Prozatímní divadlo bylo první
profesionální českou scénou

Prozatímní divadlo bylo první
profesionální českou scénou

18. 11. 2012

Je tomu právě sto padesát let, co byla v Praze otevřena historicky první stálá a samostatná profesionální česká divadelní scéna, Prozatímní divadlo. Národní divadlo připravilo při příležitosti připomenutí tohoto významného kulturního milníku tematickou výstavu a uvede tři slavnostní představení.

Prozatímní divadlo zahájilo svůj provoz 18. listopadu 1862 premiérou hry Král Vukašín od básníka a dramatika Vítězslava Hálka. O dva dny později se zde hrála poprvé i opera – Cherubiniho Vodař. Stavba divadla byla schválena na návrh Františka Ladislava Riegera, který chtěl postavit a uvést do provozu nejprve menší divadlo, než Sbor pro zbudování Národního divadla získá dostatek prostředků pro výstavbu zlaté kapličky. Proto i název Prozatímní.

Budova byla postavena podle plánů architekta Vojtěcha Ignáce Ullmanna. Byla poněkud stísněnějšího charakteru, hlediště ale pojalo asi tisíc diváků.

Čtyři roky po otevření divadla se stal hlavním kapelníkem opery Bedřich Smetana, který zde mimo jiné uvedl Prodanou nevěstu a další své opery. Zajímavostí také je, že v jeho orchestru hrál na violu také Antonín Dvořák.

Prozatímní divadlo plnilo funkci kulturní instituce podporující národní uvědomění celých jedenadvacet let. Po slavnostním znovuotevření Národního divadla 14. dubna 1883 (první otevření proběhlo 11. června 1881, ale po dvouměsíčním provozu divadlo zachvátil požár a opravy scénu na další téměř dva roky uzavřely) byla budova Prozatímního divadla přestavěna a propojena s jižním křídlem Národního divadla, jehož je dodnes součástí.

Svého předchůdce si Národní divadlo letos připomene prostřednictvím tří slavnostních představení. V neděli uvede světoznámý balet Petra Iljiče Čajkovského Labutí jezero, v pondělí v historické budově představí Shakespearovu komedii Zkrocení zlé ženy a úterní večer bude patřit opeře - zazní Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany.

Pro diváky je připravena i výstava, která formou devatenácti zastavení přiblíží umělecká, architektonická, provozní, společenská i politická témata Prozatímního dovadla a jeho doby. Vernisáž se bude konat 20. listopadu v 18.30 v hlavním foyer historické budovy Národního divadla a při té příležitosti sem bude navrácena busta baronky Eleonory z Ehrenbergu, velké pěvkyně Prozatímního divadla, která je známá především jako první Mařenka ze Smetanovy Prodané nevěsty.

divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.