Zvýšené pití alkoholu a nadužívání psychoaktivních léků. To jsou také důsledky epidemie koronaviru
Ilustrační foto: Pexels

Zvýšené pití alkoholu a nadužívání psychoaktivních léků. To jsou také důsledky epidemie koronaviru

18. 9. 2021

Stresy spojené s epidemií koronaviru se projevily i na zvýšené spotřebě alkoholu. Podle Jarmily Vedralové, ředitelky odboru protidrogové politiky Úřadu vlády ČR, došlo k nárůstu tzv. nárazového pití a také ke zvýšení nadužívání psychoaktivních léků.

Ačkoliv podle statistik vykazují lidé ve věkové kategorii 65+ let nižší spotřebu alkoholu než v kategoriích 25 - 44 let nebo 45 - 64 let, odrazil se stres z důsledků pandemie koronaviru a nejrůznějších restrikcí i na psychice seniorů, což vedlo ke zvýšenému užívání alkoholických nápojů než v období před pandemií.

Po alkoholu však lidé v seniorském věku sahají i z jiných důvodů. Spouštěcím mechanismem pro nadměrné pití alkoholu u seniorů jsou nejčastěji traumatické události jako je ztráta blízkého člověka, odchod dětí z domu, odchod do důchodu a s ním spojená ztráta příjmu, umístění do zařízení pro seniory či zhoršení psychického stavu v důsledku vážného onemocnění. "K rizikovým faktorům patří i izolace ve starobním důchodu a nuda, kdy senioři po odchodu do penze často nevědí, jak využít volný čas," říká Jarmila Vedralová.

Lidé si přitom závislost na alkoholu nechtějí připustit a hlavně ji tají před svým okolím. Mezi symptomy, které jsou spojené s nadměrnou konzumací alkoholu u seniorů, lze podle Jarmily Vedralové zařadit výpadky paměti, neochotu mluvit o pití alkoholu, zvýšený výskyt modřin na těle,  zanedbávání vzhledu a osobní hygieny, zanedbávání péče o domácnost, celkovou změnu chování a zdravotního stavu.

"Pro odbornou pomoc pro osobu v seniorském věku, u které dochází k rizikovému užívání alkoholu je možné obrátit se na poskytovatele adiktologických služeb, kde se minimálně zkonzultuje závažnosti závislostního chování a vhodná odborná péče," doporučuje Jarmila Vedralová. Seznam těchto poskytovatelů je dostupný na této adrese nebo se je možné se obrátit na Národní linku pro odvykání.

alkoholismus zdraví životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.