Audrey Hepburnová
byla skvělá kuchařka

Audrey Hepburnová
byla skvělá kuchařka

8. 7. 2015

Při vzpomínce na herečku Audrey Hepburnovou si mnozí pravděpodobně vybaví elegantní ženu v černých šatech, s velkými slunečními brýlemi a módně vyčesanými vlasy. V džínsech a triku, usazenou před televizí s talířem těstovin a kečupem, by si ji představil asi jen málokdo. Hvězda filmů Snídaně u Tiffanyho či Prázdniny v Římě byla přitom doma šťastnější než kdekoli jinde, tvrdí její syn Luca Dotti, který na slavnou matku vzpomíná v právě vydávané knize receptů. 

„Ano, byla to mezinárodní hvězda, pro mě to ale byla pořád paní Dottiová,“ říká syn Hepburnové a jejího druhého manžela Andrey Dottiho. „A nejvíce milovala domácí život. Chtěl jsem spojit tyto dva světy, to, jak ji vnímá veřejnost a jakou ženu jsem znal já,“ citovala Dottiho agentura AP. 

Kuchařka Audrey at Home (Audrey doma) se stala hitem a obsahuje kromě receptů i fotografie z rodinného života. A vzpomínky na herečku, která se narodila v meziválečném Bruselu nizozemské matce a britskému otci. Její rodiče se později rozvedli. Hepburnová poté s matkou přesídlila do nizozemského Arnhemu, kde za druhé světové války poznaly hlad a strádání. 

Andreye Dottiho k sepsání knihy inspiroval pořadač s recepty a poznámkami, který našel v matčině kuchyni. „Byl z padesátých let, kdy se čerstvě vdala (za prvního manžela),“ říká Dotti, který je grafikem a působí v Římě. „Byly to většinou propracované a módní recepty. Nakonec ale přišla na to, co pro ni bylo nejlepší a co odráželo její život a styl,“ uvedl. Právě tyto jednodušší recepty tvoří jádro knihy, jejíž výtěžek půjde ve prospěch dětského fondu Audrey Hepburnové. 

Kdyby si měl vybrat jediný pokrm, který symbolizuje život jeho matky, byly by to prý spaghetti al pomodoro, tedy špageti s rajčatovou omáčkou. Hepburnová, která filmové plátno dobyla v roce 1953 jako princezna Anna ve filmu Prázdniny v Římě a později jako prostořeká Líza Doolittleová z muzikálu My Fair Lady či Holly Golightlyová ze Snídaně u Tiffanyho, prý měla v oblibě i podstatně snazší pastu al forno, tedy zapečené těstoviny, nebo ještě prostší penne s kečupem. Dotti má v tomto případě podezření na britské geny Hepburnové, které prý kečup mohl připomínat omáčku z pečených fazolí. 

Slavná herečka však sama žádnou knihu pamětí nenapsala. 

film gastronomie herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.