Barokní skvost v Horní Polici
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Barokní skvost v Horní Polici

20. 8. 2022

Hádám, že mnoho z vás vůbec netuší, kde najít Horní Polici. A přesto tato obec na severu Čech se sedmi sty obyvateli, ležící na řece Ploučnici asi 10 km od České Lípy mimo hlavní silniční tahy, skrývá dokonalý barokní skvost.

Psal se rok 1523, kdy na břehu řeky Ploučnice byla nalezena dřevěná soška těhotné Panny Marie. Dle legendy ji "zbožné ruce vytáhly na břeh a přijaly ji jako nebeský dar". Byla vystavena v místním kostele a brzy k ní začali přicházet poutníci. Takto se začaly psát dějiny mariánského poutního areálu v Horní Polici.

Kvůli velkému zájmu o Pannu Marii Hornopolickou začal původní gotický kostel na konci 17. století jeho vlastník Julius František, vévoda Sasko-Lauenburský, rozšiřovat. Stavitelem byl slavný litoměřický architekt Julius Broggio a později jeho syn Octavio Broggio. Dokončení kostela se nedočkal a po smrti Julia Františka se stavby ujala jeho dcera Anna Marie Františka, velkovévodkyně Toskánská. Ta později celý areál ještě rozšířila, přistavěla zvonici, ambity a dá se říci, že za jejího vlastnictví a péče zažil poutní areál největší slávu. Do podoby, jak jej můžeme vidět dnes, jej rozšířil a přestavěl architekt Václav Špaček, který je také autorem zámku v Ploskovicích. 

Soška Panny Marie v naději, tedy těhotné Panny Marie, není úplně obvyklá. Tato hornopolická je vyřezána z lipového dřeva, má ruce sepjaté v modlitbě a v prosklené schráně na břiše je postavička nenarozeného Ježíška. Soška je umístěna na hlavním oltáři v kostele. Ježíška však neuvidíte, Panna Marie je oděna do krásných šatů. Má dokonce svůj šatník a během roku je převlékána. 

My jsme se do Horní Police vypravili v neděli odpoledne a dobře jsme udělali. Areál je jinak sice otevřený, ale nepodíváte se do kostela. Ten je návštěvníkům přístupný právě jen o nedělích od 13 do 18 hodin. Ve chvíli, kdy jsme na místo dorazili, tam kromě nás nikdo nebyl. Ujala se nás ochotná průvodkyně, která nás provedla kostelem a seznámila nás s jeho historií i různými zajímavostmi. Ukázala nám např. i dvě svíce z 1. poloviny 16. století, které nebyly nikdy zapáleny. Traduje se, že při jejich výrobě byl do materiálu přimíchán střelný prach a z toho důvodu nikdy nikdo nenašel odvahu vyzkoušet jejich rozsvícení. Zavedla nás i na ochoz, odkud jsme se dívali do prostoru překrásně opraveného kostela shora a kde je i umístěna ve vitrínách výstava o historii areálu a některé liturgické předměty.

V době největší slávy za Pannou Marií Hornopolickou přicházely desetitisíce poutníků, prý až těžko uvěřitelných 30 000 denně. To vysvětluje i jednu zpovědnici vedle druhé v ambitech. V době naší návštěvy tam panoval - chce se mi říct božský klid, avšak to byla spíše náhoda. Poutní místo je i v dnešní době hojně navštěvováno jak věřícími, tak i obyčejnými turisty, kteří rádi navštěvují zajímavá a méně známá místa. 

Hornopolický poutní areál naštěstí po roce 1948 nepotkal osud některých církevních památek, které byly ponechány osudu a devastaci. Od roku 1954 až do své smrti v roce 2014 o areál pečoval a opravy zajišťoval arciděkan Josef Stejskal.  V roce 2018 byl Kostel Navštívení Panny Marie v Horní Polici prohlášen kulturní památkou a začalo se za finanční pomoci Evropské unie s jeho generální opravou.

Ta se opravdu povedla a dnes září na malém návrší nad řekou Ploučnicí v celé kráse a zve vás k návštěvě. Vstupné se zde neplatí, jistě však každý rád přispěje nějakým tím obnosem na provoz a opravy. 

Ryze současnou zajímavostí je nahoře zahnutá roura, trčící ze země na nádvoří, tzv. Poesiomat. Je jedním z v poslední době umístěných v Sudetech u opuštěných kostelů. Stačí zatočit klikou a můžete se zaposlouchat do příběhů...

Faktické informace jsem čerpala z volně dostupných informací na internetu, letáčku poutního areálu a výkladu průvodkyně.

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.