Mám nárok na Příspěvek na bydlení?
FOTO: Helena Vambleki Červenková

Mám nárok na Příspěvek na bydlení?

10. 10. 2021

Sláva, důchody rostou! Bohužel, náklady na život také. Jsme-li v domácnosti dva, situace se ještě dá zvládnout. Jednotlivec, který už si nepřivydělává, zoufá a počítá, co si dovolit může a co už ne.

Náš stát pomáhá sociálně slabším Příspěvkem na bydlení. Vše o něm najdete zde: https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-prispevek-na-bydleni

Ale senior třeba vůbec neví, jestli je sociálně slabší a jestli by si mohl o příspěvek požádat. Nebo ví, ale stydí se škemrat o almužnu. Nebo ví, ale myslí si, že se to vyplácí jen bydlícím v nájemních bytech. 

Mám nebo nemám nárok na příspěvek?
Jednoduché počty. 
Poslední výměr důchodu vydělím třemi a výsledek porovnám s vypočtenými náklady na bydlení: 
a) V nájemním bytě: sečtu čisté nájemné + zálohy na elektřinu, plyn, vodu, teplo, výtah, osvětlení společných prostor, úklidové služby, popelnice (nepočítá se internet, telefon, koncesionářské poplatky, kabelová televize).

b) Ve vlastním bytě sečtu normativní nájemné (pro jednu osobu 2.128, pro dvě osoby 2.912)  + zálohy na elektřinu, plyn, vodu, teplo, výtah, osvětlení společných prostor, úklidové služby, popelnice (nepočítá se internet, telefon, koncesionářské poplatky, kabelová televize).

Jestli jste zjistili, o kolik náklady na bydlení převyšují třetinu důchodu, tak jste si právě orientačně spočítali, kolik by vám mohl stát přispět. Výše uvedený výpočet je ale velice zjednodušený a nelze tak vypočítat náklady na bydlení ve vlastním domě.

Další orientační výsledek si můžeme spočítat na tzv. kalkulačce:

https://socialni-davky-2014.eu/2020-kalkulacka-pridavky-na-bydleni-od-1-1-2021/

Jestli vám vyšlo, že na příspěvek byste mohli mít nárok, tak každopádně bude stát za námahu si to ověřit. Odhoďte zábrany i stud a vydejte se na nejbližší Úřad práce. Budete si muset vyzvednout formulář Příspěvek na bydlení, doložit spoustu dokladů potřebných k výpočtu příspěvku a možná i vystát frontu nebo jít dvakrát. 

Ale úřední přiznání nároku na příspěvek a jeho výplata už bude tou světlou tečkou a určitě budete vědět, jak se získanými penízky naložit. 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...