Víkendové zamyšlení

Víkendové zamyšlení

27. 9. 2014

Často jezdím odpočívat s vnukem do Lanškrouna. Je to krásné, členité město, plné života, kultury a zeleně. Všude se setkáváme s milými lidi. Pozdraví i ti, kteří nás potkají někde u velkého paneláku v kterýkoliv čas.

Ve Farské zahradě, v sousedství kostela, byl celé léto každý pátek kulturní program.Téměř vždy uvedl a návštěvníky zahrady i restaurace U pastýře uvítal farář, jehož jméno mnozí znáte, ale možná nevíte, že na své faře natáčí pro ČT1 pořad Uchem jehly a do Orlickoústeckého deníku píše své Zbigniewovy (ne)smysly.

Na faceboku nezapomene přidat veškeré aktuální fotografie nejen ze křtů a svateb v jeho kostele, ale i z golfu, dobročinných akcí, návštěv seniorů, nemocných nebo postižených dětí a ze spousty jiných aktivit. S každým se vyfotí a rád.Mezi lidmi je daleko široko velmi oblíben, i když se najdou tací, kteří jeho aktivity neschvalují a dotazují se, zda je dobrý kněz, zda zvládá hlavně farské povinnosti.

Když mluví s jeho polským přízvukem a stále se usmívá, říkáte si: "Jak to ten člověk dělá?" Říká, že se drží „Novodobého desatera" papeže Františka, které papež zformuloval v jednom z rozhovorů pro argentinské noviny. Je to deset rad pro šťastný život. Tady jsou :

1. Žij a nechej žít.

2. Rozdávej se druhým – buď otevřený a velkorysý.

3. Životem jdi klidně – buď laskavý a pokorný.

4. Zdravě trav svůj volný čas.

5. Neděle má být vašimi prázdninami – svátkem.

6. Najdi novátorské způsoby na vytvoření důstojných pracovních míst pro   mladé lidi.

7. Respektuj a starej se o přírodu.

8. Přestaň být negativní.

9. Nesnaž se obracet jiné na tvoji víru, respektuj jiná vyznání.

10. Aktivně usiluj o mír.

Setkání s tímto knězem přeji každému z Vás.Nepopsatelná atmosféra, vše s úsměvem a laskavostí, popřáním dobré chuti k jídlu nebo dotazem: "Je všechno v pořádku ?"

A tak se těším, až přejde nastávající podzim, zima, jaro a zase bude léto a my zajdeme opět s přáteli do Farské zahrady prožít báječný večer či den.

Tak tu sedím večer před víkendem a přemýšlím nejen o těchto slovech.Jsem v klidu a hladím svého nemocného vnuka. Pojedete-li kolem Lanškrouna, zastavte se a věřte, že i ten, kdo nevěří, uvěří!

naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdeňka Vítková
Nejen ,že je tam hezky,ale jsou tam i fajn lidi.Mám tam víc přátel jak u nás doma a to jsem většinu poznala na netu už před čtyřmi lety.Začali jsem si psát, pak slovo dalo slovo, návštěvy, prázdniny a nakonec jsem tam koupila malý byt,abych mohla přijet kdykoliv odpočívat a hlavně do svého, A jak se říká doma je doma, i když já mám doma všude tam, kde mi řeknou :"Všechno je ti k dispozici, chovej se tu jako doma."Jsou to i někteří přátelé tady na i60,ale nebudu je jmenovat,aby zase nevznikla nějaká bouřka.A s dašími se brzo a ráda setkám, třeba to budeš i ty, proč ne ?Vzdálenost mezi přáteli by neměla být problém .
Alena Tollarová
V Lanškrouně musí být hezky ... ale nikdy jsem tam nebyla. A to desatero nemá chybu!
Soňa Prachfeldová
Moc pěkné povídání ... má štěstí Lanškroun, že má takového pastýře a osobnost. Desatero moudré a laskavé, Přeji brzké uzdravení Vašemu vnukovi.
Zdeňka Vítková
Marie, jsi vítána, záleží jen na domluvě.Díky Zdenka
Marie Magdalena Klosová
Zdeni,moc pěkné povídání o "pěkném"člověku a pěkné myšlenky "navrch.V Lanškrouně jsem nikdy nebyla,možná,že zavítám.
Jarmila Plachá
Zdeničko, krásně a s citem napsání o Lanškrouně, zvláště o panu faráři. Znám ho z medii, TV. Působí na člověka klidně, vyrovnaně, se srdcem na dlani, vlídným úsměvem a pohodou co rozdává kolem sebe. Mám ho v přátelích na FC, ráda sleduji jeho aktivity.Také jsem si už několikrát říkala, jak vše zvládá. Povolání kněze, různé VIP akce, dobročinné akce. Je to úžasný člověk na pravém místě. Vím o čem píšu, my tu máme pravý opak...jen tiše závidím obyvatelům Lanškrouna a okolí takového velebníčka. Tobě přeji hezký zbytek pobytu v LA a Liamovi brzké uzdravení....mám Vás ráda...♥***♥***♥
Růžena Antlová
Lanškroun znám ale naposledy jsem tam byla před 44 roky na čundru . Pan farář je sympaťák a na 50 roků nevypadá. Podle toho co jsem si o něm přečetla ho věřící i nevěřící mají rádi a to je dobře.
Milada Salajková
Pan farář je šťastný člověk, proto může štěstí rozdávat.
Pavel Král
Pana faráře Zbigniewa Czendlika znám také osobně, protože bydlíme nedaleko Lanškrouna. Můžeme být rádi, že v Čechách působí, protože kněží z Polska byli importování pro velký nedostatek kněžských povolání u nás. Jinak by tu Zibi se svou přezdívkou nebyl. V podstatě působí i jako psychoterapeut pro věřící i nevěřící. V minulém roce oslavil 20 let působení v Lanškrouně a letos oslavil padesátiny. http://oik.cz/2013/09/video-lanskrounsky-farar-czendlik-oslavencem/
VANDA Blaškovič
Milá Zdeňko, jak jinak nežli se v Lanškrouně po přečtení Tvého článku ráda zastavím a uvěřím ! Věř mi ! Vanda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%