Zdeňka Řehoře proslavil
film, ale miloval divadlo

Zdeňka Řehoře proslavil
film, ale miloval divadlo

30. 8. 2015

Před 95 lety, 30. srpna 1920, se v Jičíně narodil oblíbený český herec Zdeněk Řehoř. Diváci si jej pamatují zejména díky četným filmům a seriálům, kde hrál většinou hodné, milé, komické a někdy i trochu ustrašené postavy. Takoví byli jeho tatínci v komedii Jak utopit doktora Mráčka a v Takové normální rodince i "hajnej" v Krkonošských pohádkách. Jak už to tak bývá, více než film, kterým se proslavil, ale miloval Zdeněk Řehoř divadlo. 

Za své bohaté filmové kariéry se objevil v řadě rolí, většinou vedlejších, ale dobře zapamatovatelných. Často hrál úředníky, policisty, učitele či lékaře. Nechyběl ve většině divácky oblíbených seriálů včetně Sanitky, Sňatků z rozumu, Dobrodružství kriminalistiky, ani v kontroverzních 30 případech majora Zemana a Okresu na severu. 

Své největší herecké příležitosti v divadle dostal na prknech Divadla na Vinohradech, kde byl v angažmá od roku 1950 až do své smrti. Zde ztvárňoval často i velké charakterní role, které se mu na plátně a v televizi zpravidla vyhýbaly, a mohl uplatnit i svůj výrazný komediální talent. V soukromí prý byl Zdeněk Řehoř stejně skromný a laskavý jako jeho slavné filmové postavy. Zemřel 8. listopadu 1994 ve věku 74 let. 

herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.