Foto

Polovina domácností je
v plusu, pětina v minusu

13. 2. 2013

České domácnosti se většinou chovají zodpovědně. Úspory většiny z nich převyšují půjčky, které si jejich členové pořídili. Téměř polovina účastníků průzkumu agentury STEM je z tohoto hlediska v plusu, bilance půjček a úspor třetiny respondentů je vyrovnaná a pouze každá pátá domácnost má půjčeno více než naspořeno.

Průzkum dále ukázal, že lidé z nabídky finančních investic nejvíce využívají penzijní připojištění, které má sjednáno 62 procent dotazovaných. Na druhé příčce se umístilo stavební spoření (56 procent) a bronzovou pozici obsadilo životní pojištění, to má každý druhý Čech.

Na druhou stranu se nejčastěji zadlužujeme kvůli bydlení (23 procent domácností), následují spotřebitelské úvěry (19 procent) a trojici nejoblíbenějších závazků uzavírají peněžní půjčky.

"Rozložení úspor a půjček je významně ovlivněno životní situací respondenta, obdobím životní dráhy, životním stylem, výchozí pozicí. Vyšší míra zadluženosti je tedy charakteristická pro mladší generace, lidi s nižším vzděláním, nižším profesním statusem, nezaměstnané osoby a ženy v domácnosti," doplňuje k výsledkům zpráva STEM.

dluhy domácnost úspory
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.