Lásky a smutky Nataši Gollové: milovala francouzského básníka, ale i alkoholiky
Herečka Nataša Gollová. FOTO: wikipedia.or., volné dílo

Lásky a smutky Nataši Gollové: milovala francouzského básníka, ale i alkoholiky

26. 2. 2022

Patřila k nejobsazovanějším prvorepublikovým filmovým herečkám. Po válce kvůli bývalému vztahu s ostravským Němcem Wilhelmem Söhnelem byla Naša Gollová, která by se 27. února dožila 110 let, označena za kolaborantku a její filmová kariéra prakticky skončila.

Nataša Gollová se narodila 27. února 1912 v Praze. Její otec František Xaver Hodáč byl významný politik, poslanec parlamentu a profesor ČVUT. Nataša si možná i proto zvolila umělecký pseudonym po svém dědečkovi, profesoru Jaroslavu Gollovi. V německém filmu pak účinkovala pod pseudonymem Ada Goll.

Nataša v mládí netoužila po herectví. Začala studovat pražskou filozofickou fakultu, ovládala čtyři světové jazyky. Uměla jezdit na koni. A hrála na klavír. Tanec a herectví později začala studovat soukromě. Jako dvacetiletá pak odjela s tanečním souborem do Paříže, kde v ateliéru malíře Aloise Šímy potkala o šestnáct let staršího francouzského básníka Tristana Tzaru. Bohémským dadaistou byla okouzlena, ale jejich vztah nevydržel a Nataša se vrátila do Československa.

Jeden čas se objevovala po boku herce Františka Vnoučka. Jenže brzy se prokázal jeho silný vztah k alkoholu a také k mužům. Svou homosexuální orientaci později Vnouček veřejně přiznal.

V roce 1934 nastoupila Gollová do angažmá v divadle v Olomouci, o rok později se objevila na prknech Národního divadla v Bratislavě. A odtud zamířila do Prahy, především na Barrandov, kde ve filmových studiích natočila hvězdné snímky. Ty nejznámější po boku Oldřicha Nového - Kristian, Hotel Modrá hvězda, Dívka v modrém či Roztomilý člověk. Nejvíce filmů – celkem osm, natočila v roce 1939. Pak i do světa filmu vstoupila válka. Nacisté ovládli ateliéry na Barrandově a také další filmové instituce. V roce 1941 se Nataša Gollová vydala na přehlídku filmů do Zlína, kde potkala Wilhelma Söhnela, ostravského Němce, který v době nacistické okupace dohlížel na českou kinematografii. Jejich vztah poznamenal život Nataši Gollové po válce, kdy ji obvinili z kolaborace. Nataša odjela do terezínského ghetta, kde vypukl skvrnitý tyfus, aby tam pomáhala nemocným. Také se nakazila a byla v ohrožení života.

Protože ani po vyléčení nemohla hrát v Praze, odjela do Českých Budějovic, kde poznala divadelního režiséra Karla Konstantina, za kterého se v roce 1948 provdala. Jenže nebylo to šťastné manželství. Konstantin se projevil jako tyran a hlavně těžký alkoholik. A tak Nataša utekla zase do Prahy.

Před kameru se vrátila v roce 1951, kdy ji režisér Frič na přímluvu Jana Wericha obsadil do veselohry Císařův pekař - Pekařův císař, a to do role Sirael. Od roku 1955 byla Gollová členkou Divadla satiry, pozdějšího ABC, kde zůstala až do odchodu do důchodu v roce 1971.

V osmdesátých letech se Gollová objevila ještě v několika televizních inscenacích, ale jen v menších, takřka nevýznamných rolích. Zdravotní a psychické potíže řešila alkoholem. Zemřela ve věku 76 let v říjnu 1988 v domově důchodců v Krči. Pochována je na Vyšehradském hřbitově.

 

S využitím zdrojů: wikipedia.org, Aleš Cibulka: Nataša Gollová

 

 

 

 

film herci osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Kopecká
Mám ji snad nejradši z hereček filmu pro pamětníky. Třeba Příklady táhnou je skvělý film....
Zuzana Pivcová
Nataša Gollová měla také velký úspěch ve filmu Eva tropí hlouposti. Na konci života pak hrála jednu z tetiček ve filmu Drahé tety a já. Němec Söhnel, s nímž měla vztah za války, údajně nebyl nacista a naopak hercům pomáhal, ale sama národnost byla pochopitelně dostatečným důvodem, aby byla Nataša obviněna.
Helena Přibilová
Líbila se mi její postava Helenky ve filmu "Pohádka máje".
Dana Puchalská
Děkuju za vzpomínku.
Jitka Hašková
Natašu Gollovou mám velmi ráda. Na staré filmy s ní mě upozornili rodiče, sledovala jsem již v mládí. Ale v dokumentárním filmu o ní, který byl nedávno v TV, také dnes ve vzpomínce na ni v rádiu, říkali, že se narodila v Brně, v Údolní ulici. Je to také ve Wikipedii na internetu.
Jana Jurečková
Mám ráda staré filmy a životní příběhy herců. Díky.
Daniela Řeřichová
Smutný osud.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.