouho sám nezůstal, mladá paní se nastěhovala a prý se děly věci. Vyměnila nábytek, oblečení svého milého obměnila za mladistvější, dvojice záhy koupila nové auto. Znovuzrozený muž s manželem mé známé chodíval do hospody. V počátcích svého nového života si prý lebedil, postupem času však jeho návštěvy v lokále slábly, vytrácela se i chuť k životu. Přidaly se problémy, i zdravotní, se kterými si mladá paní nejenže nevěděla rady, ale neprojevovala zájem, podporu, účast, o ochotě prý ani nemluvě.

Když začala být delší absence muže u stolu štamgastů v hospodě podezřelá, manžel mé známé se začal zajímat, proč. Po zazvonění u dveří bytu svého spolubydlícího otevřela neumytá troska, šourající se po neuklizeném bytě s haldou špinavého nádobí ve dřezu. Prý se mu před časem udělalo špatně, začalo ho bolet na hrudi, brnět levá ruka, pociťoval úzkost, lapal po dechu. Nová žena mu koupila paralen, „naordinovala“ vzít vždy, když mu nebude dobře. Jak se vytrácela mužova energie, chuť vycházet z domu, neochota poslouchat monology o televizních pořadech a mizející aktivita v ložnici, došlo i na hádky. Vyvrcholení se odehrálo v nemocnici, kde muže po několika dnech dali dohromady.

Vrátil se už do prázdného bytu. Jak je manžel mé známé známý, že pro ostřejší slovo nejde daleko, této pověsti dostál i na návštěvě zbědovaného souseda: „Ty vole, když si chceš jako dědek užít, tak nehledej mladou blondýnu s dlouhejma nohama, ale ženskou, která rozezná první příznaky infarktu, umí dát první pomoc a ví, kam má zavolat!“

Muž na radu svého kamaráda nedal, další ženu do svého života už nepustil a na první tlačítko rychlé volby svého telefonu si zadal záchranku.

Můj příběh vztahy a sex
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(4.7 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Hrádková
Není pravda, že vždy se zamilují mladé ženy do staršího muže, který je slavný a bohatý. Já jsem se zamilovala jako studentka do profesora gymnázia, který měl naprosto průměrný vzhled, ale úžasnou imponující osobnost a to znalostmi, smyslem pro humor, dále v nás dokázal vzbudit zájem o předmět, který vyučoval. Tento pán vycítil moje city a obdiv a po maturitě mě o prázdninách pozval odpoledne do školy, jaksi jsem vytušila o co mu jde a chtělo se mi tam jít i nechtělo, tak jsem to řekla mamce, ta mi radila, ať tam nejdu, že se to nehodí. Poslechla jsem ji a asi po 20 letech jsem se jí ptala, proč mi řekla, že za ním nemám jít, protože on byl tak úžasný a vzdělaný a mamka mi řekla: Jako žena ženě bych ti řekla běž tam, ale jako matka jsem ti musela říct nechoď. Teď se tomu musím smát.
Jitka Caklová
Ať se moje názory jakkoliv a komukoliv mohou zdát divné, možná to bude tím, že jsem coby mladá strojní zámečnice, později řidička vysokozdvižného vozíku, pracovala mezi opravdovými chlapy a neseděla v kanceláři a nemusela poslouchat nářky "vyzobaných slunečnic" o tom, jak ten jejich je doma neschopný tečka puntík
Jitka Caklová
Pane Vrbo, záleží na úhlu pohledu, co sám by člověk dělal, být v jeho kůži. Má se v osmdesáti rozvádět? Chodit po soudech? Tahat se o majetek? Co já vím? Třeba také, čistě hypoteticky, v jiném manželství jiný muž vychoval jeho dítě. Ať se na to dívám z pohledu muže, nebo ženy, tak na nevěru musí být vždy dva. Kdyby všechny ženy byly věrné, muži by neměli být s kým nevěrní a naopak. Napsala bych to lidově, ale dá se to i takto :-)
Margita Melegova
Stare vyslapane boty se prizpusobili noham, ale byli stare tak se vymenili za nove drazsi, elegantnejsi a hlavne moderni, ze tlacili, delali puchyre nevadilo, noha se prizpusobila protoze byli velice pevne. Je to mozna hloupe prirovnani k druhemu dechu at zen nebo muzu, ale nejak podobne mi to vysvetlili v mladi kdyz jsem se pozastavila nad rozvodem znamych.
Martin Vrba
Jitka Caklová 22.3.2021 07:29 Paní Caklová, tak to bych zrovna nepokládal za vzor šťastného manželství. To je jako opsané z „podivného cynického desatera“ mé jedné známé, která tvrdí, že pro šťastné manželství musí jeden z manželů v něm být za vola, a že ona to určitě nebude.:) :)
Eva Kopecká
No to jsou takové dedukce, metafory, přirovnávání, vše v ryze teoretické rovině. Protože nakonec shrnuto, všichni jsme tady s nějakými životními zkušenostmi, tak víme: vždycky jsou tu dvě možnosti. Buďto to vyjde nebo ne. Není všechno zlato, co se třpytí. A proto ne každý skočí po na první pohled lákavém zboží. Viděla jsem pár donchuánů, kteří si překvapivě vybrali jako manželku velice vzhledově průměrnou ženu. Ničím na pohled nevynikaly. Říkám vzhledově. Byly to holky hodné, měly kvality v povaze. Bohužel byly mírné a nechaly si líbit to, že se manžel leckdy choval jako ... nenapadá mě adekvátní výraz. Žena utvářela zázemí, a on jenom lítal okolo. V životě je něco za něco. Měly doma pohledného populárního žádoucího manžela....ale v tom vztahu musely mít roky přivřené oči.... protože tam od začátku ta nerovnost byla. Ta jedna z těch důležitých. Buď si myslely, že ho svou láskou změní, nebo prostě měly pocit vítězství, vybral si mě, jen mě, a nebo do toho prostě šly s vědomím, že to takové prostě bude. Mezi námi, v tomhle případě měl ten atraktivní muž fakt za ušima. Kdyby si vzal protějšek atraktivnější, mohla by mu žena oplácet a jak by to všechno stíhal....chodit za těmi, co si s nimi chtěl užít a ještě na hlavě nosit ty svoje parohy.... čímž jsem, jako vždy, odbočila od tématu.....
Jitka Caklová
Paní Kopecká, hezky jste to rozvedla :-) Ale co s tím, když ten nový hrnec se tak krásně blýská :-) Není nad to, když se dají dohromady dva staré otlučené hrnce, třeba bez ucha, hlavně že nemají děravé dno :-) :-)
Eva Kopecká
To je dobré s tím hrncem vtipné a stručné. Jenomže ono se to dá pochopit taky trochu jinak..... Nový hrnec je takový, že nevíme, zda a jak s ním budeme úspěšně vařit. Byli jsme zvyklí na ten svůj starý, předpokládáme, že s ním budeme pracovat stejně a budeme spokojeni. Někdy nás hrnec překvapí, že může být kvalitnější, má dvojité dno, nepřipaluje jídlo, někdy si řekneme, hrnec sice vypadá líp, ale to je všechno. Obrazně řečeno se to dá použít na cokoli....na staré osvědčené boty, na peněženku, na oblíbenou tašku....člověk s těmi osvědčenými starými věcmi prostě uměl zacházet. Dneska vám máloco vydrží celý život.....lidí dřív měli jedno auto, jednu pračku, jednu ledničku. I v práci člověk vidí, že staří zaměstnanci kolikrát vydrží mnohem víc, víc toho zažili, ocení dnes moderní pomocníky, pamatují totiž, že dřív ta technika nebyla a zvládnout se to muselo. Když člověk jde v padesáti řekněme do nového vztahu, je to čistě jeho odpovědnost. Ten starší by si měl uvědomit, že to bude on, kdo to jednou může odnést. On bude nejspíš ten nemocnější, ten, co asi dřív půjde do důchodu. Ten, co možná bude opuštěn, protože nebude sloužit tak kvalitně pro svou opotřebovanost. Jasně, že i tak to může dopadnout, že mladá 35 letá druhá manželka onemocní a šedesátníkovi zůstanou dvě malé děti v péči od A do Z, když to špatně dopadne. Přirovnání s hrncem je trefné.....zkusila bych to trošku posunout jinam....je to i jako jízda autem....jedu osvědčenou cestou, starou, známou, vím, co kde mohu čekat. No a zvolím cestu jinou, takže musím dávat bacha....na zatáčky, na rychlost, na viditelnost, na okolí, zkrátka stojí mě to víc energie. A když nebudu přemýšlet a vlitnu do zatáčky nebo budu předjíždět na nepřehledném úseku....rozbiju auto i sebe.....a to je jako když mi nevyjde ten druhý vztah.... sám, starší, zklamaný, možná o majetek obraný....z toho budu mít asi těžko radost a pozitivní pocity. Jo....nevyjde leckdy vztah vrstevníků.... nikdo nikomu nezaručí nic dopředu....plusem je, když se sejdou dva přiměřeného věku, podobných názorů, lépe z podobných původních rodin....ono když je jeden pohodlný, druhý pracovitý, jeden z bohatých, druhý z chudších poměrů, jeden domácí typ, druhý pořád někde.....je těch třecích ploch víc než dost. Přidat k tomu i nerovný věk.....ti dva by totiž měli mít ve vztahu pokud možno co nejrovnější postavení....jak jsou velké rozdíly.... není to dobře. A to je o tom věku... penězích....povaze... aktivitách.....o všem, co ti dva mají diametrálně odlišného. Vzpomínám si na takový malý příběh, kdesi jsem to četla. Starší manžel a mladší žena měli spolu dohodu. On šel jeden večer na pivo a své ženy se neptal, co kde s kým dělá. Chlapi v hospodě si z něj samozřejmě utahovali. Ale on jim řekl....já jí ten jeden večer rád dopřeju. A zato denně usínám vedle krásný mladý kočky, která celý týden se mnou funguje a vyjdeme si vstříc. A vy se vracíte k těm svým starým okoukaným manželkám. A chlapi, kteří do něj chtěli vrtat, se vrátili k pivu a rozehraným kartám.....
Marie Faldynová
Už je to nejméně 20 let, kdy naše městečko zaujal fakt, že mladá paní doktorka okouzlila staršího ženatého elektrikáře. Paní elektrikářová zachovala klid, počkala, až její muž pochopí, že paní doktorka neumí vařit a přijala svého muže zpět. Hluboce si vážím obou. Dnes se svorně radují z vnoučat.
Jitka Caklová
Možná by nebylo špatné, si k tomuto tématu, připomenout film Teorie tygra. A včera opakovaný film Líbáš jako bůh byl také docela výživný. Jak s úsměvem říká Honza Nedvěd, "Děkuji pěkně, každý toho máme doma dost :-) :-)"

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.