Chvála mužské lenosti

Chvála mužské lenosti

23. 7. 2022

Před pár dny jsme měnili myčku, ještě fugovala, ale koše byly orezlé, ošklivé a nové stojí polovinu, co nová myčka. Mám ke všem strojům a přístrojům, ke všem spotřebičům, které používám, jakýsi vztah a těžko se s nimi loučím.

Myčce jsem říkala "moje druhá nejlepší kamarádka", když první je automatická pračka. Dívala jsem se, jak muž se synem napojují myčku a tak mne napadlo, kdo takové věci vynalezl. No samozřejmě, že mužský!

Naše babičky, prababičky i prapra praly ručně. Vyvařovaly, dokonce si doma i dělaly mýdlo z kostí. Představuji si, že kdysi některá žena onemocněla, měla 5 dětí a bylo třeba vyprat. Ten pradědek si nedělal těžkou hlavu s dětmi, ale když chtěl jít do hospody, obě košile špinavé, žena v posteli, děcka jak šmudly. Tož si nechal poradit, rozdělal oheň pod kotlem a pral. Prádlo nebylo moc čisté, límec košile špinavý a napadlo ho, jak si práci ulehčit a vynalezl valchu. Pak pral na valše, žena se uzdravila, muže pochválila a zmínila se sousedkám. Všechny chtěly valchu. Nakonec se výrobou valch muž živil. Pak si všiml, že má žena od valchy odřené kotníky na rukou a z hrůzy, že by nemohla prát a musel by to dělat zase on, tak v hospodě s kamarádem přemýšleli. A vynalezli pračku. V plechové krabici byl na dně takový větrák, připojili k němu šlapadlo a žena šlapala a prádlo se točilo v té mýdlové vodě, duchna narážela na spodky a bylo vypráno. Máchali pořád v řece. A pak si naši prapředci pořídili elektřinu... Chlapi prostě vynalézali, aby se sami nenadřeli.

To samé bylo s myčkou. Kdo rád myl nádobí? Mastná voda, kartáčem se dřely připálené hrnce, prababka navařila a pak hodinu drhla nádobí, od sody rozpraskané ruce, pradědek se najedl a na otomanu si zdříml. Až jednou prababka zase onemocněla a pán domu se musel k dřezu postavit. Praštil kartáčem a vynalezl sprchu, vynalezl jar a ...

Takže velebme ty naše líné muže, protože vynalezli všechny věci, které nám ulehčují život. Ovšem, když jsem přemýšlela, komu z nich bych dala Nobelovu cenu, napadlo mne: tomu, co vymyslel menstruační vložky s tou lepící páskou. Víte, jak se musely naše praprababičky trápit? Ještě moje matka vzpomínala, že se u každé chalupy, kde žila holka, sušily pásky látky a sousedi měli přehled, "kdo to nedostal". A naše generace používala takové ty hrubé vložky, sem tam tam byla tříska. A vložka putovala, klouzala někam na záda, pak se používaly zichrhajzky (spínací špendlíky), ovšem nesměly se otevřít!  Začaly se prodávat kvalitnější vložky ,zdokonalé zmíněným lepicím páskem, vložky s křidélky. Jako další přišly na řadu tampóny, teď snad jakési kalíšky, no jestli mi něco v mém věku nechybí, tak to jsou tyto věci. Akorát nevím, zda ten pásek vynalezl nutně mužský. Proč by to dělal? Leda, jestli nebyl na operaci s hemoroidy. Tož jak jsem se dostala od myčky k vložkám...

Můj příběh muži
Hodnocení:
(4.5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Tulejová
Paní Vando, netřeba se omlouvat, máte pravdu. Klouby, to je ten správný výraz.
Martin Vrba
Kdyby žádné ženy nic nikdy samy nevymyslely, tak už jen to, že z toho našeho semene dokáží za 9 měsíců "vyrobit" svou nebo naší malou kopii, tak to už největší vynález vynálezů A muži? Ti pak dokáží už jen kvůli nim a dětem vymyslet všechno možné. Skoro se obávám napsat v té dnešní době, že žena a muž a jejich děti patří k sobě, že to je ten největší vynález přírody (nebo Boha). Jo - napsal jsem to - já jsem totiž hodně statečný a tak jsem přežil i výčitky mé ženy, která si přečetla v časopise o vynálezci kancelářské sponky (Johan Vaaler, zaměstnanec patentového úřadu v Oslo, který nechal svůj nápad zaregistrovat v roce 1899.) a sekla tím časopisem o konferenční stolek a pravila: "No vidíš, jak se ostatní muži snaží a ty pořád jen prd a prd a nic nevymyslíš!" Ona u toho byla tak krásná, jako nazlobená, že jsem se i zastyděl, že jsem to nebyl zrovna já, kdo vymyslel tu řasenku, která dělá ženám oči ještě krásnější. :)
Jana Hošková
Zajímavé pojednání a celkem pravdivé (o tom, co muži vynalezli díky své údajné lenosti). Abych se jich ale zastala, za mnohým vynálezem nestojí pouze lenost, ale chytrý mozek, který nechtěl zahálet ! Trochu oponovat musím ale v jedné věci a rozhodně se postavit za nás ženské - my totiž nejsme ty "hloupější" v tomto směru a myslím, že s muži můžeme zdatně soupeřit a taky soupeříme ! Za spoustou vynálezů totiž stojíme my ženy ! Ať už jsme muže nasměrovaly a donutily jít tím správným směrem, nebo jsme se zasloužily o spoustu vynálezů samy ! Například kevlar do neprůstřelných vest vynalezla žena - kdo by to řekl (jestli se tedy nepletu) a spoustu jiných věcí, do kterých byste to tedy vůbec neřekli ! Mne velmi překvapila skutečnost, že existovala např. jedna velmi krásná a inteligentní herečka, která se též věnovala vynálezům a spoustě jiných věcí a mohla tak zdatně soupeřit s muži. Jméno mi teď momentálně vypadlo, ale jdu se na to podívat :-))
VANDA Blaškovič
...odřené kotníky na rukou...nějak v tom smyslu na mne článek působí, rozpačitě. Omlouvám se.
Eva Braunová
Ještě před několika lety jsem myčku nádobí odmítala,ale při rekonstrukci kuchyně jsem svolila a teď:má drahá pomocnice děkuji tě moc.Mezitím stačím umýt koupelnu a stačím vytřít......Jé a vložky,co jsme se jako holky natrápily a nosily sukně,aby to nebylo vidět.Prádlo ložní jsem taky zažila vyvařovat a žehlit.Kdepek nedá se to srovnat co jsme všechno v domácnosti musely zvládat růčo a ani to těsto už nemíchám.
Blanka Lazarová
Zase jsem zapomněla a dala smajlíka a je tam ? Nemohl by to nějaký muž vyřešit ?
Blanka Lazarová
Pobavila jsem se, díky. ?
Jana Šenbergerová
Pobavila jste mě, jen mám trochu obavy, jestli se k některým nemilým činnostem nebudeme muset vrátit. Bez elektřiny se pračky nebudou točit a pradlenám by mohla chybět i voda. Tam, kde ještě moje kamarádka před lety máchala plíny v potoce, který tekl kolem domu, už na máchání není dost vody. Přestože také občas bývám líná, ještě se mi nepovedlo nic užitečného vymyslet. Také mě moc těší, že mohu sledovat měsíční cykly Měsíce, aniž bych musela sledovat ty své. Tuto skutečnost pokládám za bonus získaný stářím.
Martin Vrba
Paní Tulejová, s obdivem k Vám shlížím, důvod je váš článek "Už nejsem celá". Máme to samé doma také - manželka přišla také o prs. Píšete, že jsem ranař, to se asi pletete, manželka to snášela a snáší daleko lépe než já. Ona se bála, aby to nerozhodilo mne, abych byl stále tak veselý jako dřív, protože jí to prý povzbuzuje, že nepotřebuje moje slzy, ale můj smysl pro humor. A Vy ho máte taky dost, což jste ukázala i v tomto článku, ale hlavně, co jste dokázala překonat. Držím vám, stejně jako všem ženám s tou stejnou nemocí, palce a věřím, že se nenecháte rozhodit ničím a nikým obyčejným v životě.
Jana Tulejová
PS: Paní Ta nejchytřejší, proč se skrýváte? A druhá moje otázka: všimla jste si, že můj příspěvek není vědecké pojednání?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.