Foto

Mariánský sloup připomínal
vítězství nad Švédy, ale...

26. 9. 2015

Jeden z prvních mariánských sloupů v Evropě byl vztyčen před 365 lety 26. září 1650 na pražském Staroměstském náměstí. Téměř šestnáctimetrový sloup, na jehož vrchol byla čtyři dny nato vyzdvižena pozlacená socha Panny Marie, měl připomínat hrdinství obyvatel Prahy, kteří v roce 1648 ubránili Staré a Nové Město pražské před Švédy. Několik dní po vzniku Československa v roce 1918 byl však sloup stržen davem, který ho považoval za symbol habsburské nadvlády.

Sousoší z dílny Jana Jiřího Bendla, posvěcené v roce 1652 za účasti císaře Ferdinanda III., zahrnovalo několikastupňový podstavec, v jehož rozích byly čtyři skupiny andělů zápasící se silami zla. Ty vytvářely uvnitř prostor, v němž byl umístěn obraz Panny Marie Rynecké. K němu vedly tři schody a celý prostor byl ohrazen balustrádou. Socha Panny Marie Immaculaty stála na drakovi s křídly a kolem hlavy měla dvanáct hvězd.

O návrat pomníku na Staroměstské náměstí usiluje od roku 1990 Společnost pro obnovu Mariánského sloupu, která už má kopii barokní památky připravenou a dílo chce Praze věnovat. Pražští radní ale stále neřekli konečné slovo, naposledy letos v květnu se neshodli stran archeologického průzkumu místa. Poté už by měly úřady rozhodovat o stavebním povolení.

 

Jaký máte názor na Mariánský sloup vy? Měl by se zase vrátit na Staroměstské náměstí? Napište nám!

Praha socha Staroměstské náměstí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Jasně , že jsem pro. Místa tam stále má dost.A jeho poselství je stále třeba, jak vidno.
Marie Novotná
Připojuji svůj hlas na obnovu sloupu a souhlas s p.Jakubcovou.
Jarmila Komberec Jakubcová
Jen barbaři ničí kulturní památky jak nedávno prokázali bojovníci Islámského státu v syrské Palmýře.Protože jsme národ kulturní měli bychom svoje dědictví si chránit a když to jde napravovat chyby některých výtržníků, kteří Mariánský sloup zničily.Jsem pro jeho obnovu.
Zdenka Jírová
Sloup byl určitě vznešený a symbolický, ale nemám ráda repliky historických staveb. Připadá mi to takové falešné a nemohu se tomu obdivovat. Kdybychom chtěli všechny zničené památky replikovat, tak bychom nedělali nic jiného.Něco jiného je restaurace zbytků fasád, obrazů ap. Tam je zachován historický základ jen se upravuje "zub času".Je to jen můj názor.
Vladka Steinová
Kuturní stavební památka z období baroka by se ničit neměla. To, co se stalo v r. 1918, tomu asi nešlo zabránit. Nicméně, sochaři a kameníci na kopii pracují dosud zadarmo a vedení Prahy myšlenku znovuobnovení tohoto sloupu nepodporuje. Já se za obnovu Mariánského sloupu a za jeho zpětné umístění na původní místo přimlouvám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.