Marie Motlová: přísná
hospodyně primáře Sovy

Marie Motlová: přísná
hospodyně primáře Sovy

26. 8. 2015

Televizním divákům patrně utkvěla nejvíc v paměti jako nikdy nezadaná slečna Ema, která byla ráznou hospodyní primáře Sovy v nezapomenutelném seriálu Nemocnice na kraji města. Marie Motlová, která zemřela před třiceti lety 26. srpna 1985, však byla také známá z filmové trilogie Jaroslava Papouška o rodině Homolkových. 

Herečka pocházela z Boru u Tachova a herectví ji lákalo již od dětství, když sledovala ochotnická představení, ve kterých hrály její tety. V roce 1943 vystudovala pražskou konzervatoř a současně už hrála v málo známém divadélku ve Smetanově muzeu. 

Později přešla do Honzlova Studia Národního divadla a po jeho zrušení Honzlem v roce 1948 byla převedena do souboru činohry Národního divadla. Většinu hereckého života však strávila mimo Prahu, od roku 1953 v oblastním divadle v Mladé Boleslavi a později v divadle na Kladně. Externě působila jako rozhlasová hlasatelka a roku 1979 odešla do důchodu. 

S filmem začínala velmi pozdě, když si jí všiml režisér Jaroslav Papoušek a nabídl jí roli bábinky Homolkové ve filmu Ecce homo Homolka a v jeho pokračováních. Stala se pak ve filmu představitelkou starších obyčejných žen, poslední filmovou roli dostala ve snímku Všichni musí být v pyžamu v roce 1984. 

film herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.