Chvála mužské lenosti

Chvála mužské lenosti

23. 7. 2022

Před pár dny jsme měnili myčku, ještě fugovala, ale koše byly orezlé, ošklivé a nové stojí polovinu, co nová myčka. Mám ke všem strojům a přístrojům, ke všem spotřebičům, které používám, jakýsi vztah a těžko se s nimi loučím.

Myčce jsem říkala "moje druhá nejlepší kamarádka", když první je automatická pračka. Dívala jsem se, jak muž se synem napojují myčku a tak mne napadlo, kdo takové věci vynalezl. No samozřejmě, že mužský!

Naše babičky, prababičky i prapra praly ručně. Vyvařovaly, dokonce si doma i dělaly mýdlo z kostí. Představuji si, že kdysi některá žena onemocněla, měla 5 dětí a bylo třeba vyprat. Ten pradědek si nedělal těžkou hlavu s dětmi, ale když chtěl jít do hospody, obě košile špinavé, žena v posteli, děcka jak šmudly. Tož si nechal poradit, rozdělal oheň pod kotlem a pral. Prádlo nebylo moc čisté, límec košile špinavý a napadlo ho, jak si práci ulehčit a vynalezl valchu. Pak pral na valše, žena se uzdravila, muže pochválila a zmínila se sousedkám. Všechny chtěly valchu. Nakonec se výrobou valch muž živil. Pak si všiml, že má žena od valchy odřené kotníky na rukou a z hrůzy, že by nemohla prát a musel by to dělat zase on, tak v hospodě s kamarádem přemýšleli. A vynalezli pračku. V plechové krabici byl na dně takový větrák, připojili k němu šlapadlo a žena šlapala a prádlo se točilo v té mýdlové vodě, duchna narážela na spodky a bylo vypráno. Máchali pořád v řece. A pak si naši prapředci pořídili elektřinu... Chlapi prostě vynalézali, aby se sami nenadřeli.

To samé bylo s myčkou. Kdo rád myl nádobí? Mastná voda, kartáčem se dřely připálené hrnce, prababka navařila a pak hodinu drhla nádobí, od sody rozpraskané ruce, pradědek se najedl a na otomanu si zdříml. Až jednou prababka zase onemocněla a pán domu se musel k dřezu postavit. Praštil kartáčem a vynalezl sprchu, vynalezl jar a ...

Takže velebme ty naše líné muže, protože vynalezli všechny věci, které nám ulehčují život. Ovšem, když jsem přemýšlela, komu z nich bych dala Nobelovu cenu, napadlo mne: tomu, co vymyslel menstruační vložky s tou lepící páskou. Víte, jak se musely naše praprababičky trápit? Ještě moje matka vzpomínala, že se u každé chalupy, kde žila holka, sušily pásky látky a sousedi měli přehled, "kdo to nedostal". A naše generace používala takové ty hrubé vložky, sem tam tam byla tříska. A vložka putovala, klouzala někam na záda, pak se používaly zichrhajzky (spínací špendlíky), ovšem nesměly se otevřít!  Začaly se prodávat kvalitnější vložky ,zdokonalé zmíněným lepicím páskem, vložky s křidélky. Jako další přišly na řadu tampóny, teď snad jakési kalíšky, no jestli mi něco v mém věku nechybí, tak to jsou tyto věci. Akorát nevím, zda ten pásek vynalezl nutně mužský. Proč by to dělal? Leda, jestli nebyl na operaci s hemoroidy. Tož jak jsem se dostala od myčky k vložkám...

Můj příběh muži
Hodnocení:
(4.5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
09:46 Jo - někomu stačí sáhnout na "nos", protože "podle nosa poznáš kosa". To ale s okecáváním "o bolesti hlavy", nemá nic společného :-) :-)
Lenka Kočandrlová
Nechápu ,jak někdo stále musí vynášet ženy a zatracovat muže a naopak.Každý je nebo měl by být spokojen v té své roli,nač se stále dohadovat,zda to a to je vhodné jen pro ženy/pro muže. Odedávna byly ty role nějakým způsobem jasné : kdo se má starat o děti,domácnost,kdo má vydělávat,kdo má volit,kdo má na co nárok.Lidé byli jakžtakž ve svých rolích spokojení....Našel se ale vždy nějaký rejpal/ka,co se chtěli lišit nebo je něco nebavilo a tak se vše proměňovalo,až to dosáhlo výšin,kdy se chtějí a mění pohlaví,práce by měly dělat rovnocenně ženy i muži (už vidím hornici....), dokonce se vynálézají kvóty,aby byl dosažen stejný počet žen jako mužů v různých institucích - i za cenu,že se vezmou zcela nevhodné osoby ženského,a ty pak svým nerozumem a PMS náladami bohužel ovlivňují kdeco.Já,ač žena,se mnohdy za ty trapné kreatury a jejich ubohé výkony stydím,ale není to nic platné. Pracovala jsem více mezi muži a byla jsem ráda,někdy se jednalo a mluvilo drsně,ale na rovinu. Každý věděl,na čem je.Dnes se vše zaobaluje do hávu rovnoprávnosti a kam jsme došli.....Ještě nakonec připomenu,že koncem 60.let tátovi na stavbě garáže pomáhala vyučená zednička,první a poslední,co jsem kdy potkala.
Jana Hošková
Paní Tulejová, váš článek mne nepohoršil a nehodlám tu vést žádné sáhodlouhé nudné polemiky. Možná jsem já špatně pochopila váš humor,napsala jsem jen,jak na mne zapůsobila vaše oslava mužské lenosti a to,že snad všechny vynálezy dle vás byly dílem mužů.Konec konců vašemu článku jsem dala ,myslim, hvězdičky. Každý má holt jiný smysl pro humor,tak buďte ráda,že vy máte zřejmě ten správný a já ne. :-)) :-))
Martin Vrba
7:45 Jo - muži mají i své blbé dny, které neokecají, že je bolí hlava. Stačí jim jen sáhnout na "nos" a je to hned jasné. :)
Jitka Caklová
Chytrý a hlavně inteligentní muž a stejně tak chytrá a inteligentní žena se vyznačují tolerancí k názorům druhých, ať jsou jakkoliv odlišné. "Chytrý muž inteligentní ženu miluje, protože už hned po fyzickém milování by si neměl s ní o čem povídat. byla by to nuda.". Takže, chytrá a inteligentní žena umí být tolerantní, ví kdy je humoru třeba a také ví, že i ten chytrý a inteligentní muž potřebuje svůj "výkon" občas okecat" :-) :-) :-)
Martin Vrba
Muži byli lovci a ženy sběračky a protože tyto profese vyžadují úplně jiné dovednosti, tak se ženy a muži (ve většině) rozvíjeli jinak. Lidé jsou ale také s nastupující dobou různí a tak se to už dávno prolnulo a už ani neplatí, že ženy mají méně vyvinuté svalstvo než muži Pomocí různých hormonů a tělocviku se klidně může stát, že by nějaká přebornice v bojových sportech dokázala namlátit mnoha průměrným nesportujícím mužům. To, že ženám bylo upíráno právo na vzdělání a volební právo, to je také pravda a navrhuji, aby muži každý den před snídaní se všem ženám za to omluvili pokleknutím na 15 min. na hrách. Za to mohli hloupí muži, kteří se báli, aby nepřišli o svou dominanci. Chytrý muž inteligentní ženu miluje, protože už hned po fyzickém milování by si neměl s ní o čem povídat. byla by to nuda. A když si najde muž ženu inteligentní a krásnou a ještě má smysl pro humor, tak by za ni život položil. Tedy ten inteligentní, který ocení, když si z něho žena udělá i legraci. Takové nejsou všude. A tady na Íčku je jich s humorem jako šafránu. Když někdo nedovede pochopit vtip a nadsázku, tak se sice naštve, ale alespoň nechtěně pobaví ty druhé. Nedávno se to povedlo panu Čepelkovi a je to "jenom muž", kterému nedošlo, že "TORMOVAKY" byl odehne jen vtip a rozohnil se opravdově (a na jeho stranu se několik lidí přidalo) a nyní zde zabodovala paní Hošková. Ale pozor, ono to její "pobouření" nemuselo být také pravdivé a bylo také jen pouhým vtipem² - i to je možné. Tak ať žije humor a hlavně ať se v něm zdokonalují ženy. :) :) :)
Jana Tulejová
Milá paní Hošková, článek jsem napsala nikoliv jako vědecké dílko, byla to má lehká úvaha, ano, možná jsem chtěla i mužům polichotit. Jestli jsem vás pohoršila, ano, není to genderově vyvážené, uznávám. Sama jsem celý život pracovala jako technik a obstála jsem ve vysloveně mužské profesi, opravdu mne nemusíte podezírat z podceňování žen. Článek vás nadzvedl kvůli nepravdám, mne váš příspěvek nadzvedl kvůli naprostému nedostatku humoru.
Jana Hošková
Ano, Zdenko, právě ta to byla. Přečetla jsem si pozorně článek ještě jednou a musím říct,že mne celkem nadzvedl, a to kvůli nepravdám. Zdá se mi,že je snad jakousi "oslavou mužské lenosti".A tak jsem se rozhodla uvést věci na pravou míru a napsat článek trochu jiný.Bylo tolik schopných a šikovných žen,které zůstaly ve stínu mužů,a to naprosto neoprávněně! Muži jim dlouhou dobu zavírali cestu ke vzdělání i právu volit. Jelikož mně byl upřen technický talent, obdivuji ty ženy,které ho měly a mají.A o tom bude můj članek (jen co se k němu v záplavě jiných činností dostanu) :-))
Zdenka Koldová
nejmenovala se ta herečka Hedy Lamarr?
Soňa Prachfeldová
Zábavné a velmi pravdivé, díky paní Jano. Zase uznejte sama, v pohádkách když slicné pradleny machaly prádlo v řece, mělo to své kouzlo. Ještě že do těch modernějších nedávají automatky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.