Židovské ceremoniální předměty

Židovské ceremoniální předměty

12. 9. 2021

Pro někoho jsou naše židovské rituální předměty nedílnou součástí života, někteří obdivují zase jejich krásu či řemeslné zpracování. Ve svých článcích jsem psala o životě i zvycích v judaismu. K tomu nám slouží i různé drobné rituální předměty. Dovolte mi, abych Vás seznámila s těmi nejdůležitějšími a které většinou nechybí v žádné židovské domácnosti.

Židovské obyvatelstvo Izraele zastává dnes k židovské tradici a náboženství různé postoje. Ve státě Izrael žijí jak stoupenci ultraortodoxní. tak sekulární a navzájem se velmi liší životním stylem i náboženskou praxí. Přísně dodržuje všechny náboženské předpisy jen asi 20% obyvatel. My Židé žijící v diasporách se spíše řídíme kombinací židovských tradic podle osobní volby a etnických či rodinných tradic.

Ti,  kteří jste byli u mě na návštěvě, si mohli všimnout  sedmiramenného svícnu, tzv. menory. Ta symbolizuje hořící keř, jejž spatřil podle Tóry Mojžíš na hoře Sinaj. Menora je spolu s olivovou ratolestí státním znakem novodobého státu Izrael.

Pokud někteří z Vás navštívili Izrael a byli ubytování přímo na izraelských územích, nikoliv např. v Betlémě /území pod palestinskou správou/, si mohli všimnout na veřejích ve drážce malé schránky. Ta se nazývá mezuza .Do ní je dán těsně svinutý pergamen, který obsahuje slova z Bible.Je diagonálně  umístěn na pravé veřeje  všech místností kromě koupelen a toalet. 

Nejstarší hmotný doklad mezuzy je pergamen nalezený v Kumránu, kde žila v 1. století našeho letopočtu židovská sekta /Synové světla/. Mezi praktikujícími Židy vznikly různé představy o ochranných vlastnostech mezuzot. Někteří mají zvyk dotýkat je jich, jiní jdou kolem a políbí pak své prsty. Vždy dvakrát během sedmi let se kontroluje opotřebení mezuzot.

Neznám žádnou židovskou domácnost, ve které by nebylo nádobí určené pro šabatovou večeři. Šabat /sobota/ je v Izraeli oficiálním dnem odpočinku, přičemž každá rodina jej dodržuje v různé míře. Pro praktikující Židy obsahuje šabat množství rituálů souvisejících se zvláštní svatostí tohoto dne, které daly vzniknout řadě ceremoniálních předmětů.

V novém televizním seriálu Osada si všimněte postavy praktikujícího Žida, který dodržuje šabatová přikázání.

V mnoha domácnostech se den odpočinku vítá v pátek těsně před západem slunce tak, že paní domu zapálí svíce. Šabatové večeři předchází kiduš /požehnání vínu/, pro které se užívají poháry. Jsou to často velmi ceněné dary a v mnoha rodinách se dědí. Často  v domácnostech existují zvláštní soupravy pro havdalu se schránkami na koření v podobě věžiček. Předměty pro havdalu a kiduš bývají často ze stříbra nebo zlata. Nacisté tyto rituální předměty Židům zabavovali jako svou první kořist.

Ženy v Izraeli většinou pracují jen do čtvrtka, aby měly možnost připravit  jídlo pro šabat, který končí v sobotu se západem slunce. Bývá zvykem, že během šabatu Židé opravdu odpočívají, pouze navštěvují synagogy.

Další nezbytným doplňkem židovské domácnosti je sederový talíř. Bývá velmi zdobený, vyrobený z porcelánu či stříbra - odděleně přihrádky pro jednotlivé pokrmy, které jsou součástí rituálu a symbolizují různé aspekty otroctví a vysvobození Izraelitů. Některé sederové talíře jsou třívrstvé. Sederový talíř se používá při svátku Pesach.

V příštím vyprávění o životě a zvycích Židů se budu věnovat oblečení a doplňků k němu.

Shalom

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...