Foto

Alžběta II. zlomila rekord
v délce vládnutí v Británii

9. 9. 2015

Přesně 23 226 dní, 16 hodin a 23 minut je britská královna Alžběta II. na trůně, když se ve středu v 18:30 stala nejdéle vládnoucím britským monarchou a překoná tak rekord, který dosud v Británii držela její praprababička, královna Viktorie. Britové výjimečný okamžik oslaví mimo jiné vydáním mince s pěti portréty panovnice, které ji ukazují v proměnách času. Londýnské muzeum Madame Tussaudové obleče Alžbětinu voskovou figurínu do nových šatů. A potravinářská firma Kellog's na počest panovnice uvede na trh i speciální královské cereálie – s jedlými diamanty, perlami a zlatými lupínky. 

Při nástupu královny Alžběty II. na trůn řada lidí podle listu The Guardian doufala v novou alžbětínskou dobu, během níž by Británie zažila stejné období rozkvětu jako za Alžbětiny první jmenovkyně v druhé polovině 16. století. Ve skutečnosti byla ale doba panování současné královny poznamenána úpadkem impéria. 

V letech 1945 až 1965 se britská koloniální říše zmenšila z původních 700 milionů obyvatel na pouhých pět milionů. Krizím za 63 let panování čelila i Alžbětina rodina. Ta největší byla spojená s rozvodem prince Charlese s oblíbenou princeznou Dianou a s její následnou smrtí při autonehodě. Podle The Guardian ale královna veškeré změny uvnitř své rodiny i své země, které během let přinášela doba, zvládala se ctí. 

To se odráží mimo jiné i v průzkumu veřejného mínění, který britská společnost YouGov zveřejnila tři dny před prolomením rekordu. Současnou královnu v něm za nejlepší panovnici britských dějin zvolilo 27 procent dotázaných. Až druhou příčku obsadil dosud nejdéle vládnoucí monarcha Spojeného království – královna Viktorie. Na třetím místě skončila s 13 procenty dcera krále Jindřicha VIII. a Anny Boleynové a jmenovkyně současné panovnice, královna Alžběta I. 

Ačkoli řada firem a institucí připravila na počet královnina rekordu speciální výrobky a slavnostní akce a britská média budou výročí věnovat značnou část svého obsahu, sama Alžběta II. žádné velkolepé oslavy nechystá. Středu stráví pracovně ve Skotsku, kde otevře obnovený úsek železniční dráhy a sveze se po ní historickou parní lokomotivou. 

Alžběta II. královská rodina Velká Británie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...