Neprofesionalita, plnění pokynu nadřízených, nebo hloupost? Výsledek: ponížená stařenka
FOTO: Jana Mesarčová

Neprofesionalita, plnění pokynu nadřízených, nebo hloupost? Výsledek: ponížená stařenka

28. 3. 2022

Vagon regionálního spoje integrované dopravy. V prostoru jedné čtyřsedačky seděla nepřehlédnutelně upravená žena a žoviálně, ne zcela tiše a nenápadně, jak praví bonton hromadného cestování, telefonovala.

S nohou přes nohu a afektem kudrnaté blondýny ve středním věku zřetelně dávala na vědomí, že není českou občankou, ale že v jejím písemném projevu bychom našli písmenka z azbuky.

Přistoupila baběnka. S otevíráním dveří do vagonu měla problém, ale poradila si. Opíraje se o hůl zasedla na protější volnou čtyřsedačku naproti té, kde seděla cizinka. Byl to příslib, že nebude svou neohrabaností a stářím nikoho obtěžovat. Odložila si opatrně svršek, hlučnější spolucestující přes uličku přešla rychlým pohledem a v moudrosti s milým úsměvem se zahleděla do oknem otevřeného okolí regionální trati. Vyzařovala z ní vyrovnanost, klid a pokora.

Tu se ozvalo: „Přistoupili – kontrola cestovních jízdenek!“ Ve vagonu to zašustilo, jak cestující hrabali v kabelkách a podobných zavazadlech a lovili z nich své peněženky či různorodá psaníčka se zipy a knoflíčky s uloženými časovými lístky, potvrzeními a podobně. Když při kontrole přišla na řadu cizinka, předložila do prostoru od těla krátkým posunkem ruky zavřený pas, na který průvodčí (asi pětatřicátník) reagoval tak, že započatý předklon, kterým se u předchozích kontrolovaných našinců snažil ověřit platnost jízdních lístků či příslušných kartiček, nedokončil, záhy se narovnal a následně přes uličku přistoupil k baběnce.  

Baběnka podala průvodčímu kartičku, kterou zřejmě dokládala svůj pokročilý věk. Kartičku průvodčí pozorně kontroloval, jako by o platnosti pochyboval. „Kam jedete?“, zeptal se průvodčí. Baběnka odvětila a průvodčí ji za to odměnil: „Tak si doplatíte 12 korun!“ Třesavým pohybem paže stařenka z žilnaté pěstičky vysypala do dlaně nastavené průvodčím cinkavé mince, a při tom se dívala přes uličku na spokojeně unuděnou cizinku, která se, na rozdíl od ní, při kontrole otevřením pasu k ověření nároku na bezplatnou jízdu  obtěžovat nemusela. Možná mladý průvodčí svou empatií intermezzo v mysli baběnky zaznamenal, neboť rychle uškubl lezoucí lístek z přenosného terminálu a prchal ze sedací části vagonu asi v obavě z něčích dotazů k jeho právě předvedenému dvojímu přístupu při kontrole jízdenek, tedy dotazů, proč naše stařičká občanka, jistě platící mnoho let daně a zanechavši za sebou naší zemičce nemalou přínosnou osobnostní stopu, mohla být kontrolována předpisově, a cizinka, jejíž projev nenasvědčoval zoufání si z hybridní války, byla zkontrolována povrchně a  nedůsledně (spíše nekontrolována)? 

Baběnka hrdě z vlaku vystoupila. A já věřím, že by mi nerozporovala výrok: "Velkorysí být můžeme, ale ne hloupí."

Můj příběh
Hodnocení:
(4.3 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Mám pocit, že dnes je nevýhodou být pamětníkem, pamatovat jak bylo Čechoslovákům ve vlastní zemi před čtyřiapadesáti lety. Byla to vojska SSSR, bylo jedno zda Rusové, Ukrajinci, nebo Čečenci a vojska spřátelených armád. Do dnes mám v paměti, jak jsem o nějaký pátek později přišla v Turnově do řeznictví a tam manželky oficírů v kožichách, cizinky v ČSSR, "vykřikovaly", "My vás ještě naučíme žrát suchý kůrky." Kdo si dnes vzpomene, kolik lidí zaplatilo životem, kolik ztrátou svobody, jen proto, že chtěli žít svobodně ve vlastní zemi. Děly se věci, o kterých se mnohým ani nezdálo a já se ptám, "PROČ?"
Jana Mesarčová
Pani Danielo K., muj clanek vznikl na zaklade meho postrehu ve vlaku, je zamyslenim a ma vest k zamysleni, pisi v nem o cizince, nic o podvodu, pisi o kontrole, o stare pani, ... zavadejici vasne a predsudky jsou ke cteni v nekterych komentarich nekterych ctenarek, coz mne mrzi
Marie Faldynová
Řekla bych, že být cizincem v Čechách je těžké. Kdyby nám tu Ukrajinci běhali ve špinavých teplákách, asi by se taky našel varovný prst nějakého moralisty "takhle teda ne" Souhlasím, že nás čekají větší problémy než vozit Ukrajince bez jízdenek - ale asi to nevyřešíme tím, že Ukrajinci začnou jezdit autostopem, nebo budou chodit pěšky.
Daniela Řeřichová
Omyl, mobil ohodnotil bez mého vědomí. Pokud jsem osobně přítomna bezpráví, řeším záležitost na místě. Respektuji zákony a předpisy. Z článku není patrné, zda autorka vyjádřila v dané situaci své rozhořčení. Nevím sice, kdo a čím by měl stařenku ponížit, ale pocity můžeme mít různé. Jen se mi zdá, že ty černobílé charakteristiky obou protagonistek trochu brnkají na strunu nesnášenlivosti.
Daniela Kühnlová
Paní Mesarčová, znovu, řekněte kdy a kam vlak jel, CCTV kamery jsou všude a průvodčí musí zaznamenat elektronicky všechny cestující, tudíž by mělo být možné dohledat podvodnou Ukrajinku, která předstírala, že má statut uprchlíka.
Ladislava Blažková
..a tak si tu žijeme-a jak to bude dál,milí občané České republiky??Jste optimisty nebo pesimisty??Smutná realita..můj šestý smysl mi říká,že bude hůř...
Jana Mesarčová
V mem pripade pruvodci kontroloval tak, jak pravi mnou zazity pribeh.
Libuše Křapová
Sedím zrovna teď ve vlaku a mám čerstvou a konkrétní zkušenost. Na sedačkách přede mnou sedí dvě ukrajinské dívky. Přišla průvodčí, zkontrolovala jim doklady, zeptala se na nějaké razítko (nerozuměla jsem jaké) a v pohodě zase odešla. Že jsou to Ukrajinky vím, protože se mne při nástupu do vlaku ptaly, kam to jede. Článek J. M. mi připadá také hodně tendenční.
Martin Vrba
Trochu srandy do toho umírání! Taková pravidla nastavila Fialová vláda. Já nevím, proč dopravu pro uprchlíky nějak neomezila na určitý počet jízd. Takto by se mohlo také teoreticky stát, že by mohli uprchlíci obsadit lůžkové vozy a bydlet tam neomezeně.:) No – co jiného taky těm uprchlíkům třeba zbude, pokud jich k nám přijdou třeba ještě tři miliony a bude už úplně všude plno a i taková Pekarová jich bude mít doma už 16, Černochová 10, atd. Za to může naše současná vláda, která se chce před světem dělat lepší, než na co finančně má. Ta předchozí rozdávala domácím, tato nová hostům. Proč ne – všichni jsme lidé. Určitý čas jí to bude „prostý lid“ tolerovat, protože má soucit s trpícími, kdo by ho neměl, když vidí jejich domy na Ukrajině v troskách. Ale říká se, že host a ryba smrdí třetí den, jak je na tom uprchlík s trvanlivostí, to netuším, nechám se překvapit. Všichni na tom budeme špatně opravdu s podzimem, to se budeme zahřívat jen schouleni pod jednou dekou s uprchlíky a chroustat tvrdé rohlíky po 50 Kč za kus. To se pak budou objevovat inzeráty: Přijmu na byt Ukrajince – Ukrajinku – ten s horečkou má přednost. Pak nic jiného nové vládě nezbude, než udělat to, co tolik neurvale a sprostě kritizovala na té předchozí Babišově vládě v době kovidu, tedy zadlužit se – pokud to ještě půjde. A kdyby se ještě k nám vnutil zase ještě nějaký nový kovid, tak fakt už nevím. A pak dojde zase ke střídání vlád a k novým slibům, že ta nová to bude dělat opravdu lépe a že ta bude dávat chleba už zadarmo. Ale že bych zrovna já skákal na tento článek, tak to tedy vůbec ne – je to příliš štvavé.:) Za to, že je někdo mladý a hezký a ještě k tomu navíc vlastní taky telefon a do něj hlasitě mluví a vlastní i pěkné nohy přes sebe, může asi stejně jako to paní, že zestárla. Vždyť ona byla kdysi taky mladá a hezká a kdo ví, co dělala ona za mlada s nohama, spravedlivost je v tom, že ta mladá bude také jednou stará bába, tak ať si z nohama do té doby dělá, co chce – rád se na ně alespoň kouknu – chtělo to ilustrační fotku té mladé výstřední Ukrajinky – navíc blondýnky.:) Lidi – mějte se rádi – bude možná ještě hůř!
Markéta Flower
Co přesně bylo ponížení stařenky? Že má nárok na slevu a po prokázání ho dostala? Že by nekontroloval ukrajinku je stejnej nesmysl, že jako, že jela jen na pas. Mají svoji jízdenku, mají svoje podmínky pro slevu, bez nich to nelze. Nechápu, proč i na tomto serveru se objevila potřeba šířit nepravdivé historky s tak průhledným účelem. Jinak k té slevě, daly se zvýšit důchody a tím i rozhejbat ekonomika, nebo udělat tohle prázdné gesto, které se ve výsledku ukázalo jako zbytečné vyhození peněz. To není o závisti, jak je častý argument, protože není co závidět. Naopak, je to dost smutné a ještě smutnější je, že to tolik lidí vůbec nepochopilo a byli nadšení z toho "úplatku", na kterém všichni, včetně těch "zvýhodněných" prodělali.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.