Foto

Alžběta II. zlomila rekord
v délce vládnutí v Británii

9. 9. 2015

Přesně 23 226 dní, 16 hodin a 23 minut je britská královna Alžběta II. na trůně, když se ve středu v 18:30 stala nejdéle vládnoucím britským monarchou a překoná tak rekord, který dosud v Británii držela její praprababička, královna Viktorie. Britové výjimečný okamžik oslaví mimo jiné vydáním mince s pěti portréty panovnice, které ji ukazují v proměnách času. Londýnské muzeum Madame Tussaudové obleče Alžbětinu voskovou figurínu do nových šatů. A potravinářská firma Kellog's na počest panovnice uvede na trh i speciální královské cereálie – s jedlými diamanty, perlami a zlatými lupínky. 

Při nástupu královny Alžběty II. na trůn řada lidí podle listu The Guardian doufala v novou alžbětínskou dobu, během níž by Británie zažila stejné období rozkvětu jako za Alžbětiny první jmenovkyně v druhé polovině 16. století. Ve skutečnosti byla ale doba panování současné královny poznamenána úpadkem impéria. 

V letech 1945 až 1965 se britská koloniální říše zmenšila z původních 700 milionů obyvatel na pouhých pět milionů. Krizím za 63 let panování čelila i Alžbětina rodina. Ta největší byla spojená s rozvodem prince Charlese s oblíbenou princeznou Dianou a s její následnou smrtí při autonehodě. Podle The Guardian ale královna veškeré změny uvnitř své rodiny i své země, které během let přinášela doba, zvládala se ctí. 

To se odráží mimo jiné i v průzkumu veřejného mínění, který britská společnost YouGov zveřejnila tři dny před prolomením rekordu. Současnou královnu v něm za nejlepší panovnici britských dějin zvolilo 27 procent dotázaných. Až druhou příčku obsadil dosud nejdéle vládnoucí monarcha Spojeného království – královna Viktorie. Na třetím místě skončila s 13 procenty dcera krále Jindřicha VIII. a Anny Boleynové a jmenovkyně současné panovnice, královna Alžběta I. 

Ačkoli řada firem a institucí připravila na počet královnina rekordu speciální výrobky a slavnostní akce a britská média budou výročí věnovat značnou část svého obsahu, sama Alžběta II. žádné velkolepé oslavy nechystá. Středu stráví pracovně ve Skotsku, kde otevře obnovený úsek železniční dráhy a sveze se po ní historickou parní lokomotivou. 

Alžběta II. královská rodina Velká Británie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslava Jachimová
"Bětka" má odjakživa můj obdiv
Zuzana Pivcová
Britové do určité míry na královskou rodinu nadávají, ale stejně na ni nedají dopustit. Vzpomínám si, jak jsem před lety byla v londýnském Toweru, původním sídle panovníků. Byl tam všude zákaz fotografování. Protože tam ale bylo minimum návštěvníků a momentálně žádný strážce, tak jsem si tajně (snad už je to promlčené :-)) vyfotila královský zlatý svatební kočár. A co se týče Muzea Madame Tussaud, tak podle informace Angličana se voskové figuríny příslušníků královské rodiny, narozdíl od ostatních osobností, pravidelně předělávaly, aby odpovídaly současnosti. Něco jako poštovní známky. :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.