Pět'our maloúborný. Plevel, se kterým bojuje každý zahrádkář, ale i léčivka hojně používaná už Indiány
FOTO: wikiedia.org., licence CC BY-SA 2.0

Pět'our maloúborný. Plevel, se kterým bojuje každý zahrádkář, ale i léčivka hojně používaná už Indiány

25. 5. 2021

Má vysoký obsah vitamínu C, zlepšuje metabolismus, čistí krev, léčí bércové vředy i lupénku. Bylinkáři na něj nedají dopustit, zahrádkáři s ním bojují, protože jde o rychle se šířící plevel.

To je pět'our maloúborný, latins Galinsoga Parviflora. Tato léčivka, kterou užívali už Indiáni, se sbírá od května do listopadu, a to kvetoucí nať, kterou můžete sušit do 40°C.

Léčivé účinky

Má vysoký obsah vitaminu C, zlepšuje metabolismus, čistí krev, snižuje horečku při virózách a chřipkách, snižuje vysoký krevní tlak. Koupele a zábaly se doporučují při léčbě bércových vředů, na špatně hojící se rány a při lupénce. Kašovité obklady působí protirevmaticky. Při paradentóze se doporučuje žvýkat celou nadzemní část rostliny.

Na snížení horečky se doporučuje užívání tinktury, která má lahodnou chuť.

1 díl pet'ouru a 4 díly vysokoprocentního alkoholu. Nadrobno nasekanou rostlinu zalijeme alkoholem a necháme nejméně 3 týdny macerovat a občas lahví protřepeme. Potom přecedíme a uchováváme na chladném místě v tmavé lahvičce.

Dávkování

Při horečce 3x denně 25 kapek. Na posílení imunity 3x denně 15 kapek.

Využití v gastronomii

Je vynikající jako součást zdravé šťávy. Namixujte si mladé listy s mrkví nebo červenou řepou. Nebo v zeleninových salátech, jako špenát nebo příloha. A špičky pet'ouru si nasypte nadrobno nasekané na bramborové hranolky.

 

 

bylinky recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Opravuji úpravu, kterou provedl svévolně můj počítač: žádný paďour, ale po pěťourovi se porozhlédnu!!!
Jaroslava Handlová
Dano, vůbec jsem netušila, že tato rostlinka chce léčit naše lidské neduhy. V Tvém seznamu nemocí jsou některé, s nimiž se potýkám. Odcházím na špacír do přírody, tak se po paďouru hned poohlédnu. Díky za info.
Margita Melegova
Petour doporucoval kdysi bylinkar Pavel jako lecivku na kozni problemy.
Eva Braunová
Dano já na zahradě plevelím a znám byliny jen ty opravdu známé,ale o paďouru jsem nikdy neslyšela a jestli mi roste na zahradě, tak to budu muset nechat plevel vyrůst.Znám to jen jako takové hanlivé oslovení."jseš paďour,,ale to jsem si myslela,že se takto hezky říké padouchovi.Paďour by se hodil na paradentózu.
Alena Tollarová
Dano, Ty si na něm pochutnáváš? Já s ním tedy nadále budu nakládat tak jako doposud, tj. likvidovat ho.
Alena Vávrová
Plevel pěťour "urputný" si oblíbil náš kompost, kde povětšinou pěstujeme cukety a dýně, že je to léčivka jsem také nevěděla. O bršlici jsem to věděla, ale taky mě neláká ji vyzkoušet. Pravdou je, že léčivek je spousta. Dík za info.
Věra Halátová
Já jsem dnes bojovala s rostlinou, která je pro mne plevelem, ale je to léčivka - bršlice kozí noha. Prý se z ní dá dělat špenát. Nebudu zkoušet. Jak říká Mgr. Jarmila Podhorná, není bylina, aby na něco nebyla. Kromě jedovatých rostlin se dá sníst téměř všechno. Ale ne všechno je chutné.
Lenka Kočandrlová
Skoro každá rostlina je léčivá - jen se to o mnohých všeobecně neví....Mně roste pěťour na záhonech taky,ale mnohem horší je bršlice kozí noha,to je svinstvo! A jak se hodně propaguje jarní salát z ní,tak mně nechutná a spíš mi smrdí.
Hana Řezáčová
Nic není jen špatné, každá rostlinka i živočich (nám třeba protivný) mají v přírodě své místo ...Tento "plevel" má navíc kouzelný název :-)
Marcela Pivcová
Zatím si vůbec neuvědomuji, že bych tuto rostlinu mohla z přírody znát. Až pojedu zase "na chalupu", porozhlédnu se. Je-li tak rozšířená, jak se o ní píše, asi ji tam hned objevím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.