Naučná stezka Klobouček: Cesta okolo studánek do budoucnosti brdských lesů
Naučná stezka Klobouček :: FOTO: Poskytnuto s.p. Vojenské lesy a statky

Naučná stezka Klobouček: Cesta okolo studánek do budoucnosti brdských lesů

1. 5. 2021

Slavné padrťské rybníky, hrad Valdek, nebo bunkr na dopadové ploše Jordán, známý ze Svěrákovy filmové Obecné školy. To jsou hlavní cíle nejmladší české chráněné krajinné oblasti v Brdech, která zde vznikla po zrušení vojenského újezdu v roce 2016.

Poněkud stranou zájmu je naučná stezka na vrch Klobouček z malebné obce Obecnice, kterou zde v roce 2018 zřídily Vojenské lesy a statky, jež brdy spravují.

Na sedmi kilometrech zde najdete esenci všeho, co brdská příroda představuje, stejně jako vhled do budoucnosti lesů v tomto pohoří, kterému se celkem oprávněně říká „středočeská Šumava.“

Brdská vrchovina, jejíž hlavní část od založení první republiky sloužila až do roku 2016 armádě jako výcvikový prostor se stala po otevření veřejnosti vyhledávaným turistickým cílem. Jediné středočeské hory s oblibou využívají pěší turisté, díky husté síti dobře udržovaných lesních cest z typického lokálního červeného slepence, je však především rájem cyklistů. Zájem veřejnosti se soustředí především na kotlinu kolem Padrťských rybníků, údolí Klabavy s loveckým zámkem Tři trubky a na dopadové plochy bývalých dělostřeleckých střelnic Tok a Jordán se vzácnýmni biotopy vřesovišť, které tu vznikly specifickou vojenskou činností. Poněkud stranou hlavních tras se nachází sedm set a pět metrů vysoký brdský vrch Klobouček, který si správce Brd, Vojenské lesy, vybral pro stavbu naučné stezky o Brdech. A to nikoliv náhodou. Příroda na svazích hory totiž představuje tu asi nejcennější část porostů, kterou v nejmladší chráněné krajinné oblasti najdete.  Zatímco většině Brd dominují  smrkové monokultury převážně vysazené za první republiky, nebo v období první světové války, kdy Brdy zasáhla obří větrná kalamita,  lokalita pod Kloboučkem je tvořena lesy s relativně přirozenou dřevinnou skladbou - lesy, které jsou věkově i prostorově rozmanité. Jde o takovou vlajkovou loď cílového stavu, ke kterému VLS na Brdech i v dalších lokalitách směřují, a i tomuto aktuálnímu tématu českého lesnictví se naučná stezka věnuje.

Stezka začíná u záchytného parkoviště pro návštěvníky v Obecnici, které u fotbalového hřiště vybudovala obec. Jen pár metrů od parkoviště najdete návštěvnické informační centrum VLS v Brdech s expozicí, které je přímo v budově obecnické lesní správy. Jde o zajímavou prvorepublikovou dřevostavbu, kterou vojenské lesy před dvěma lety citlivě zrekonstruovaly. Sama Obecnice je přitom zajímavým místem. Jde o malebnou podbrdskou obec s řadou zachovalých předválečných staveb, která je zaklíněna v hlubokém zálivu mezi brdskými kopci na Příbramsku.

Když ukončíte exkurzi v Obecnici a naberete směr do brdské přírody, čeká Vás celkem dvanáct zastávek na sedmikilometrové cestě s převýšením 185 metrů s informacemi o brdské historii i přírodě. Její zdolání tak vycházkovým tempem se zastávkami trvá asi 2,5 hodiny. Pro rodiny s malými dětmi či pro fyzicky méně zdatné návštěvníky však stezka nabízí malou variantu zkratkou mezi zastavením č. 4 a 8. Ta měří celkem jen 4,5 kilometru.

Část naučných panelů má specifický "brdský" vzhled - jsou umístěny na monolitech ze slepence, který je charakteristickým nerostem středočeských hor.

Na jednotlivých zastaveních turisté naleznou základní informace od údajů o Brdech i státním podniku, který zde hospodaří od první republiky, přes vše o dřevinné skladbě lokality, až po informace o květeně. Další panely přináší podrobné informace o zvěři či myslivosti. Samostatná kapitola je pak věnována zadržování vody v krajině a tedy Brdům jako strategické zásobárně vody pro široké okolí.

S tématem zadržování vody v brdské krajině se návštěvníci ostatně na trase seznámí i prakticky. Stezka totiž vede okolo brdské nádrže na pitnou vodu Octárna a na trase nabízí turistům osvěžení hned u čtyř typických brdských studánek.

To hlavní, co naučná stezka na Klobouček nabízí, je však procházka úchvatnými pestrými lesy, z nichž se většina návštěvníků fyzicky nenáročné trasy vrátí zpět do Obecnice nabita jejich energií.

cestování Tip na výlet
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Brdy znám minimálně, jednou jsem tu byla na krátkém výletě, jednou jsme tudy projížděli na motorce a několikrát jsem se na krajinu dívala dolů z letadla. Díky za informaci.
Antonín Nebuželský
Jestli dojde k rozvolnění, tím pádem k uvolnění, udělám si čas a vypravim se do Hořovic a okolí. Byl jsem tam v šedesátých letech na Felbabce, jako voják, leckdo třeba bude vědět.
Soňa Prachfeldová
Je dobře , že toto dotčené území prošlo nápravou ke kráse. U nás se také raduji z naučných stezek, cyklostezek, návrat pokud možno k původnímu stavu pokládám za správný přístup.
Helena Přibilová
Brdská vrchovina se stala cílem několika našich výletů. Je protkána sítí turistických cest, které vedou na zajímavá místa. Jednou jsme se vydali k Padrťským rybníkům, jindy jsme putovali kolem Klabavy k zámečku Tři trubky nebo vystoupali na vrcholy Třemšín, Třemošná, Praha, Klobouček a Beran. Poslední cesta nás zavedla k vyhlídce na Jindřichově skále, odkud jsme spatřili nedaleký hrad Valdek.
Jarmila Fialová
Olgo Š. na tuto trasu je spojení busem celkem dobré z Příbrami, ale toto je opravdu jen procházka lesem - na hezčí místa jako Valdek,Padrťské rybníky už je třeba auto. Vlakem se dá ještě dobře dojet pod krásnou vyhlídku Plešivec.
Martina Růžičková
Brdy příliš neznám, takže moc děkuji za tip na výlet.
Dana Puchalská
Brdy jsou krásné. Prožila jsem tam celé dětství . Díky za zajímavý článek.
Karel Matějů
Vojenskou službu jsem odsloužil v 70. letech ve Strašicích u dělostřelců, mohu tedy říci že Brdy docela znám. Byl jsem tam ještě v 80. letech dvakrát na cvičení. Krásná příroda tam byla už tenkrát, kromě dopadových ploch a tankových cest. Ostatní plochy byly téměř netknuté, byly tu k vidění mnohé chráněné rostliny i ptactvo.
Věra Ježková
V brdských lesích jsem trávila prázdniny, ve vesničce u Příbrami. Padrťské rybníky a Obecnici si pamatuji. V Brdech taky žil Kája Mařík, můj každoletní kamarád. :-)
Anna Potůčková
Určitě turisticky zajímavý kraj, který neznám a za poznání by to jistě stálo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%