Astronomická věž Klementina nabízí úchvatné výhledy na Prahu do všech světových stran
FOTO: autor

Astronomická věž Klementina nabízí úchvatné výhledy na Prahu do všech světových stran

26. 8. 2020

Astronomická věž je součástí Klementina a dostanete se na ni v rámci komentovaných prohlídek, které se konají denně vždy od 10.00 nebo 17.00 hodin. Stojí to za to!

Klementinum s rozlohou kolem dvou hektarů je jedním z největších stavebních komplexů na světě. Prohlídka s průvodcem trvá asi padesát minut, během kterých se dozvíte ty nejzajímavější události z historie budovy.

Prohlídka zahrnuje Barokní knihovní sál s nádhernou  freskovou výzdobou a řadou historických glóbů. Jedním z nejvzácnějších exponátů, které Klementinum obsahuje, je pak originál Vyšehradského kodexu. Bohatě iluminovaný románský evangelistář, obsahující 108 pergamenových listů, vznikl v době korunovace Vratislava II. Při prohlídce je možné vidět a vyfotografovat si faksimile Vyšehradského kodexu.

Milovníky astronomie jistě zaujme Meridiánova síň, která byla dříve využívána pro přesné určování poledne. Celá místnost se díky otvoru vysoko ve zdi změnila v cameru obscuru a paprsek slunce, dopadající skrze otvor na strunu napnutou na podlaze, určoval pravé poledne. Struna je natažena přes celou místnost, při letním slunovratu paprsek světla dopadá na její jižní konec, při zimním slunovratu zase na severní konec. Poledne změřené v Meridiánové síni bylo od roku 1842 doprovázeno máváním praporu z ochozu věže, od roku 1891 pak ještě výstřelem z děla. Poslední polední znamení bylo zaznamenáno v roce 1928.

A na závěr prohlídky vystoupáte na Astronomickou věž, která je vysoká 68 metrů a je z ní nádherný výhled na historické centrum Prahy do všech světových stran.

Děkuji za tip kolegyni Renatě Pavlíčkové.
Více info zde, vstupenky na prohlídku Klementina si můžete objednat on-line zde.

Tip na výlet
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Trochu mi to připomnělo blízký výhled shora ze Staroměstské radnice. Děkuji, podívám se!
Jaroslav Kolín
Oprava" Otevřeno je již od 14.00.
Jaroslav Kolín
Zajímavé, také se tam někdy podívám. Jinak doporučuji návštěvu střechy paláce Lucerna, odkud je pěkný a neotřelý výhled na matičku Prahu. Otevřeno je každou sobotu, neděli a pondělí od 15.00 do 22.00, vstupné 100 Kč. Bližší na https://strechalucerny.cz/
Martina Růžičková
Klementinum znám zatím jen jako uživatel knihovny a návštěvník některých zdejších výstav. Astronomickou věž bych měla určitě doplnit!
Věra Ježková
Paráda! Tam jsem ještě nebyla.
Elena Valeriánová
Tak to je krásný tip. Doufám, že se tam někdy podívám. Ráda bych.
Alena Tollarová
Chystala jsem se tam zrovna minulý čtvrtek. Když jsem ale zjistila, že se na věž dá jít jen v rámci prohlídky za seniorských 200 Kč a ne jen na věž a já jsem neměla tolik času, abych zvládla celou prohlídku, vylezla jsem si za 70 Kč na Staroměstskou Mosteckou věž. Důkaz je na fotu dne. Ale to Klementinum rozhodně někdy dám. Podívat se tam bylo velké a bohužel nesplněné přání mojí kamarádky z íčka Evy. Já jí to přání splním a fotky jí pošlu tam, odkud není návratu ...
Jitka Hašková
Ještě bych doplnila info, že je tam i výtah (jenom asi pro 4 osoby), není nutné vyšlapat všechny schody. Svezla jsem se tenkrát výtahem, aby na mě nemuseli čekat.
Jitka Hašková
Vím, že je to krásné a stoj to za vidění. Nevím, jak je to teď, protože před 3 lety jsem tam byla se studenty Erasmu a prohlídky byly jen v angličtině, což mě vyhovovalo, protože jsem to pro studenty nemusela překládat. Asi to Corona virus změnil a prohlídky jsou již i v češtině. Moji studenti si to tenkrát vyžádali, protože našli na webu, že je tam nejkrásnější knihovna v Česku.
Dana Kolářová
Ano, "stojí to za to"!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...