Gojko Mitič, Apač
z východní Evropy

Gojko Mitič, Apač
z východní Evropy

13. 6. 2015

Kariéru srbského rodáka Gojka Mitiče, který 13. června slaví pětasedmdesátiny, odstartovaly westerny, které v jugoslávských exteriérech v 60. letech natáčely západní produkce. Největší slávu pak herec s typickými ostře řezanými rysy získal jako představitel čestných a spravedlivých indiánů ve filmech, jež vyráběla východoněmecká společnost DEFA. Mitić se později objevil i v dalších rolích, indiánské nálepky se ale už nikdy nezbavil.

"Jednou indián, provždy indián," přiznal pohledný Srb před lety. Původního obyvatele amerického kontinentu si zahrál i na divadelních prknech. Tahle role se ale Mitičovu stereotypu poněkud vymykala, byl to totiž mlčenlivý Bromden v divadelní verzi Přeletu nad kukaččím hnízdem. Podle tisku tehdy Mitić podal ve hře, která byl na repertoáru divadla v severoněmeckém Schwerinu od března 2007 do ledna 2009, životní výkon. Na stejné scéně ztvárnil později ještě Řeka Zorbu.

V paměti diváků, zejména těch z východní Evropy, ale Mitić zůstane díky indiánkám. Rodák z jihosrbského města Leskovac se přitom měl původně stát tělocvikářem. Jako student bělehradské Akademie tělesné výchovy si začal přivydělávat při natáčení italských a anglických filmů. Od statisty a dubléra se vypracoval až k prvním menším rolím, průlom přišel po filmech o Vinnetouovi. Tehdy Gojko Mitić asi nepomyslel na to, že jednou vystřídá Pierra Brice přímo v roli čestného Apače.

Byť to bylo "jen" při každoročních slavnostech Karla Maye v německém Bad Segebergu, kde hrál Vinnetoua v letech 1992 až 2006 ve více než tisíci představeních. Kostým apačského náčelníka si Mitić vysloužil hlavně množstvím rolí, které od 60. let sehrál ve východoněmeckých filmech. Ten první, Syn velké medvědice, režíroval v roce 1966 český režisér Josef Mach. Později se zabydlel v Berlíně, po rozpadu Jugoslávie získal německý pas a v posledních letech se objevuje hlavně v seriálech.

herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.