Změna je život
Ilustrační foto: ingimage.com

Změna je život

22. 7. 2016

Změna je život - nakolik je „okřídlené“ toto rčení, natolik je kontroverzní. Jsou lidé, kteří se při pomyšlení na jakoukoliv změnu otřepou hrůzou, a jsou druzí, kteří berou změnu jako výzvu a šanci zažít něco nového, dosáhnout něčeho vyššího, obohatit sebe i druhé…

Není náhodou, že jsem nedávno, při čekání na kamarádku v oblíbené kavárně zasazené do knihkupectví v Brně, natrefila na knihu od pana Zdeňka Červenky Změna je život. Vřele doporučuji zvláště těm, kteří si myslí, že na zásadní změny v životě jsou již staří. A vy, kteří milujete víno a krásné vyprávění o víně;  pro vás je to „povinná četba“. Budete všichni mile překvapeni.

Patřím k lidem, kteří mají ke změnám v životě pozitivní vztah. Nedávno se mi podařila přímo radikální změna. Dovolím si svůj příběh propojit se zmíněnou knihou.

Jednoho krásného dne jsem ucítila, že už mne moje práce tolik nenaplňuje. Ještě větší zklamání bylo, když jsem zjistila, že venkovní příčiny mé nespokojenosti nezmění ani mé již osvědčené prostředky. Pracovala jsem pro velkou společnost v systému, který se neustále „vylepšoval“… Sepsala jsem si ve svém zralém věku pětapadesáti let, co všechno už jsem se na různých pozicích a v různě zaměřených společnostech naučila a co se chci v nejbližší době ještě naučit. K mému rozhodnutí přispělo i přání mé kamarádky udělat si, jen tak, pro případ nouze, rekvalifikační kurz. Když jsem jí sdělila, že jí budu dělat společnost, byla překvapena.

Během třech měsíců víkendového „studia“ se moje nová cesta začala rychle nořit z mlhy a k cestě se sbíhala spousta již prošlapaných steziček. Uvědomila jsem si, že ne jen tak náhodou chodím už pár let coby dobrovolník do penzionu pro seniory, že můj vztah ke starším lidem byl aktivní od mého mládí, že mám pro lidi starší generace dostatek trpělivosti a že vlastně vše se vším souvisí.  V tom jsem uviděla naprosto jasně můj cíl. Díky Bohu nemívám daleko od myšlenky ke slovům a činům. Myšlenka stát se pečovatelkou vyústila, díky vzoru v jedné dámě přes devadesát pocházející z Jižní Moravy, v konkrétní vyslovené přání. Stanu se laskavou a nepostradatelnou společnicí pro dámu úctyhodného věku, chytrou, zkušenou, povídavou, milou a žijící v Německu, neboť třešničkou na dortu bude cizí jazyk. Činem byla smlouva s agenturou, která mi dala 24 hodin na rozhodnutí a 4 dny do odjezdu.

Troufám si říct, ve vší skromnosti a bez nadsázky: stala jsem se příkladem radikální změny v životě ženy 55plus. Odjela jsem do sousední země na první tři měsíce nic netušic, koho potkám, kde žije, jak žije a hlavně jak si porozumíme. Tušila jsem, že němčina ze školy a z kurzu nebude dostačující v běžné komunikaci. Ale pevně jsem věřila vysněné představě, že dáma bude milá, trpělivá a vděčná, že má vedle sebe člověka učenlivého a laskavého. K porozumění došlo na samém začátku hlavně srdcem a postupně i jazykem.

Ocitla jsem se na maličké vesnici Bavorska. Já, děvče z velkoměsta, jsem začala každý den obdivovat krásu přírody, každodenní práci sedláků a žít naprosto jiný život s velmi inteligentní dámou přes devadesát. Až tolik mne její bystrá hlava nepřekvapila, neboť jsem již devadesátileté dámy, které mají mnohem víc než všech pět pohromadě, poznala. Mojí motivací byla a stále je němčina, ale získala jsem mnohem víc. Co? O tom je mnoho článků na mém Blogu AktivniZivot.

A jaká to musí být ZMĚNA pro seniora? O tom se asi hned tak někomu ani nezdá. Zvyklá se pohybovat pro svém domě sama, sama si jídlo nakoupit- jak jinak než autem (nejbližší obchod je 5 km), připravit, sama jíst, uklidit, udržovat dům se vším co k němu patří: topení, zabezpečení, zahrada…Až jednoho dne to bez pomoci nejde!  „Ale kdo přijde? S kým tu budu 24 hodin žit? „Bát se v tomto věku? Co má přijít, nechť přijde. Je to oboustranná sázka do loterie. Ale já? Já mohu kdykoliv říct nashledanou.  Neřekla jsem to! Byla jsem první pečovatelka z České republiky a hned to klaplo. Ke spokojenosti všech zúčastněných /vzdálená rodina, sousedé, přátelé- všem se ulevilo/ . 

Aktivní život se seniory je pro mne obrovsky obohacující a motivující. Získala jsem mnoho informací, co se mám ještě naučit. Ale i na druhé straně čemu se vyhnout.  

A zpátky ke knize pana Červenky Změna je život. Je to kniha především o velké změně v seniorském věku, o Francii, o vinicích, o přátelství, ale také o tom jak se ve Francii příkladně chovají k seniorům. Velmi inspirativní. Rozloučím se citací ze záložky knihy: "Často až v podzimu života přicházíme na to, jak mohlo vypadat jeho jaro a léto….“

A pokud máte zájem o další příběh ze života v cizí zemi: http://aktivnizivot.blogspot.de/

 

 

Z archivu - náš portál obsahuje přes 5 000 čtenářských příspěvků,  nejrůznějších příběhů ze života, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.

aktivní senioři
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Pravečková
Dobrý den všem na i60. Koukám, že se můj článek vrátil na hlavní stránku. To je milé. Uplynulo hodně vody od té doby. Nic bych však na svém tehdejším rozhodnutí nezměnila. Od té doby jsem pomohla mnoha rodinám. Moje práce je smysluplná. Toto slovo i jeho obsah mám ráda. Dnes mám dobré zkušenosti i s českými rodinami. Nedá se porovnávat, každá rodina, tak jako každý člověk je specifická/ý :-) Ale je moc fajn mít i zahraniční zkušenosti. Díky této práci jsem získala krom zkušenosti, zlepšení němčiny, cestování, poznávání také mnoho přátel. I zde. Díky vám všem. Přeji krásné léto. Kdo má zájem; mám svůj Blog, který má ve svém názvu stejné, pro mne velmi důležité slovo, jako tyto milé stránky :-) aktivnizivot.blogspot.cz
Jana Šenbergerová
Každý máme nadání k něčemu, co ostatní nemusí oslovit. Je skvělé, když to svoje objevíme, když nás naplňuje. Lépe pozdě než nikdy. Ať se vám daří!
Eva Krausová
Dagmar, článek mne velice oslovil, také bych moc ráda pomáhala osamoceným seniorům a vlastně by mne to naplnilo i jako povolání. Jen u nás ale, což bývá špatně placené, protože neumím německy a mám fenku, kterou neopustím...A to by mne bavila i canisterapie. Tak to asi skončí jen dobrovolnictvím třeba v místě mého bydliště. Vy jste ale udělala moc dobře, byť ne vždy se může v cizině zadařit...Zaujala mne i zmínka o knize Z.Červenky.
Eva Balúchová
Jsem ráda,že se článek znovu vrátil na hlavní stánku a můžu ti dát *****Škoda,že nejde víc.Moc si tebe i tvé práce vážím a věřím,že si jí považují i tvojí klienti.Přeji ti krásné,spokojené dny.
Dagmar Pravečková
Milá paní Zuzano, děkuji za Vaše postřehy. Dobrovolníkem jsem již několik let a vždy, když se dostanu domů do České republiky,mám radost, že mohu čerpat moudra a zkušenosti na obou stranách. Ráda lidi obohacuji a ráda jsem obohacována. Pěkný den. Dp
Zuzana Pivcová
Vyslechla jsem zkušenosti dvou známých, které se pustily obdobným způsobem do péče o seniory v Německu. Jedna fungovala na základě inzerátu doslova jen jako konverzační společnice staré dámy, na kterou rodina neměla čas a nejspíš ani trpělivost. Ta tam žila jen za bydlení a stravu, ale do té doby nebyla dobrá němčinářka a tam se poměrně dost naučila. Druhá nastoupila zprostředkovaně přes nějakou asociaci, ale asi po třech týdnech vše ukončila, podle jejího vyjádření tam byly hrozné podmínky a neodpovídalo to původní domluvě. Přitom předtím absolvovala u nás speciální kurs pečovatelek. Vy jste zřejmě měla štěstí, ale obdobně jako v případě au-pair i zdravotnice nebo pečovatelky často stěžovaly, že dělají práci, která se Němkám nelíbí a nechtějí ji dělat, ale pro dobrovolnice z Východu je dobrá. Já jsem němčinářka, neříkám to z vžitého negativního postoje k Němcům, pouze reprodukuji, co jsem se dověděla. Nemám v tomto ohledu vlastní zkušenost. Ale pomáhat seniorům či dlouhodobým pacientům lze formou dobrovolnosti i u nás, např. nemocnice v Krči tyto dobrovolníky přímo oslovuje a uvádí, o jaké činnosti se jedná. Někdy to je opravdu jen doprovod do zahrady, posezení u lůžka, vyslechnutí...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.