Tip na výlet: K nejsevernějšímu bodu Rakouska
Všechny fotografie: Julie Vargová

Tip na výlet: K nejsevernějšímu bodu Rakouska

2. 8. 2022

Zajímavý kout na jihu Čech se nachází nedaleko města Nová Bystřice. Přes obec Smrčná se osobní auto dostane až k hotelu Peršlák. Cyklisté mohou pokračovat, nebo si prohlédnout zajímavosti a vrátit se. 

Z obce Lásenice, která se nachází na trase Třeboň - Jindřichův Hradec, je to přes vesnice Sedlo, Lhota a Nový Vojířov necelých 13 km. Zajížďka, nebo cíl jednodenního putování, stojí za zastavení.

Pro motorizované návštěvníky je zde malé parkoviště s rozcestníkem. Asi 500 metrů vzdálený se nachází hraniční turistický přechod mezi Českou republikou a Rakouskem - Peršlák/Haugslchag. Z obou stran na opačnou stranu míří turisté na kolech i po svých. Nebo se tu jen tak zastavují, aby zdokumentovali místo, na kterém stáli. My jsme si do Rakouska vyšli jen na pár metrů, protože jsme se chtěli vrátit a pokračovat opačným směrem.Od hotelu vede zelená turistická značka s odbočkou k nejsevernějšímu bodu Rakouska. Tuto nabídku jsme nemohli vynechat. Pěšky jsme došli ke Koštěnickému potoku a z české strany jsem se dívali do Rakouska. Inu, proč ne? Pokračovali jsme po zelené, a na informačním panelu jsme si přečetli o osudu obce Nové Mlýny, která zanikla na začáku 50. let.

Zbytky obce sousedí s malým památníkem železné opony.  Pro nás připomenutí, pro mladé poučení.Zelená turistická značka vede lesem, cyklisté mohou využít silničku, která je zavede na rozcestí u Dolního pstruhového rybníka. Pokračovat mohou do Chlumu u Třeboně, v opačném směru dojedou až k zámku Červená Lhota.

My, co jsme se do zdejších míst vydali po svých, jsme se necítili na zvládnutí dvaceti i více kilometrů. Vrátili jsme se k zaparkovanému autu, ale cestou jsme neodolali a sbírali borůvky. Keříky jimi byly doslova obsypané. A jak jsme se dozvěděli, i podzim je pro návštěvníky přející. Prý tu roste hodně hub. 

Při cestě sem jsme hlídali odbočky, abychom nezabloudili. Při cestě zpátky jsme si vychutnávali pohledy do kraje, zastvili jsme u dalšího rybníčku, pozorovali motáka, jak krouží nad loukou a vyhlíží kořist. Míjeli jsme upravené zahrádky u malých domků, rozkvelé příkopy a sluncem zalité stromy. Této zajížďky jsme nelitovali. Seznámili jsme se s dalším krásným místem jižních Čech.

 Zdroj: www.hrady.cz,  https://www.hrady.cz/nove-mlyny

cestování cyklistika Tip na výlet
Hodnocení:
(4.9 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.