Foto

Mariánský sloup připomínal
vítězství nad Švédy, ale...

26. 9. 2015

Jeden z prvních mariánských sloupů v Evropě byl vztyčen před 365 lety 26. září 1650 na pražském Staroměstském náměstí. Téměř šestnáctimetrový sloup, na jehož vrchol byla čtyři dny nato vyzdvižena pozlacená socha Panny Marie, měl připomínat hrdinství obyvatel Prahy, kteří v roce 1648 ubránili Staré a Nové Město pražské před Švédy. Několik dní po vzniku Československa v roce 1918 byl však sloup stržen davem, který ho považoval za symbol habsburské nadvlády.

Sousoší z dílny Jana Jiřího Bendla, posvěcené v roce 1652 za účasti císaře Ferdinanda III., zahrnovalo několikastupňový podstavec, v jehož rozích byly čtyři skupiny andělů zápasící se silami zla. Ty vytvářely uvnitř prostor, v němž byl umístěn obraz Panny Marie Rynecké. K němu vedly tři schody a celý prostor byl ohrazen balustrádou. Socha Panny Marie Immaculaty stála na drakovi s křídly a kolem hlavy měla dvanáct hvězd.

O návrat pomníku na Staroměstské náměstí usiluje od roku 1990 Společnost pro obnovu Mariánského sloupu, která už má kopii barokní památky připravenou a dílo chce Praze věnovat. Pražští radní ale stále neřekli konečné slovo, naposledy letos v květnu se neshodli stran archeologického průzkumu místa. Poté už by měly úřady rozhodovat o stavebním povolení.

 

Jaký máte názor na Mariánský sloup vy? Měl by se zase vrátit na Staroměstské náměstí? Napište nám!

Praha socha Staroměstské náměstí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...