Tipy na prázdninovou četbu
Ivana Gottová s knihou Má cesta za štěstím. FOTO: Lenka Hatašová

Tipy na prázdninovou četbu

24. 7. 2021

Romány, detektivky i kniha povídek. Tyto žánry jsou mezi našimi tipy na letní čtení, ať už budete na chatě, u moře či doma. Tím hlavním tipem je ale kniha Karla Gotta Má cesta za štěstím.

Karel Gott - Má cesta za štěstím

V den nedožitých 82. narozenin Karla Gotta vyšla nová kniha Má cesta za štěstím - autentický obraz fascinující životní dráhy výjimečného umělce s mezinárodním renomé, který na hudebním nebi začal zářit už ve svých dvaceti letech.

Publikace obsahuje zhruba 1800 fotografií a jiných obrazových a dokumentačních materiálů, z nichž mnohé dosud nebyly zveřejněny. Karel Gott se na sklonku hvězdné kariéry rozhodl zrekapitulovat svůj výjimečný životní příběh – napsat vlastní autobiografii. Knihu dokončil ještě za svého života a intenzivně též pracoval na obrazové dokumentaci až do posledních dnů.

Otevřeně hovoří o svém soukromí, dcerách, manželství, ale také o věcech, které byly doposud z různých důvodů zahaleny rouškou tajemství.

Jeho vzpomínky sahají až do nejútlejšího dětství, vyprávějí o rodičích i širší rodině, o školních letech, o kamarádech i osobních zálibách, k nimž patřilo už v klukovských letech zejména malování. Je ve své inventuře osudu sebekritický i mimořádně upřímný, především v závěrečných kapitolách, v nichž popisuje těžké období zápasu se zákeřnou chorobou.

Čtenářům se tak dostává do rukou ucelený, v mnoha směrech strhující obraz osudového vzepětí výjimečné osobnosti, která díky vrozenému talentu, jedinečnému hlasu, nezměrné píli, pracovitosti, poctivosti, slušnosti a osobnímu nasazení rozdávala publiku krásu, radost i sama sebe až do samého konce své životní pouti.

GOTT_3Dkniha.png

 

Sally Hepworthová - Tchyně
Lucy svou tchyni poznala před pěti lety. Ačkoli se k ní Diana tehdy chovala přátelsky a zdvořile, Lucy okamžitě poznala, že nesplňuje její představy. I přesto se jí snažila vždycky zavděčit. Teď se našlo Dianino tělo a vedle něj dopis na rozloučenou. V něm se píše, že raději zemře hned, než aby sváděla únavný boj s rakovinou. Jenže při pitvě se žádná rakovina nenajde. Místo toho patolog odhalí stopy jedu a dušení. Navíc je zřejmé, že každý člen rodiny něco tají. Ale co? A kdy už konečně všechno to tajnůstkaření skončí...?
Spisovatelka Liane Moriarty, autorka slavných Sedmilhářek, byla po přečtení románu Tchyně nadšená a prohlásila, že je to „beletrie ve své nejlepší podobě!

 tchyně.png

 

Mark Greaney - Šedý muž
Court Gentry je bývalý agent CIA a má pověst nejlepšího nájemného vraha na světě. Přezdívá se mu Šedý muž a kolují o něm doslova legendy. Je to samotář bez rodiny, přátel i domova. Přijímá pouze zakázky na likvidaci zločinců. Pohybuje se jako stín, splní i nemožné a pak zase zmizí. A vždy zasáhne svůj cíl... Vždy! Jenže na světě existují síly smrtelnější než je Gentry. Peníze. Moc. A lidé, pro které nic jiného hodnotu nemá. Pro ně je Šedý muž problém. A tak musí Gentry prokázat, že umí zabíjet nejen pro peníze, ale i proto, aby zůstal naživu...

 kniha.png

 

Janet Skeslien Charlesová - Pařížská knihovna
Laskavý příběh z nelaskavé doby, vycházející ze skutečných událostí. Americká knihovna v Paříži byla svědkem nejen lásek a snění, ale i hrdinství jejích zaměstnanců po nacistickém vpádu do Francie... Román o tichém světě literatury, jeho síle hojit zraněnou duši a sbližovat lidi.

PK.jpg

 

Kateřina Dubská - Hendrixova kytara
Kniha o svobodě a o ceně, kterou za ni zaplatíte. Tehdy i dnes. Je o muži, kterého si kytara několikrát našla, a on si až po letech uvědomil, jaká je cena jeho svobody a talentu. A že ji neplatil sám. Místy je to až bolestné čtení. Možná každý z nás má v sobě podobnou „Hendrixovu kytaru“ – symbol rozletu a touhy žít si jen po svém. Jenže její cena je pro mnohé z nás příliš vysoká, takže to vzdáme nebo uhneme. Nebo to ani nezkusíme. Ale tahle kniha říká – vstaň a běž. Protože svobodní nemůžeme být jen napůl.

Obrázek1.jpg

 

Lisa Genova - Poslední věta
Realistický a lidský román o bezmoci, křivdách, obětavosti i smíření od bestsellerové autorky Lisy Genovy. Kariéru koncertního klavíristy Richarda přeruší fatální diagnóza ALS... V chystaném filmovém zpracování knihy se hlavních rolí ujmou Christoph Waltz a Angelina Jolie.

PV.jpg

 

Miroslav Bárta - Sedm zákonů
Žijeme v epoše, která nemá obdoby? Je náš svět tak unikátní, jak si myslíme? A budeme první civilizací, která poroste věčně? Nebo je vše prostě jinak a jsme jen dalším kamínkem do mozaiky příběhů člověka na tomto světě? Správná odpověď je pravděpodobně ano i ne. Kniha Sedm zákonů nabízí možnost podívat se na dnešní svět jako součást dlouhé časové řady dějin, procesů i dílčích událostí, jejichž charakteristiky prozrazují, že existuje sedm univerzálních zákonů, kterým podléhají všechny civilizace. I my.

Sedm zakonu3_.jpg

 

Má mě ráda, nemá mě ráda
„Má mě rád, nemá mě rád, myslí na mě, vezme si mě, láskou se souží, po jiné touží…“ Deset současných českých prozaiků a deset povídek plných nejistot, pochyb a toužebného čekání. Stále ten stejný cit – a vždy nový a nezaměnitelný příběh. Ať už končí štěstím, neštěstím, manželstvím, kytičkou, nebo hubičkou… Tohle všechno a ještě mnohem víc si přečtete novém sborníku Má mě ráda ráda, nemá mě ráda z edice Česká povídka.

 Bez názvu.png

 

Sandro Veronesi - Kolibřík
Nejnovější román uznávaného italského spisovatele Sandra Veronesiho Kolibřík klade čtenáři řadu otázek a všechny se nějak dotýkají tajemství a ironie lidského osudu, pomíjivosti našich životů i snahy zabránit tomu, aby se chvíle, jež jsme prožili, „neztratily v čase jako slzy v dešti“. Nenápadným hrdinou příběhu jedné rodiny, který si čtenář musí poskládat sám ze střípků života zprostředkovaných empaticky ironickým vševidoucím vypravěčem, z dopisů, e-mailů, esemesek a záznamů telefonních rozhovorů, ze seznamů a inventářů – neboť věci mají v životech lidí svůj význam a svou roli –, je oční lékař Marco Carrera přezdívaný Kolibřík: zpočátku kvůli svému malému vzrůstu, později pro své urputné úsilí udržet se na jednom místě i navzdory pohromám, jež se na něj řítí.

kolibřík.png

 

Tipy na audioknihy

Petra Baďurová: EGON - Děsná psina
Příběh jednoho psího seniora, jeho nesnesitelné paničky a shovívavého páníčka.
Čte: Igor Bareš

Baďurová Petra Egon Děsná psina.jpg

 

Petr Hudský a dcery: Příhody telátka poplety
Na statku s maminkou krávou a tatínkem bejkem žije telátko. Protože všechno poplete, říká se mu telátko popleta. 
64 vtipných příběhů s telátkem popletou, maminkou krávou a tatínkem bejkem.
Hrají: Marika Procházková, Martina Hudečková a Jiří Knot

Petr Hudský a dcery Příhody telátka poplety.jpg

František Novotný: Jak se hladí duše
Autorská četba z knihy Jak se hladí duše (2020), souborů drobných textů a básní oblíbeného spisovatele a moderátora Františka Novotného, jako např. Studánky v srdci, Chvála otázek, Jak číst myšlenky, O hradech z písku, Jak jsem ani tentokrát neporazil Františka Nepila, O tatínkovi, Proč pastýři nezbloudí, Neboj ty se nic a další.

Jak se hladi duse.jpg

 

 

 

knihy
Hodnocení:
(4.6 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...