Věk a svoboda
Ilustrační foto: Ingimage

Věk a svoboda

6. 1. 2023

Stárnutím přibývají neduhy, ale je zase více svobody. V zaměstnání nemůžete potkat psychopatické nadřízené, protože jste v důchodu. Nikdo na vás už nežaluje a ty, co jste nemuseli, tak ty nepotkáváte.

Máte čas si vybírat přátele a známé a ty, co známe dlouho neopouštíme. Ženy? To je na pár knih. Je pravda, že jako starší muži jim nemáme mnoho nabídnout, ale o to víc jsme svobodnější a na špek nás lze těžko chytit. Pokud žijeme v páru, tak dávat víc lásky. Stejně to svým ženám nikdy neoplatíme. Jsme nezávislí, nemusíme si dávat pozor na hubu a říci, co si opravdu myslíme. Proč? Každý měsíc nám pravidelně přiletí prostředky na obživu. Ruku na srdce, pořád se máme dobře. Co takové mladé rodiny s dětmi. To jsou výdaje!!

Můžeme naopak druhým, pokud jsme zdraví, pomáhat. Každý den lidi v okolí pozdravit, usmát se, neprudit, nestěžovat si a také povzbudit. Hlavně ze své mrzutosti se vymanit. Buďte pozitivní a tím i o pár let budete žít déle!! Něco pro sebe udělat. Necálovat jen po bytě, čumět na nesmyslné seriály. Vyzout bačkory, obout pohodlné boty a vyrazit ven. Tam na vás čeká krásná a moudrá příroda.

Nehlásejte dopředu, že těch 5 km neujdete. Zkuste to opačně. Nejdřív to ujdete a potom dělejte závěry. Je to jen o vůli a lenosti. Pohlaďte pejska, ale nezapomeňte i na dědečka. Venku prší, vypněte kecy o prezidentech, nalejte si dvojku dobrého vína, vezměte do rukou knihu, poslouchejte hudbu nebo jen tak se ponořte do ticha a sněte. Nebo vzpomínejte na to příjemné, a to druhé zablokujte v mysli.

glosa stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 35 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Optimismus je volnou vstupenkou ke štěstí. A štěstí zase znamená mít svobodu. Ideální propojení by bylo, mít k tomu všemu potřebné zdraví. Právě proto je nutno užívat si radosti plnými doušky a hlavně si tu svpbpdu a štěstí uvědomovat a dělit se o něj s blízkými a přáteli.
Anna Potůčková
Vidím to úplně stejně. Nelituji ani vteřiny že jsem do důchodu šla o 2 roky dříve. Žádné stresy, brzké ranní vstávání apod. Jen dodám že já zase dechovku miluji.
Jindřich Berka
Všem moc děkuji za příspěvky. Já si moc života užívám (12.2.1954). Jsem nemocný, ale přesto ještě pár hodin jsem ve škole užitečný, sportuji 5 x týdně, i když mám umělý kolenní kloub, kardiostimulátor, cukrovku a mám naslouchadla. Vezmu si je a jdu s manželkou do divadla. Hraji i fotbal, sice v bráně, ale k soupeři musím vystartovat. Ještě tenis, pinec, nohejbal a turistika do 20 km. Nestěžuji si, jak se mám špatně, nezávidím a přeji. Bůh mi za to přeje. Jenže musím mu pomoct. Jinak to nejde. Mám rád hudbu kromě dechovky a mám rád i vás. Jindra
Martina Růžičková
Moc hezky jste to napsal!
Helena Vernerová
Dobrý den pane Berko, je mi sice teprve 50, ale na důchod se moc těším. Momentálně pracuji v organizaci, která se věnuje aktivním seniorům, a když vidím, jak si život užívají, učí se nové věci, pomáhají jako dobrovolnici nebo třeba pečou dobroty pro ostatní... Každý si najde, co ho baví. A stejnou chuť do života a optimismus doufám budu mít také. Jen je také potřeba být zdravý... Což zase platí, že veselá mysl, půl zdraví, že ;)
Libuše Šubrtová
Naprostý souhlas. Když slouží zdraví, je důchod tou nejpříjemnější částí života.
Blanka Lazarová
Jo jo, souhlas.
Hana Šimková
DOBŘE VYJÁDŘENÉ A VŘELE SOUHLASÍM
Marie Seitlová
Optimismus je třeba, nic nemusím jen dělám co chci, co mě uspokojuje. A veselá mysl, půl zdraví.
Jana Šenbergerová
Také to tak vidím, ale hlavně se tím řídím, pokud zrovna nemá navrch nedostatek vůle a lenost. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.