Dezinformací na českém internetu přibývá. Věří jim především lidé starší, z menších měst a s nižšími příjmy
FOTO: Ingimage

Dezinformací na českém internetu přibývá. Věří jim především lidé starší, z menších měst a s nižšími příjmy

17. 5. 2021

Počet lidí, kteří se již setkali s dezinformacemi a fake news, stále roste. S obsahem, který považovali za fake news nebo za dezinformaci, se již někdy setkalo 66 % české internetové veřejnosti, tedy o 11 procent více, než ukázal výzkum v roce 2019.

Vyplývá to z výsledků studie Zpravodajství v digitálním věku 2020, části zaměřené na šíření dezinformací, na které již druhým rokem spolupracoval Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) s výzkumnou agenturou Nielsen Admosphere.  Cílem této části studie bylo stejně jako v loňském roce zjistit základní data o vnímání fake news a dezinformačních webů v českém mediálním prostředí. Výzkum přitom vycházel z přirozené intuice toho, jak tyto pojmy vnímá česká veřejnost. Cílem tedy nebylo definovat, co jsou fake news či dezinformační weby.

„Počet lidí přicházející do styku s dezinformacemi roste také částečně i kvůli rostoucí míře povědomí o tomto fenoménu v české společnosti,“ vysvětluje Josef Šlerka z NFNZ.

Nejčastěji se lidé setkali s dezinformacemi náhodně, v příspěvcích na sociálních sítích, případně tak, že je sdílel někdo z jejich kontaktů, nebo je četli v komentářích na sociálních sítích či zpravodajských webech.

„Meziročně také zesílily obavy české internetové veřejnosti z masivního šíření dezinformací i obavy z toho, že lidé sami nedokážou v médiích rozeznat, co je pravdivá a co nepravdivá informace,“ komentuje výstupy Hana Friedlaenderová z Nielsen Admosphere.

Výzkum rovněž ukázal zajímavé generační rozdíly. Mladí lidé se více obávají masivního šíření dezinformací (62 % vs. 54 % průměrná hodnota v populaci). Možná i proto je pro ně ve srovnání se starší generací přijatelnější určitá autocenzura sociálních sítí jako nahlašování nevhodných příspěvků druhými uživateli nebo mazání nevhodných příspěvků a blokování profilů na Facebooku.

Stejně jako v loňské studii se výzkum zaměřil také na to, jak jsou některé „příběhy“ šířené tzv. alternativními zpravodajskými zdroji úspěšné u české veřejnosti. V rámci letošní studie byly vybrány čtyři takové „příběhy“ – dva stejné jako v roce 2019, dva nové. Oproti výzkumu z roku 2019 jsem doplnili dva narativy, které se netýkají přímo politiky, ale naopak zdraví a aktuální situace. Oba patřili mezi hojně zastoupené na serverech, které šíří konspirace. V případě koronaviru jsme zvolili zcela konkrétní konspiraci, nikoli obecně otázku původ koronaviru. Takto zvolené otázky nám umožňují přesněji pochopit ty, kteří s touto konspirací operují.

 „Na základě úspěšnosti těchto 4 konspiračních příběhů lze odhadnout, že v české internetové veřejnosti existuje jádro přibližně 12–16 % lidí, kteří takovýmto dezinformacím a konspiracím věří. Mezi nimi převažují především příslušníci starší generace, lidé z menších a středních měst a lidé s nižšími příjmy,“ komentuje výsledky Josef Šlerka z NFNZ.

Čtyři příběhy

Nejvíce  se z testovaných výroků v české společnosti rozšířila informace, že „koronavirus byl uměle vytvořen v laboratořích díky financím Billa Gatese“. Tu zaznamenalo v médiích 62 % české internetové populace. S výrokem samotným pak souhlasí (určitě ano, spíše ano) zhruba 16 % české (internetové) veřejnosti, 62 % vyjádřilo svůj nesouhlas (určitě ne / spíše ne), zhruba pětina dotázaných uvedla, že neví, není si jistá. Největší část české populace vnímá tuto informaci za záměrnou dezinformaci (40 %).

Druhou nejrozšířenější z testovaných informací byla informace o negativním dopadu 5G vysílačů na lidské zdraví: „Vysílače 5G signálu mohou mít významně negativní dopad na lidské zdraví“. Tuto informaci zaznamenalo v médiích 53 % české (internetové) veřejnosti. Podíl těch, kteří souhlasí s tímto tvrzením, je zhruba stejný jako v případě prvního výroku o Billu Gatesovi (tedy 16 %), podíl těch, kteří nesouhlasí, je však o něco nižší (55 %), zatímco podíl nerozhodnutých či těch, kteří nevědí, je o něco vyšší (29 %).

*Zdroj: NFNZ / Nielsen Admosphere, N=1040, internetová populace ČR 15+, ČNP, říjen-listopad 2020

Výrok „Nelegální migrace obyvatel muslimských zemí do Evropy je ve skutečnosti záměrně řízená Evropskou unií“ zaznamenalo v médiích 44 % dotázaných, přičemž 29 % se domnívá, že jde o záměrnou dezinformaci a 28 % s tvrzením souhlasí.

Čtvrtým testovaným výrokem, se kterým se internetová veřejnost z daných čtyř „příběhů“ v médiích setkala nejméně často (36 % z dotázaných jej zaznamenalo), je tvrzení, že „dezinformace proti vládám v České republice, na Slovensku a v Maďarsku financuje George Soros“. 12 % se domnívá, že jde o pravdivé tvrzení, 30 % to považuje za záměrnou dezinformaci.

Analýza dat byla uskutečněna na vzorku 1 040 respondentů internetové populace 15+.

 

Naďa Straková, Nadační fond nezávislé žurnalistiky

 

 

 

 

 

dezinformace internet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Tuto nesnášenlivost, až nenávist k seniorům vytvářejí média jednoznačně. Stýkám se i s mladými lidmi a nesetkala jsem se nikde s drzostí, nebo jiným ošklivým chováním. Ať je to , kde je to. Kdo pak vytváří to štvavé prostředí , dá se říci ve všech směrech .
Olga Škopánová
Paní Kosťunová když jsem se před časem pozastavovala nad diskriminací seniorů v práci napsala jste mi, že to je vlastně v pořádku protože všichni máme své limity. Čili i v přijímání informací máme své limity.
Olga Škopánová
Paní Prachfeldová samozřejmě že každý si může věřit čemu chce ale s tím, že dneska jsme zaplaveni hoaxy a fake news nikdo nic neudělá. Zbývá jen vytvořit si proti nim imunitu a používat logické uvažování.
ivana kosťunová
Soňo, napsala jsi to výstižně. Ještě k ostatním diskusním příspěvkům - nedočetla jsem se nikde, že by skupina lidí třeba 30 - 40 letých měla takové a takové nedostatky, chovala se tak, nebo onak, atd. Přitom podobné články o seniorech vycházejí snad všude. Proč, s tím si marně hlavu lámu. Když se bavím s mladšími lidmi, necítím žádný despekt, naopak, zajímá je můj názor na politiku právě proto, že už " dost pamatuji" Možná je to tím, že my, kteří jsme zažili totalitu, vnímáme daleko dříve nástup novodobé totality, a to se momentálně nehodí. Je třeba tedy z nás udělat prosťáčky, kteří nemají vlastní rozum, podléhají hoaxům a nemají k současné situaci už co říci. Jenže- pravý opak je pravdou. Jen na okraj - přčedstavuji si, jak pregnantně by tento článek okomentoval František Mendlík.
Soňa Prachfeldová
Paní Skopanová, proč vztahovačnost ? Reaguji na článek. Nechci používat velká, či chvástavá slova, ale za svůj život jsem nasbírala dost zkušeností, včetně práce a soužití se staršími i hodně starými lidmi a někteří ač moudří, jsou důvěřiví, protože by je ani nenapadlo, že je někdo oblbuje, slušně řečeno jim lže. To, že lidé něčemu věří, či nevěří , je jejich rozhodnutí.
Olga Škopánová
Paní Prachfeldová nebuďte tak vztahovačná na venkově nežijí jen staří lidé s malým důchodem a mimochodem i tady na Ičku se najdou lidé kteří jsou ochotní věřit nesmyslům.
Soňa Prachfeldová
Bohužel je permanentním hitem v této společnosti, neustále se navážet do starých lidí, zejména z těch menších měst a vesniček s malými příjmy a duševně úplně chudými. Media, různí odborníci ,psychologové, výzkumníci ,vědátoři ,novátoři ,politikové ,prostě odborníci na všechno, ti všichni se snaží být ti nejlepší A jak to vypadá ve skutečnosti ,to vidíme. Pokud je osloven starý člověk a odpovídá tak, jak odpovídá je to tím, že je velmi slušný A ani ho nenapadne že ho někdo krmí v ýmysli a de facto toho člověka manipuluje. V dnešní době se nenosí vzájemná úcta k lidem, vlastenectví, z čeho si mají mladí lidé brát příklad v této době ? Bezohlednost, dravost ,nenasytnost,sprostota, to se dneska nosí. Vždy bude v menšině a nevýhodě ten slušný ,který se takto nechová. A tak my staří chudáčci si dovolujeme napsat věci popravdě a to se také nelíbí ,protože my přece už ničemu nerozumíme a jenom tu překážíme. Ale troufám si tvrdit, že žijeme čestněji a moudřeji a šťastněji. Ať závidí :-)
Jitka Caklová
Sama za sebe mám pocit, že čím jsem starší, tím jsem tolerantnější (vylejvací). Co se mě netýká, tak "jedním uchem sem, druhým ven". Ať si každý využívá svých možností a schopností, k tomu čím se živí, hlavně když mu to vyhovuje (sype). Líbí se mi i "vzorek respondentů" zde na íčku, pro Boha vždyť nejsme ani schopní se shodnout na tom, zda je lepší, když prší, nebo svítí Slunce a s fake news je to to samé :-). Jsem spokojená důchodkyně 70+ (dokonce i s výší důchodu), se základním vzděláním a ještě k tomu z vesnice, tak co nadělám :-). Nemám potřebu někoho měnit, takže jsem v klidu. Život už mě naučil :-)
Olga Škopánová
Pane Pochop zcela s Vámi souhlasím záměrem redakce určitě bylo dezinformovat starší občany vyvolat v nich nejistotu a paniku a v konečném důsledku je přivést k psychiatrovi protože za každého pacienta redakce inkasuje provizi.
Milan Pochop
Zdravím všechny starší/staré občany ČR,kteří podle tohoto článku více věří DEZINFORMACÍM,které kolují internetem. Kdopak asi tyto DEZINFORMACE šíří a to nejen po internetu?Podle mě to jsou za prvé média/novináři a pak mládež,protože ne všichni dříve narozeni mají internet.Hlavně ale používají svoji hlavu a to právě médiím/novinářům vadí,proto tohle všechno.....A co když tenhle článek je právě ta DEZINFORMACE ?!!! ...........Docela se mi "LÍBÍ" pravidla tédo redakce,když budeme vkládat příspěvky do diskuze - Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. .........Ten článek je podle mě podněcující k nenávisti ke konkrétní skupině obyvatelstva,nebo se mýlím když v nadpisu článku mají že dezinformacím věří především lidé starší z menších měst ???? Podle mě to je článek zaměřený na tuto věkovou skupinu a to ZÁMĚRNĚ OD REDAKCE !! Jsem zvědav jak dlouho tu tento můj příspěvek vydrží !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...