První nositelka Nobelovy ceny
za mír se narodila v Praze

První nositelka Nobelovy ceny
za mír se narodila v Praze

8. 6. 2013

Jako první žena v historii obdržela Nobelovu cenu za mír rakouská spisovatelka a pacifistka Bertha von Suttnerová, která se jako hraběnka Kinská narodila 9. června 1843 v Praze. Sama na vlastní oči poznala hrůzy války, když se s manželem za rusko-turecké války zapojila do práce v lazaretech. Po návratu do Rakouska založila mírovou společnost a pacifistické myšlenky hlásala na přednáškách, v novinách i v literárních spisech. Z jejího díla je nejznámější román Odzbrojte, inspirovaný bitvou u Hradce Králové z roku 1866.

Otcem Berthy von Suttnerové byl kníže František Kinský, který však záhy po jejím narození zemřel. Dostalo se jí kvalitního vzdělání, ale po vyčerpání rodinného dědictví se musela živit sama. Nastoupila jako učitelka hudby a jazyků dcer vídeňského aristokrata barona Carla von Suttnera. Za jeho nejmladšího syna Arthura se později tajně provdala a zcela bez prostředků s ním odjela k přítelkyni do Gruzie, kde strávili téměř deset let.

Po návratu do Rakouska se Suttnerová hodně věnovala psaní - nejprve konvenčních společenských románů, které si získaly oblibu čtenářů. S mírovým hnutím a řadou vlivných osobností se seznámila během návštěvy Paříže, kam ji pozval její dávný přítel, jemuž kdysi dělala sekretářku, vynálezce dynamitu a jeden z nejbohatších průmyslníků své doby Alfred Nobel.

Pacifistické myšlenky ji tak zaujaly, že roku 1891 založila v Rakousku mírovou společnost. Začala psát protiválečné studie, stýkala se s účastníky válek, lékaři a diplomaty. Právě diplomacie měla podle ní moc předejít válkám.

Bertha von Suttnerová zemřela 21. června 1914 ve Vídni. Sedm dní poté vypukla první světová válka...

Nobelova cena osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Svět je plný zajímavých a moudrých lidí. Škoda, že jim dost pozorně nenasloucháme.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...