Astronomická věž Klementina nabízí úchvatné výhledy na Prahu do všech světových stran
FOTO: autor

Astronomická věž Klementina nabízí úchvatné výhledy na Prahu do všech světových stran

26. 8. 2020

Astronomická věž je součástí Klementina a dostanete se na ni v rámci komentovaných prohlídek, které se konají denně vždy od 10.00 nebo 17.00 hodin. Stojí to za to!

Klementinum s rozlohou kolem dvou hektarů je jedním z největších stavebních komplexů na světě. Prohlídka s průvodcem trvá asi padesát minut, během kterých se dozvíte ty nejzajímavější události z historie budovy.

Prohlídka zahrnuje Barokní knihovní sál s nádhernou  freskovou výzdobou a řadou historických glóbů. Jedním z nejvzácnějších exponátů, které Klementinum obsahuje, je pak originál Vyšehradského kodexu. Bohatě iluminovaný románský evangelistář, obsahující 108 pergamenových listů, vznikl v době korunovace Vratislava II. Při prohlídce je možné vidět a vyfotografovat si faksimile Vyšehradského kodexu.

Milovníky astronomie jistě zaujme Meridiánova síň, která byla dříve využívána pro přesné určování poledne. Celá místnost se díky otvoru vysoko ve zdi změnila v cameru obscuru a paprsek slunce, dopadající skrze otvor na strunu napnutou na podlaze, určoval pravé poledne. Struna je natažena přes celou místnost, při letním slunovratu paprsek světla dopadá na její jižní konec, při zimním slunovratu zase na severní konec. Poledne změřené v Meridiánové síni bylo od roku 1842 doprovázeno máváním praporu z ochozu věže, od roku 1891 pak ještě výstřelem z děla. Poslední polední znamení bylo zaznamenáno v roce 1928.

A na závěr prohlídky vystoupáte na Astronomickou věž, která je vysoká 68 metrů a je z ní nádherný výhled na historické centrum Prahy do všech světových stran.

Děkuji za tip kolegyni Renatě Pavlíčkové.
Více info zde, vstupenky na prohlídku Klementina si můžete objednat on-line zde.

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.