Čmelák, koloběžka, velbloud. Nebezpečí má na dovolené mnoho podob
Ilustrační foto: Ingimage

Čmelák, koloběžka, velbloud. Nebezpečí má na dovolené mnoho podob

6. 1. 2022

Jízda na tobogánu končící v bazénu, v němž bylo málo vody. Prasklá hotelová vana a vytopený pokoj. Nedůvěra vůči tureckým zubařům. To jsou některé případy, které zkomplikovaly loni českým turistům pobyt v zahraničí.

Jejich soupis dává každý rok dohromady Evropská pojišťovna. Její pracovníci se probírají případy, které řešili a mnohdy se nestačí divit. Dovolená se totiž často mění v dobrodružnou událost.

Takže, co se dělo na cestách v zahraničí v loňském roce?

„Tři mladé ženy jely na dovolené v Bulharsku na tobogánu, kam je vpustil pracovník hotelového aqaparku. Bohužel tam však nebyl dostatek vody, takže všechny utrpěly bolestivé odřeniny na pozadí a loktech,“ vypráví Vlastimil Divoký z Evropské pojištovny. Pozadí hrálo roli i v dalších případu. „Při opalování na pláži v Řecku klientka dvakrát přisedla čmeláka, který ji pokaždé píchnul do hýždí. Po původním ošetření domácí pálenkou místo vpichu napuchlo a klientce jsme zařídili odpovídající ošetření a injekci,“ dodává.

Volání lékaře k českým turistům bylo poměrně časté. Například v Tunisku bylo nutné zašít hlavu klientovi, kterému při koupání v bazénu spadla na hlavu kovová cedule s nápisem zákaz skákání. Další Češi si vyrazili na výlet na velbloudech. „Jeden velbloud zkolaboval, druhý, který k němu byl přivázán, se z toho splašil a shodil našeho klienta na zem. Přivolený doktor si poradil s vyraženým dechem i pohmožděnými žebry a zády klienta,“ popisuje Vlastimil Divoký.

Pozoruhodný případ se odehrál v Bulharsku, kde jeden český turista ve spánku roztrhal deku, kterou byl přikrytý. Poškodil i židli. Ráno se snažil nadělení zamaskovat a vyspravit, takže židli poškodil ještě mnohem více. Že Češi jsou statní chlapi, kteří umí lámat nábytek a zařízení, dokázal i další klient, který se koupal v hotelu ve vaně. Když se do ní zapřel nohama, praskla, takže pojišťovna hradila nejen zničenou vanu, ale i vytopený pokoj.

Poměrně časté jsou případy, kdy turista tak trochu přecení své síly, protože si dopřává nějaký sport či adrenalinový zážitek. Jedna česká dáma si například půjčila v Madridu elektrickou koloběžku, jenže přehlédla větev a po pádu utrpěla mnohačetné pohmožděniny. Další Čech si vyhodil rameno při snowboardingu v Itálii. Když byl ošetřen a vrátil se do penzionu, následující den uklouzl na schodech s totéž rameno si vyhodil znovu.

Loňský rok však ukázal, že co se týká přípravy na podobné události, jsou někteří Češi pořádní filutové. „Dvě klientky podcenuly v Rakousku výstup na ferraty a když zdolaly jeden úsek, nevěřily si na další cestu. Kontaktovaly záchranáře, kteří poslali vrtuálník. Když po nás ženy chtěly tento zásah proplatit, ukázalo se, že si pojištění sjednaly cíleně až ve chvíli, kdy čekaly na vrtulník,“ uvádí Vlastimil Divoký. Podobných případů, kdy se lidé snažili na dálku přes mobil sjednat pojištění až ve chvíli, kdy byli v potížích, bylo více.

Lidé se na pojišťovny obraceli také s pozoruhodnými požadavky o čemž svědčí například případ, kdy muži nedorazila včas zavazadla na dovolenou v Kostarice. Dokoupil si proto nutné věci a k nim také malý trezor. Uvedl, že je chtěl mít v bezpečí. Náhradní věci mu pojišťovna proplatila, ale s požadavkem, že kvůli zakoupeným tričkům a zubnímu kartáčku potřeboval i trezor, neuspěl. Neuspěl ani pán, který si na dovolené v Turecku uštípl kousek zubu. Odmítl se podrobit ošetření přímo tam, tvrdil, že nevěří tureckým zubařům. Když se vrátil do Česka, požadoval po pojišťovně proplacení částky, kterou jí ušetřil tím, že si nechal zub opravit až v Česku. V Turecku by to přece bylo mnohem dražší, tvrdil.

Úplně nejlépe tak nakonec možná učinil pán, který si objednal zájezd, ale omylem poslal peníze na jiný účet. Získal je zpět, ale přesto se rozhodl zájezd stornovat. Patálie se špatným účtem pro něj byla znamení, že nemá nikam cestovat. Byl přesvědčený, že to byl signál, že by se na dovolené něco přihodilo a tak tomu prostě předešel a nikam nejel.

A co vy? Zažili jste při cestách do zahraničí něco bizarního, neobvyklého, nějaký malér, který vám dovolenou zkomplikoval?

cestování dovolená
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.