Moje nejhezčí prázdniny
Ilustrační foto: Pixabay

Moje nejhezčí prázdniny

13. 9. 2021

Školní  léta v mých s odstupem roků už trochu zidealizovaných vzpomínkách měla vždy stejný průběh. Zářijové radostné setkání se spolužáky, postupné zvykání si na školní povinnosti, Vánoce (nezkoušejte naši třídu – vzpomínáte?), Velikonoce, jaro, a  -   p r á z d n i n y. 

Ještě teď po tolika letech vnímám při vyslovení tohoto slova krásný pocit bezstarostnosti, svobody, cítím vůni rybníka, lesa a sluncem vyhřáté zahrady, a těším se, že zrovna letošní prázdniny mě potká něco dobrodružného, neobvyklého .

Ve skutečnosti si byly všechny prázdniny velmi podobné. Pionýrský tábor, pobyt u strýce a tety ve Žďáru nad Metují, a konec prázdnin doma, který jsme si užívali s ostatními kamarády z naší ulice. Ve Ždáru nad Metují jsme se sestrou pobývaly dva týdny u strýce samy, a na poslední týden za námi přijeli rodiče a tátův bratr strýc Pepa s tetou Zdeňkou.

Ten týden byl ve znamení výletů, návštěv příbuzných v Polici nad Metují a tátových přátel z Velkých Petrovic. Vše bylo završené Polickou poutí, a následující den jsme všichni odjížděli zpátky domů.

A právě k Polické pouti a posledním prázdninám na základní škole se váže moje vyprávění.

Prožívala jsem s kamarády poslední den Polické pouti. Řetízák, přehupovačky, které se nám nikdy nepodařilo přehoupnout, v ruce růže, které pro mě vystřelil kamarád, a vysloužil si tak privilegium nosit mi kabelku a dát tím najevo, že tahle slečna už je zadaná. Pozdě odpoledne mě táta vyhledal a oznámil odchod domů. Nechtěla jsem vypadat jako nedospělé děcko, které chodí spořádaně s rodiči domů, a tak se mi podařilo usmlouvat, že se ještě rozloučím s kamarády a doženu ho cestou.

Slib jsem splnila. Parta kamarádů mě vyprovodila na kraj města, poslední výměna adres, telefonů, poslední zamávání, a já jsem vykročila jsem po silnici k domovu.

Že jsem to přeci jen trochu časově protáhla, jsem poznala podle toho, že se začalo rychle smrákat. Část cesty mezi  Policí a Petrovicemi vedla spoře osvětleným úsekem, kde z jedné strany byla strmá zalesněná stráň a z druhé strany les. Přidala jsem raději do kroku, abych ten strašidelný úsek prošla ještě za relativního světla. Byla jsem široko-daleko jediný chodec. Nebyla jsem žádný strašpytel, ale když jsem v dálce za sebou uslyšela kroky dalšího chodce, trochu jsem znervozněla. Opatrně jsem se ohlédla přes rameno a zaznamenala jsem mužskou postavu. Zrychlila jsem ještě více, chvílemi jsem jakoby nenápadně popoběhla. Podle ozvěny kroků jsem zjistila, že i chlap za mnou zrychlil, a vzdálenost mezi námi se zkracovala. To už mě opustila veškerá důstojnost, a rozběhla jsem se. Chlap za mnou. Už jsem nebyla na pochybách, že mám v patách přinejmenším násilníka, spíše však vraha, a jde mi o  život. Na prázdné silnici jsem si připadala jako králík na pasece - tedy snadná kořist. Vyběhla jsem tedy po strmé stráni do lesa, schovala jsem se za menší skalku, kterých je zde velké množství, snažila jsem se co nejvíce zadržet dech, v ruce jsem svírala kámen, který jsem sebrala po cestě, a připravila jsem se k obraně.

A chlap už dobíhal, slyšela jsem jeho dech. Zastavil se poblíž místa, kde jsem byla schovaná, chvíli se rozdýchával a potom zavolal

„Ivano, vylez, já jsem tě poznal. Nemysli si, že za tebou polezu do té stráně, mazej dolů!"

Byl to hlas mého táty. Protože jsem dlouho nešla, poslal sestru a matku domů samotné a zkratkou se vrátil do Police. Když zjistil, že už jsem na cestě, snažil se mě dohonit. Můj útěk považoval za snahu vyhnout se mu, a značně ho to rozlítilo. Teprve, když viděl můj zubožený stav, špinavé ruce, kolena, jehličí a listí ve vlasech a slzy v očích, pochopil.

„Tahle nemůžeme přijít domů, co by tomu řekla máma," zhodnotil situaci a zahnul do hospůdky, kde čepoval pivo jeho kamarád. Krátce mu vysvětlil situaci a paní hospodská mě vzala do kuchyně, pomohla mi vyčistit kalhoty, vyčesat listí z vlasů a umýt si rozmazané řasy. Moje historka ji pobavila, a protože jsem byla ještě trochu rozklepaná, nalila mi panáka griotky na uklidnění, aby táta nevěděl.

Po návratu domů jsem si rychle zalezla do koupelny a do postele s tím, že jsem unavená. Strach ze mě pomalu opadával, začala jsem usínat, a v polospánku jsem slyšela mámu, jak  podezřívavě poznamenala:

„Je nějaká divná a je z ní cítit alkohol."

A táta suverénně odpověděl:

„Ale ne, to určitě ne, to bych si všiml. To asi cítíš ze mne, stavil jsem se u Pepy na jedno.“

V duchu jsem se rozesmála. Následující den jsme odjížděli domů. Měla jsem před sebou zbytek prázdnin, z nichž část jsem měla strávit na chmelové brigádě, čekala mě střední škola, noví spolužáci, nové dojmy, konec starého a počátek nového. Tyto prázdniny jsem považovala za nejhezčí, protože byly poslední na základní škole. Další prázdniny už budou studentské a já jsem už teď byla zvědavá, čím mne překvapí, v čem budou jiné. 

Byl 18. srpen roku 1968

 

 

Můj příběh Soutěž: Nezapomenutelné prázdníny
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Na Vašem místě bych měla takový strach, že bych padla jak zabitá. Nemohla bych mluvit ani chodit, ale dopadlo to dobře.
ivana kosťunová
Děkuji za vaše milé komentáře i za vaše vzpomínky
Soňa Prachfeldová
Moc hezké, dokonce velmi napínavé. Ješté, že to byl táta, také jsem mívala srdce až v krku, když jsem šla někdy sama a za mnou kroky. V 68 jsem méla ročního synáčka a moc jsem se bála, o něho o nás
ivana kosťunová
Zuzko, asi tě zklamu, ale tatínek se nepostavil na mou stranu, ale na svoji. Kdyby řekl pravdu, musel by také přiznat svoji účast v té příhodě, a to se mu nechtělo. Dá se tedy říci, že jsme se kryli vzájemně. :))
Věra Lišková
Líbí se mi, jak jste dokázala v čtenářích udržet napětí i logické vysvětlení nechybí, stejně jako prázdninová pohoda, vše se podařilo do příběhu dát.
Jarmila Komberec Jakubcová
Moc hezké vzpomínání.
Alena Velková
Moc hezká úvodní fotka a pěkný článek...z té poslední věty mrazí...
Eva Mužíková
Ivano, mám ráda příběhy, které mne dokážou vtáhnout do děje a s autorem vše prožívám. Tak je tomu i v případě tohoto Tvého. Strachovala jsem se, jako bych po té silnici běžela já.
Jan Zelenka
Moc hezká vzpomínka. Moje školní prázdniny, to nebyla děvčata, ale přítel Jiří a údolí Ovčína a pach smradlavých Líp a zakopaná láhev vína v Bažantnici. Později hospůdka U Janáče na břehu Vltavy. V roce 1968 jsem byl už ženatý a měl jsem jiné starosti. Z vašeho vyprávění čiší příjemná nostalgie.
Zuzana Pivcová
Vyprávění mě moc potěšilo i trochu dojalo. I to počínání Tvého tatínka, že se postavil na Tvou stranu. Závěr, kdy to bylo, mi připomněl můj někdejší příspěvek, týkající se stejného léta, s názvem Mělo to být super léto (pro zájemce). Ale já, o nějaký "pátek" starší, jsem už byla po prvním ročníku na VŠ.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.