Naše tipy na zajímavé výlety, online výstavy i divadelní představení
Hrad Krakovec. FOTO: Národní památkový ústav

Naše tipy na zajímavé výlety, online výstavy i divadelní představení

17. 3. 2021

Epidemická opatření nám sice svazují nohy a zakrývají ústa, přesto milovníkům kultury a cestování nabízíme pár tipů na procházky či výlety, ale i na divadelní představení a výstavy, které lze shlédnout alespoň on-line.

Za krásami našich pamětihodností

Všechny památky Česka stojí za návštěvu. Pokud vás zajímá něco speciálního, nahlédněte na stránky Národního památkového ústavu, kde najdete zajímavé procházky na tipy a výlety.

Pokud tam najdete tip z vašeho okresu, můžete vyrazit hned, anebo si počkat, až se současná opatření zase uvolní. Národní památkový ústav vám pro tento případ nabízí i výběr objektů podle Vašich preferencí, případně omezení. Máte-li domácího mazlíčka a nechcete ho nechat doma, potřebujete-li na výletě vstup do objektu pro handicapované, preferujete-li parkoviště či zázemí pro vnoučata a podobně, naleznete potřebné informace o jednotlivých památkách na tomto místě. Máte-li ovšem na mysli konkrétní památku, kterou chcete navštívit, zadáte její název do příslušného vyhledávače a dozvíte se o ní podrobnější informace.

On-line výstavy z domova

V době pandemie a tvrdých restrikcí nám zatím nezbývá než kochat se krásou interiérů blízkých i vzdálenějších památek či výstav z domova; NPÚ Vám nabízí přehledně zpracovaný kalendář online výstav i netradičních prohlídek v jím spravovaných objektech. Je samozřejmé, že v době tvrdých vládních opatření je i těchto akcí méně, ale i tak budete jistě spokojeni.

V březnu můžete například virtuálně navštívit poutavou výstavu s názvem Půta Švihovský, diplomat konce středověku nebo zhlédnout online výstavu, zaměřenou na objekty novodobější architektury - tedy brutalismu, bruselského stylu a normalizační doby: To nejlepší z architektury 60. a 70. let v České republice.

vystava_puta-diplomat_vyrez@2x.jpeg
Z výstavy Půta Švihovský. FOTO: Národní památkový ústav

Jdeme do Národního divadla

Milovníkům baletu, opery i činohry připravilo Národní divadlo celou řadu představení, která lze shlédnout on-line.

Každý měsíc připravuje Národní divadlo baletní díla různých světových choreografů ve formátu světové premiéry on-line na YouTube kanále Baletu. Ve čtvrtek 18. března v 19 hodin se můžete podívat na choreografii PUPPET (Douglas Lee); záznam Vám bude k dispozici on-line do 24. března 2021 a najdete jej zde: https://www.youtube.com/watch?v=Dnaus7x0wro

Na čtvrtek 25. března v 19 hodin je pro Vás připravena choreografie DOS SOLES SOLOS (Alejandro Cerrudo), záznam on-line na Vás počká do 31. března 2021. https://www.youtube.com/channel/UCBgI4kVLI_a7mPb2kNy5NGw

Dáváte-li přednost opeře, v pohodlí obývacího pokoje můžete zhlédnout moderní zpracování světoznámé opery Rigoletto od Giuseppe Verdiho. Záznam obou premiér představení o smutném osudu šaška Rigoletta, jeho dcery Gildy a nestoudném vévodovi z Mantovy naleznete zde: https://www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/rigoletto-3266351

Jste-li milovníci činohry, máte nyní možnost podívat se na záznam derniéry představení Jáchyma Topola (nositele Státní ceny za literaturu v r. 2017) s názvem Kouzelná země https://www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/kouzelna-zeme-cinohra-1520289.

Chcete proniknout do tajů vzniku inscenací v Národním divadle? Není problém! Činohra Národního divadla spustila cyklus videí Za scénou, věnovaný pozadí vzniku svých inscenací: https://www.narodni-divadlo.cz/cs/aktuality/za-scenou-novy-youtube-cyklus.  Průvodci Vám budou dramaturgové Činohry ND, režiséři představovaných inscenací, scénografové, kostýmní výtvarníci a samozřejmě herci. Vstupte s nimi do světa postav, rolí, zápletek a zvratů her, jež ND zrovna uvádí.

Záznamy divadelních představení

"Covidová doba" odstartovala vznik i dalšího kulturního projektu, kterým je Dramox. Jde o záznamy divadelních představení téměř padesáti divadelních souborů z celé České republiky. Za měsíční poplatek lze shlédnout stovky nejrůznějších divadelních představení včetně celé řady "trháků", na které mnohdy nebylo možné sehnat vstupenky. Zájemci si mohou na týden službu Dramox vyzkoušet a pak se rozhodnout, zda si službu objednat a tím i podpořit divadelní soubory, které postihla pandemie. 

 

Simona Cigánková pro portál i60

 

 

 

 

 

 

divadlo kultura Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Výstavy nebo představení on-line jsou samozřejmě vítaná. Ale nezlobte se, lákat na výlety po okrese v době, kdy je jednak většina památek spravovaných NPÚ zavřená a okruh pro vycházky je omezen hranicí katastru obce bydliště, mi přijde poněkud zvláštní.
Svatava Páleníková
Děkuji za tipy, určitě se ráda podívám na nabízená divadelní představení.
Věra Ježková
Děkuji za tipy. Balet ani operu nemusím. On-line výstavy má i Národní muzeum; i pro děti: https://www.nm.cz/virtualne-do-muzea.
Dana Hošková
Také děkuji a také určitě využiji.
Martina Růžičková
Děkuji za velmi zajímavé tipy. Určitě některé využiji.
Marie Novotná
Moc prima,děkuji,určitě se podívám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%