Herec a kaskadér Zdeněk
Srstka slaví osmdesátiny

Herec a kaskadér Zdeněk
Srstka slaví osmdesátiny

26. 9. 2015

Jako kaskadér a herec sice malých, ale nezapomenutelných rolí, proslul Zdeněk Srstka, který 26. září slaví osmdesátiny. Svou výraznou zápasnickou fyziognomii uplatnil Srstka, který se v roce 1960 jako vzpěrač účastnil i olympijských her v Římě, ve více než stovce filmů a televizních inscenací a v 80. letech bavil diváky v pořadu Možná přijde i kouzelník. Od poloviny 90 let se zpěvačkou Martou Kubišovou moderuje chvályhodný pořad Chcete mě?, v němž hledá nový domov pro psy a kočky z útulků.

Zdeněk Srstka se narodil 26. září 1935 v Praze. Vyučil se v pražském ČKD elektromechanikem a od mládí se aktivně věnoval sportu (boxu, vzpírání a zápasu). V roce 1957 vybojoval ve vzpírání bronzovou medaili na ME a v roce 1960 na OH v Římě skočil devátý z dvaceti. Před kamerou debutoval v roce 1962 ve snímku Tarzanova smrt, větší popularitu mu ale získala až role jednoho z pistolníků v parodii Limonádový Joe (1964).

Z dalších rolí se nejznámějšími staly ty z dílny Smoljak-Svěrák: například Marečku, podejte mi pero!, z níž pochází Srstkova slavná hláška "Hliník se odstěhoval do Humpolce", Rozpuštěný a vypuštěný či Kulový Blesk. Objevil se i v řadě seriálů například v Sanitce, Létajícím Čestmírovi či Četnických humoreskách.

Filmu ani kaskadérství se Zdeněk Srstka nikdy nevěnoval na plný úvazek - pracoval mimo jiné jako energetik v Uhříněvsi a od roku 1968 dělal přes 30 let správce údržbářů a zahradníků na kolejích ČVUT. Potom nějaký čas provozoval hospodu na Strahově a přitom neustále sportoval. Ještě v 69 letech se stal mistrem Evropy ve bench pressu ve veteránech.

Z prvního manželství, které skončilo po několika letech v roce 1961 rozvodem, má Srstka syna Jiřího, který vystudoval práva a v letech 1994 až 2002 byl ředitel Národního divadla v Praze. Podruhé se Zdeněk Srstka oženil v roce 2008.

herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.