Chléb náš vezdejší
Foto: Elena Valeriánová

Chléb náš vezdejší

15. 2. 2024

Nedávná doba covidová mě naučila péct domácí chleba. A čas od času se k tomu vracím a to buď proto, že se mi nechce jít v nečase 2 km do obchodu a nebo proto, že zkouším nový recept. Pořád hledám ten můj TOP recept. Recept na chleba, který by nám opravdu chutnal a snědli bychom ho do posledního kousku. A myslím, že jsem ho už našla. 

Domácí chleba se slánkem

Na slánek jsem dostala tip od roudnické Aleny a je to opravdu dobrý tip.

slánek: https://www.apetitonline.cz/suroviny/slanek-fenomen-slaneho-kvasku 


Recept na slánek:

8 – 10 g soli
100 ml vody
6 – 8 g kvasnic 

Rozmícháme sůl ve vodě a pak přidáme kvasnice a znovu rozmícháme, minimálně na 6 hodin uložíme v malé uzavřené skleničce do lednice.

 

Recept na chleba:

připravený slánek +
50 ml vody
150 ml mléka
2 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1 lžička cukru
460 g hladké mouky
40 g žitné mouky
2 nastrouhané brambory

Ke zpracování těsta a jeho kynutí používám domácí pekárnu.

Suroviny dám do pekárny přesně v tom pořadí, jak jsou uvedeny v receptu.

Jen na jemno nastrouhané brambory přidávám až pekárna začne těsto zpracovávat.

Až je těsto vykynuté, tak na vále zpracuji bochník, dám na pekáček vyložený pečícím papírem a zapnu troubu na 200°C.

Těsto nechám pod utěrkou ještě kynout než se zahřeje trouba na požadovanou teplotu.

Před vložením do trouby potřu chleba vodou.

Pak vložím do trouby malý kastrolek s vařící vodou a zároveň i pekáč s chlebem.

Peču 40 minut při teplotě 200ºC.

(Mám horkovzdušnou troubu)

Recept je jednoduchý a výsledek? Nám chutná a jiný chleba poslední dobou nepeču.

 

 Poznámka:

 1. Neměla jsem slánek a tak jsem použila asi ¾ sáčku sušených kvasnic, ale přiznám se, že s tím slánkem mě to nějak víc baví.

     Při použití kvasnic musíte použít 150 ml vody a 2 lžičky soli!

 2. Z brambor (velikost před oloupáním asi tak do dlaně) jsem po nastrouhání z nich trochu vymačkala vodu, aby nebylo těsto příliš řídké.

 

Pokud se dáte zlákat k pečení tohoto chleba, tak ať se vám povede. Dobrou chuť.

 

 

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Vím, kam zajít, až budu péct.
Elena Valeriánová
Dejte recept na chleba i na kvásek.
Jana Michalicová
A není škoda péct chlebík z kvasnic - sušených kvasnic? Já peču chléb jedině z vlastního domácího kvásku. A to ani nepoužívám pekárnu.
Martina Růžičková
Eleno, moc děkuji za recept. Už ho mám vytištěný. Teď ještě nakoupit ingredience a odhodlat se k činu... :-)
Blanka Lazarová
Eleno, dnes jsem na to moc líná. Ale na chalupě jsme chleba pekli, udili maso i klobásy, dělali zabíjačky. Ale to už je dávno. Někde mám i recepty. Třeba na to ještě někdy dojde. Nikdy neříkej nikdy. :-)
Alena Švancarová
Určitě vyzkouším,já se chytím každého receptu.CHleba vypadá dobře.
Alena Velková
Elo, recept jsem si poznamenala a zatím jsem pevně odhodlána ho vyzkoušet :-)
Eva Mužíková
Už mohu péct, mladí mi dovezli droždí a žitnou mouku... odpoledne jsem byla pilná a upekla třenou bábovku s kakaem do malé formý. To je jeden z vyzkoušených receptů, který nikdy nezklame.
Elena Valeriánová
Ali, nechceš ten recept sem napsat. Ať je na výběr.
Alena Tollarová
A já mám zrovna chleba v troubě :) Se slánkem, ale recept jiný.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.