Největší českou osobností
je podle veřejnosti Karel IV.

Největší českou osobností
je podle veřejnosti Karel IV.

22. 11. 2013

Za nejvýznamnější českou osobnost považuje nejvíce lidí krále Karla IV. Myslí si to 24 procent občanů. Třiadvacet procent jmenovalo prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a na třetím místě se ziskem 20 procent hlasů skončil někdejší prezident Václav Havel. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Za vrchol českých dějin označilo nejvíce lidí, 38 procent, právě dobu panování Karla IV.

Za trojicí uvedených největších osobností následovali s výrazným odstupem reformátor Jan Hus a "učitel národů" Jan Ámos Komenský, které zmínilo pět, respektive čtyři procenta lidí. Dvě procenta dotázaných shodně uvedla Járu Cimrmana a svatého Václava. Kolem procenta hlasů obdržely osobnosti jako zpěvák Karel Gott, hokejista Jaromír Jágr, husitský vojevůdce Jan Žižka, spisovatel Karel Čapek nebo císař Rudolf II.. Procentní zisk měli i prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce Václav Klaus.

CVVM provedlo podobný průzkum před šesti lety a v porovnání s ním si výrazně o devět procentních bodů polepšil Havel, který před dvěma roky zemřel. "U dalších osobností k významnějším změnám nedošlo," uvedli autoři průzkumu.

V otázce týkající se historických období druhý největší počet respondentů označil za vrchol českých dějin období první republiky. V porovnání s dobou Karla IV. ji ale jmenovalo o 18 procent lidí méně. Ostatní období už byla uváděna výrazně méně. Sedm procent občanů zvolilo éru národního obrození, pět procent husitství a zastoupení dalších období je ještě nižší.

Oslovení měli také uvést tři události, které považují za nejvýznamnější od konce první světové války. Nejčastěji se v jejich odpovědích objevovala sametová revoluce. Za ní následovaly konec druhé světové války, vznik československého státu, rozpad federace a vznik samostatné České republiky v roce 1993. Dále srpen 1968, únorový převrat a nástup komunismu v roce 1948 a takzvané pražské jaro. V porovnání s rokem 2007 se výsledky příliš nezměnily, mírně ale posílil význam listopadu 1989 na úkor vzniku republiky v roce 1918 a významu pražského jara.

Karel IV. osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Docela zajímavá statistika, ale myslím, odráží smýšlení národa celkem přesně. I já bych se k podobnému hodnocení většinou připojila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...